Režisér Sedláček natočí thriller o odpuštění, hrají v něm Roden či influenceři

ČTK ČTK
22. 7. 2020 12:08
Režisér a scenárista Robert Sedláček, držitel Českého lva a dvou Cen české filmové kritiky, natočí celovečerní kriminální thriller Promlčeno s Karlem Rodenem v hlavní roli. Točí se okolo promlčené vraždy.
Karel Roden při natáčení filmu Promlčeno.
Karel Roden při natáčení filmu Promlčeno. | Foto: Donart

Příběh vychází ze skutečných událostí. Do českých kin vstoupí začátkem příštího roku, vyrábí jej produkční společnost Donart.

Režisér Robert Sedláček.
Režisér Robert Sedláček. | Foto: Donart

"Jsem přesvědčen, že točit filmy na motivy důležitých společenských témat je budoucností kinematografie. Promlčení vraždy i dalších trestných činů je právě jedním z nich," říká producent Jiří Tuček.

"Od produkce jsem dostal nabídku napsat a zrežírovat film, jehož téma je mi vlastní. Témata, na kterých pracuji, si vždy pečlivě vybírám, zde jsem neváhal ani minutu," doplňuje Sedláček.

Snímek se odehrává jednoho letního večera v rozhlasovém studiu, jedoucím automobilu a také v pražských ulicích. Protagonista Radek se po 20 letech vrací na pár hodin do Prahy, aby zde nalezl mladou ženu a provždy se vyrovnal s minulostí. V pátrání po neznámé ženě mu pomáhá ambiciózní rozhlasová moderátorka, která si Radkův příběh vymínila pro svou noční show. Radek svádí vnitřní boj a absolvuje dlouhou cestu za dosažením odpuštění.

Námět napsal Mirek Veselý, vedle Karla Rodena ve snímku účinkují Igor Bareš, Barbora Bočková, Vladimír Kratina, Karel Jirák, Vilma Cibulková, Michal Dalecký nebo Denisa Barešová.

Před kamerou se také objeví influenceři Tomáš Břínek alias TMBK, sportovkyně a youtuberka Barbora Votíková nebo Vladislav Kadlec, známý pod přezdívkou Vláďa Videos.

Vladimír Kratina při natáčení filmu Promlčeno.
Vladimír Kratina při natáčení filmu Promlčeno. | Foto: Donart

Režisér a scenárista Sedláček, který se narodil roku 1973, patří k nejvýraznějším tvůrcům své generace. Na kontě má Českého lva za scénář a dvě nominace za režii, jím režírovaný historický seriál Bohéma byl navíc v roce 2018 nominován na televizního Českého lva. Téhož roku měl premiéru film, ve kterém se Sedláček věnuje osudům Jana Palacha.

Sedláček začínal jako regionální novinář, později vystudoval dokument na pražské FAMU. Zprvu se zaměřil na dokumentární tvorbu. V trilogii Tenkrát se zabýval obdobím normalizace, sametové revoluce a rozpadu federace, natočil také filmy o někdejším předsedovi JZD Slušovice Františku Čubovi či filozofovi Václavu Bělohradském.

V roce 2006 přišel do kin celovečerní hraný debut Pravidla lži, jenž Sedláčkovi vynesl scenáristického Českého lva, o rok později následoval dokument Miloš Zeman - nekrolog politika a oslava Vysočiny. V roce 2014 filmař dostal od prezidenta Zemana medaili Za zásluhy. Loni Sedláček natočil šestidílný kriminální thriller Sever.

Že Zeman nebude mít projev k výročí okupace, mi nevadí, ať řekne cokoliv, vypukne střelba. Lituji toho, že jsem přebíral státní vyznamenání v mikině | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy