Jak bývalý účetní stvořil novou Hru o trůny. Seriál ukáže vrcholnou éru Targaryenů

Jak bývalý účetní stvořil novou Hru o trůny. Seriál ukáže vrcholnou éru Targaryenů
Snímek z Rodu draka.
Paddy Considine jako král Viserys Targaryen.
Snímek z Rodu draka.
Milly Alcocková jako mladá Rhaenyra.
Foto: HBO
Ondřej Novotný Ondřej Novotný
11. 8. 2022 16:00
Konec léta bude ve videotékách patřit velkolepým fantasy seriálům. Ještě než Amazon Prime Video zkraje září uvede Pána prstenů: Prsteny moci, začne české HBO vysílat Rod draka, který dějově předchází populární Hře o trůny. „S Pánem prstenů nejsme ve válce,“ avizují tvůrci Miguel Sapochnik a Ryan Condal.

Hra o trůny před třemi lety sice skončila pro někoho rozporuplně, přesto je veskrze považovaná za nejzásadnější seriál století. Do té doby žádný nebyl tak drahý, stahovaný, diskutovaný a natolik sledovaný. Epické fantasy podle knižní ságy Píseň ledu a ohně spisovatele George R. R. Martina se stalo celosvětovým hitem a dokázalo něco, co se v nynější éře roztříštěnosti streamingových platforem už možná nezopakuje.

Pokračování přijít muselo. A po dlouhých debatách na sebe vzalo podobu prequelu, to znamená příběhu předcházejícího originálu. Rod draka se odehrává 200 let před Hrou o trůny a zaměřuje se na královský rod Targaryenů v době jeho největší slávy, těsně před nevyhnutelným pádem.

Příběh vychází z knihy Oheň a krev od George R. R. Martina. Ten si jako výkonného producenta televizní adaptace vybral čtyřicátníka Ryana Condala.

"Martin se hodně zapojoval. Právě tenhle koncept ho lákal nejvíc ze všech nápadů, nad nimiž HBO přemýšlela," vypráví Condal na konferenčním hovoru s novináři, kterého se Aktuálně.cz zúčastnilo. "Společně jsme ladili pilotní díl, detaily i náladu seriálu. George se ujišťoval, že důkladně znám zdrojový materiál, a myslím, že nám postupně věřil víc a víc. Chtěl být zapojený už do předprodukční fáze. A když viděl, že to jde dobře, byl spokojený," dodává producent.

Předem avizuje, že od Rodu draka nelze mít stejná očekávání jako od Hry o trůny. "Ta byla mimořádnou událostí jedné generace. Tentokrát jsme už mohli stavět na jejím odkazu, nemuseli jsme všechno vymýšlet od začátku," srovnává producent. "Snažili jsme se natočit něco, co by nás bavilo sledovat jako fanoušky původního seriálu i knih. Důstojného nástupce, který mluví stejným jazykem, ale říká něco trochu jiného."

Novinka se liší už zaměřením. Zatímco první seriál sledoval dění v celém fiktivním světě Západozemí, Rod draka se soustředí na intriky a dramata uvnitř jedné dynastie. A ještě víc než Hra o trůny, která už měla hodně silných ženských postav, zdůrazňuje feministické motivy.

První epizoda Rodu draka je na HBO Max s českým dabingem i titulky. | Video: HBO Max

"Klíčovým motivem je, že patriarchát raději zničí sám sebe, než aby nechal na Železný trůn usednout ženu," zmiňuje druhý tvůrce Miguel Sapochnik. Osmačtyřicetiletý televizní veterán stál už za klíčovými epizodami Hry o trůny. "Na Rodu draka jsme pracovali v době hnutí jako #MeToo, kdy už se alespoň západní svět začal na tyto věci dívat jinak. Snažili jsme se zůstat relevantní. A snad o patriarchátu něco říkáme, protože opravdu má svoje mouchy," dodává.

Hlavními hrdiny jsou členové a především členky rodu Targaryenů: princezna Rhaenyra v podání Milly Alcockové a Emmy D’Arcyové, její kamarádka Alicent hraná Emily Careyovou a Olivií Cookeovou nebo princezna Rhaenys v podání Eve Bestové. První dvě postavy diváci uvidí nejprve jako mladé a později v dospělosti, proto každou ztvárnily dvě herečky.

