Roden jako Masaryk, Kaiser jako Beneš. Nepůjde o uctivý portrét, slibuje režisér

ČTK ČTK
20. 10. 2016 13:45
V letech, které předcházely druhé světové válce, se odehrává česko-slovenský koprodukční film Masaryk režiséra Julia Ševčíka. Do role diplomata a politika Jana Masaryka obsadil Karla Rodena, prezidenta Edvarda Beneše ztvárnil Oldřich Kaiser.
Karel Roden ve filmu Masaryk
Karel Roden ve filmu Masaryk | Foto: ČTK

Natáčení filmu Masaryk začalo před rokem v Bratislavě a už skončilo, řekl režisér Julius Ševčík. Snímek se v kinech objeví 9. března 2017; už v prosinci bude týden promítán v kině Lucerna.

Podle Ševčíka příběh, který začíná úmrtím československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a končí vyhlášením války, nabídne komplexnější pohled na mnichovskou dohodu.

Krátké záběry, které novináři zhlédli, svědčí o tom, že nepůjde o "uctivý" portrét. "Je škoda, když jsou životopisy uctivé. I kdyby to tak bylo, myslím, že by to Masarykovi nevadilo. Na reakce 'strážců' odkazu se nepřipravuji, protože snímek bude především pravdivý a poutavý," komentoval to režisér, který má za sebou snímky Restart (2005) a Normal (2009).

Podle Kaisera jde hlavně o problém kritiků a těch, kteří přesně vědí, jak se ta historická postava chovala, jak jednala a vypadala. "Čerpali jsme z různých zdrojů, které se liší. Když o něm píše jeho tajemník, je uctivý, když píše Edvard Beneš, má jiné zájmy a obhajuje sám sebe. Objektivita neexistuje. Nicméně film je založen na reálné postavě, je tam hodně detailů z jeho života a je co nejblíže pravdě," dodal Ševčík.

V dalších úlohách se představí Jiří Vyorálek jako Konrád Henlein a Robert Jašków jako Emanuel Moravec. V roli jedné z Masarykových přítelkyň se na filmové plátno vrátí modelka Eva Herzigová. Další role ztvárnili Martin Hoffman, Emília Vášáryová a Zuzana Krónerová.

Vznik filmu s rozpočtem dva miliony eur (zhruba 54 milionů korun) podpořily Státní fond kinematografie a slovenský Audiovizuální fond.

Dramatický příběh se vrací do doby těsně před válkou, kdy se Masaryk jako velvyslanec v Londýně ztratil z veřejného života, přerušil kontakt s politickými kolegy i s přáteli. Scénář Alexe Königsmarka a Petra Kolečka popisuje dobu, kdy vrcholila Masarykova diplomatická kariéra. Odkrývá příběh muže, dlouhodobě deptaného tíhou závazků a očekáváním ostatních. Únik hledal v alkoholu, drogách a sebetrýznění.

 

Právě se děje

Další zprávy