Říkejte mi Kubricku, slečno Kirk Douglasová!

Irena Hejdová Irena Hejdová
26. 7. 2008 22:24
John Malkovich se ocitl v kůži slavného režiséra
Říkejte mi Kubrick
Říkejte mi Kubrick | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Alespoň do českých DVD půjčoven nyní dorazil předloňský originální snímek Říkejte mi Kubrick (Colour Me Kubrick). S podtitulem Skoro pravdivý příběh vypráví o Alanu Comwayovi, který na veřejnosti vystupoval v roli režiséra Stanleyho Kubricka.

Slavný tvůrce filmů Lolita, Dr. Divnoláska, 2001: Vesmírná Odyssea, Mechanický pomeranč, Osvícení nebo Olověná vesta  byl znám odporem k publicitě.

Homosexuální alkoholik Comwayovi, který si nezastřeně rád užíval s muži i se skleničkou, tak v 90. letech několik týdnů úspěšně vystupoval v roli svého vzoru. V době, kdy pravý Kubrick dokončoval svůj poslední film Eyes Wide Shut; krátce po jeho dokončení zemřel.

Těžko říct, co si o něm a jeho filmech skutečně myslel, každopádně Kubrick je v Comwayově podání spasitelem celého světa.

Angažmá ve svém filmu zajistí módnímu návrháři a mezi jeho přátele patří přece tolik slavných jmen - Elizabeth Taylor, Jack Nicholson, dokonce i „slečna Kirk Douglas".

Říkejte mi Kubrick
Říkejte mi Kubrick | Foto: Aktuálně.cz

Elegantně obírá lidi o peníze a vybrusluje z nepříjemných situací - zrovna dneska si totiž bohužel zapomněl doma svou „laserovou platinovou American Express VIP kartu". Využívá odporu, který k popularitě chová jeho vzor, takže prochází světem jako Kubrick, aniž by se mu sebeméně podobal.

Jednou nabízí angažmá metalové kapele Krvaví andělé. „Ta milostná sci-fi tragikomedie se bude jmenovat Celonočně předepsaný recept. Chce v tom hrát Madonna, volal i Jack Nicholson a hlásil se i Tomík Cruise, řekl jsem mu, že možná o něm budu uvažovat," vypráví udiveným metalistickým mladíkům.

Comwayovy nástiny budoucích Kubrickoých filmů jsou vůbec zábavně bizarní - jindy zas láká na film 3001: Vesmírná odyssea. „Astronauta v tom bude hrát John Malkovich, není sice dost slavný, ale zachrání to slečna Elizabeth Taylor v řídícím středisku," vysvětluje s ustaraným výrazem.

Říkejte mi Kubrick
Říkejte mi Kubrick | Foto: Aktuálně.cz

Situace o to vtipnější, že Comwaye, tedy Kubricka, hraje právě John Malkovich. Že se umí nebrat vážně, dokázal už ve filmu V kůži Johna Malkoviche - a nonšalance, s kterou ztvárnil napodobitele slavného režiséra, dodává postavě na charismatu.

Ovládá film a s démonicky zastřeným hlasem, ve výstředních oblečcích a s excentrickým chováním se stává samozvaným králem všech společností, v nichž se ocitne, a s hranou skromností vypráví o svých režisérských plánech.

S britským komikem Lee Prattem se posléze vydává i na cesty, ale to už se pozvolna stahuje smyčka kolem jeho krku. Samozvaný Kubrick se záhy ocitá mezi desítkami dalších Kubricků a získá konečně to, o co celou dobu tolik usiloval - slávu a přátelství hvězd.

Film vděčně využívá hudbu z Kubrickových filmů. Ústřední motiv z 2001: Vesmírné odyssey podbarvuje hrdinovu cestu s pytli špinavého prádla do prádelny, zazní tu i soundtrack z Mechanického pomeranče a hororu Osvícení.

Říkejte mi Kubrick
Říkejte mi Kubrick | Foto: Aktuálně.cz

Pokud si ovšem přestane užívat takových jednotlivostí a vtípků, může být problémem naprostá absence dramatické linky. Film jen sleduje hrdinova neuvěřitelná dobrodružství, další a další epizody na jeho cestě od utrápeného homosexuála Alana Comwaye ke slovutnému tvůrci jedněch z nejkultovnějších filmů historie.

Ta cesta ale postrádá vývoj i směr; mnoho se nedozvíme ani o tom, jak se Alan Conway začal za Stanleyho Kubricka vydávat nebo o útrapách jeho soukromého života.

Film napsal Kubrickův asistent Anthony Frewin a natočil jeho dlouholetý asistent režie Brian Cook - minimálně pro ty, kdo Kubrickovy filmy milují jako jeho kolegové, je shlédnutí svérázného příspěvku ke Kubrickovu kultu téměř povinností.

 

Právě se děje

Další zprávy