Emily Careyová coby mladá Alicent a Milly Alcocková jako mladá Rhaenyra.
Emily Careyová coby mladá Alicent a Milly Alcocková jako mladá Rhaenyra. | Foto: HBO

K silným mužským postavám patří dobrácký král Viserys Targaryen, do jehož role tvůrci obsadili Angličana Paddyho Considineho, a jeho nevypočitatelný mladší bratr Daemon v podání Matta Smithe. Tento herec známý ze sci-fi seriálu Pán času nebo aristokratické ságy Koruna, kde hrál prince Philipa, patří k několika málo známějším tvářím. Jinak Rod draka sází spíše na neokoukané talenty.

Fanoušci Hry o trůny nicméně poznají některé lokace. "Ukazujeme svět v době, když byli Targaryenové na vrcholu moci. Měli 17 draků, kterými mohli odradit ostatní rody, nebo je sesadit z trůnu," pokračuje producent Condal. "Stejně jako každá jiná rodina je to pestrá skupina lidí, kteří v odlišných situacích reagují různě. Nejsou všichni klidní jako třeba elfové. George R. R. Martin maluje postavy v šedých barvách," dodává.

Ryan Condal vystudoval účetnictví, a než roku 2008 prodal svůj první scénář filmovému studiu, pracoval pro farmaceutickou společnost. "I v nynější práci se mi ale hodilo, že si dobře rozumím s excelovými tabulkami," říká. Dnes je jako scenárista podepsaný pod filmem Herkules s hercem Dwaynem Johnsonem nebo sci-fi seriálem Okupovaná kolonie. Rod draka představuje jeho zatím největší projekt.

Od chvíle, kdy skončila Hra o trůny, se velké streamovací firmy snaží napodobit jejich úspěch. Zatím se to v takové míře nepodařilo ani fantasy Kolo času, jehož třetí řadu nyní připravuje Amazon Prime Video, ani Zaklínači na Netflixu. I ten bude pokračovat třetí sérií.

"Hodně seriálů chtělo být jako Hra o trůny, ale trochu se odlišit. My máme kliku, že jsme tenhle problém řešit nemuseli. Čím víc jsme byli jako Hra o trůny, tím lépe," uvědomuje si Miguel Sapochnik.

Paddy Considine jako Viserys, Sian Brookeová coby Aemma, Michael Carter v roli Jaehaeryse Targaryena, Steve Toussaint jako Corlys a Eve Bestová v roli Rhaenys.
Paddy Considine jako Viserys, Sian Brookeová coby Aemma, Michael Carter v roli Jaehaeryse Targaryena, Steve Toussaint jako Corlys a Eve Bestová v roli Rhaenys. | Foto: HBO

První epizodu Rodu draka české HBO uvede 22. srpna, tedy krátce předtím, než Amazon Prime Video nasadí ambiciózní ságu Pán prstenů: Prsteny moci. Ta se s rozpočtem 465 milionů dolarů, okolo deseti miliard korun, stane jedním z nejdražších seriálů všech dob. V tomto ohledu snadno překoná i Rod draka, za nějž HBO utratilo okolo 150 až 200 milionů dolarů.

"Myslím, že oba seriály mají svůj prostor," míní Miguel Sapochnik. "My jsme přízemnější verzí klasických fantasy děl, naši draci jsou vlastně jako hodně velcí koně. Seriál ze světa Pána prstenů se zase odkloní od hlavní linie a bude se věnovat vedlejším příběhům. Věřím, že oba dokážou existovat vedle sebe a oslovovat diváky s rozdílným vkusem," dodává.

Rod draka míří na HBO Max v době, kdy firma prochází turbulentním obdobím. Sloučení společností WarnerMedia a Discovery v nově založenou Warner Bros. Discovery si vyžádalo úspory, které už mají konkrétní dopad: korporace přestane natáčet původní seriály v několika zemích včetně Česka a Slovenska. Pokud Rod draka uspěje, může pošramocenou pověst HBO alespoň částečně napravit.

 

Právě se děje

Další zprávy