Rocky to nevzdává a znovu stojí v ringu

Jan Šprincl
20. 12. 2006 10:30
Los Angeles - Šedesátiletý Sylvester Stallone jako Rocky Balboa už pošesté ničí soupeře v černožlutých šortkách. Uvnitř: TRAILER

Je to nekonečný příběh: Stallone si opět zopakoval roli legendárního boxera Rockyho Balboy, která ho společně s Rambem v 80. letech vynesla na výsluní hrdinů akčních snímků. Film Rocky Balboa bude mít v USA premiéru 22. prosince, v Česku přijde do kin v dubnu 2007.

Jeho hlavním představitelem, scenáristou, producentem i režisérem je sám Stallone, který se s originalitou příběhu moc netrápil: Rockymu zemřela žena, syn se s ním nestýká a kdysi slavný sportovec osaměle provozuje restauraci. Tam ho čas od času pozdraví některý z dávných fanoušků.

Co ale Rockyho nazvedne ze židle, je virtuální animace sportovní kabelovky ESPN, ve které nechávají proti sobě zápasit Rockyho se současným šampiónem Masonem Dixonem zvaným The Line - Rockyho starý styl se zdá úspěšnější, avšak vítězem ve skutečném životě může být jen jeden. A náš hrdina se necítí být odepsaný. 

Znovu tak buší do kusů hovězího, znovu běhá po městě, znovu mu do toho hraje orchestrálka Billa Contiho...  Přes výsměch okolí se Rocky dostane do formy a komise mu povolí start v zápasech. Nezbývá než se nakonec v ringu postavit samotnému Dixonovi a dokázat, kdo je tady nejlepší.

Sázka na Rockyho byl pro Stalloneho dobrý tah. První díl s rozpočtem pouhý milion dolarů vydělal stodvacetkrát tolik, navíc dostal Oscara za nejlepší film, střih a režii pro Johna G. Avildsena. Tuctový příběh outsidera, který s nezlomným nasazením dosáhne vrcholu, se pro filmovou akademii stal noční můrou a mnozí z těch, kteří o Oscarovi rozhodují, si za Rockyho dodnes sypou popel na hlavu.

Foto: Aktuálně.cz

Diváci v zahraničí stejně jako v komunistickém Československu  - Rocky byl žádaným zbožím na videokazetách se simultánním překladem -  ale v boxerovi viděli svého hrdinu. Vrátil se jim hned v letech 1979 a 1982, kdy porazil černošské soupeře. Do Rockyho IV (1985) už plně vstoupila politika a byl to boj dobrého Američana Rockyho proti zlému Rusovi Ivanu Dragovi.

Rocky V z roku 1990 přišel o svoje téma a stárnoucí zápasník řešící problémy s rodinou, zdravím i rodinným rozpočtem moc lidí nezajímal; byl to propadák. Už v tomhle snímku chtěl Stallone svoji postavu nechat zemřít, ale nestalo se.

A tak se nesmrtelný Rocky Balboa se vrací o Vánocích do ringu. Prý skutečně naposledy.

 

Právě se děje

Další zprávy