Rod draka na HBO vzbudil rekordní zájem, vidělo ho téměř 10 milionů lidí

Reuters Kultura Reuters, Kultura
23. 8. 2022 7:00
Uplynulý nedělní večer si 9,9 milionu lidí pustilo první epizodu Rodu draka, nového seriálu z fantasy světa Hra o trůny. Oznámila to společnost HBO, podle níž číslo zahrnuje jak ty, kdo se dívali v televizi, tak předplatitele videotéky HBO Max. Jedná se o dosud nejvyšší sledovanost jakékoliv nové série v historii firmy.
První epizoda Rodu draka je na HBO Max s českým dabingem i titulky. | Video: HBO Max

Údaj o nedělní sledovanosti nakonec zpravidla představuje jen 20 až 40 procent všech, kdo si seriál pustí v dalších dnech a týdnech, dodává agentura Bloomberg. Čeští diváci mohou Rod draka sledovat s titulky od pondělka na HBO Max.

Novinka se odehrává zhruba 170 let před událostmi z Hry o trůny a opět vznikla na motivy knih spisovatele George R. R. Martina. Premiéru teď měla tři roky po konci původního seriálu. Jeho závěrečnou epizodu tehdy sledovalo 19,8 milionu lidí.

Novinka v noci z neděle na pondělí trendovala mezi nejdiskutovanějšími tématy na sociální síti Twitter. Dle Bloombergu američtí uživatelé v době premiéry natolik zatížili servery HBO Max, že služba byla chvílemi zhruba pro 4000 z nich nedostupná. Mezi nejsledovanější pořady na této platformě se vyhoupla také původní Hra o trůny, kterou si diváci připomínali, aby se na novinku připravili.

Na webu Rottentomatoes.com, jenž shromažďuje recenze z angloamerického světa, má zatím Rod draka průměrné skóre 83 procent od kritiků a 88 procent od diváků. "Dělá vše pro to, aby opět vyvolal ducha Hry o trůny. Start je slibný, draků není nedostatek, byť zatím chybí ona potřebná magická jiskra, která dělí solidní díla od výjimečných," napsal na Aktuálně.cz kritik Tomáš Stejskal.

Podle americké CNN je úspěch důležitý i pro mateřskou firmu Warner Bros. Discovery, která vznikla letos v dubnu spojením konglomerátů WarnerMedia a Discovery. V důsledku fúze vyžadující úspory HBO oznámila, že přestane natáčet původní seriály a filmy v některých zemích včetně Česka a Slovenska, a rozhodla se neuvést již natočený superhrdinský film Batgirl v přepočtu za dvě miliardy korun.

Warner Bros. Discovery kvůli nízkému zájmu zároveň ukončila provoz placené videotéky CNN+ krátce poté, co ji spustila. Minulý týden společnost propustila okolo 70 zaměstnanců HBO Max a další mají následovat, informoval deník Wall Street Journal.

Fakt, že Rod draka nyní vzbudil takový zájem, může firmě pomoct získat nové platící uživatele v době, kdy se na trhu přetahuje o předplatitele s konkurenty jako Netflixem, Disney+ nebo Amazon Prime Video. Zároveň to může manažery utvrdit v přesvědčení, že je správné dál rozvíjet značku Hry o trůny, o jejíž osud se obávali poté, co někteří diváci kritizovali závěrečné epizody původní ságy.

Lidé ale na příběhy z tohoto světa zjevně nezanevřeli. Téměř 10 milionů diváků první epizody Rodu draka je výrazně lepší číslo, než jakého dosáhl seriál HBO o dospívajících nazvaný Euforie. Poslední epizodu jeho druhé řady v únoru sledovalo 6,6 milionu lidí, zatímco nejnovější díl Boje o moc, dalšího hitu HBO oceněného cenami Emmy, si pustilo jen 1,7 milionu uživatelů.

Televize momentálně pracuje minimálně na pěti dalších projektech ze světa Hry o trůny, doplňuje deník New York Times. "Z reakce uživatelů jsme naprosto extatičtí," říká Casey Bloys, šéf obsahu HBO.

Další epizody Rodu draka budou mít premiéru vždy každý týden až do 23. října. Od září se budou přetahovat o pozornost fanoušků s konkurenční službou Amazon Prime Video, jež začne vysílat seriál Pán prstenů: Prsteny moci.

 

Právě se děje

Další zprávy