Režisér posledních Pirátů z Karibiku pracoval v Česku, s Kotkem točil film o Amundsenovi

ČTK Kultura ČTK, Kultura
29. 5. 2018 6:24
Vysvětlit, jak se neznámý muž z nuzných poměrů v Norsku vypracoval v nejslavnějšího polárníka všech dob, chce chystaný celovečerní film o Roaldu Amundsenovi.
Vizualizace z chystaného celovečerního filmu Amundsen, který vznikal v Česku.
Vizualizace z chystaného celovečerního filmu Amundsen, který vznikal v Česku. | Foto: Film Kolektiv

Praha - Norský režisér Espen Sandberg, který byl za dobrodružný film Kon-Tiki nominován na Oscara i Zlatý glóbus a naposledy vytvořil loňské Piráty z Karibiku: Salazarovu pomstu, v Praze dotočil koprodukční norsko-švédsko-český snímek Amundsen.

V dobrodružném dramatu o nejznámějším polárním badateli všech dob, který žil v letech 1872 až 1928, jednu z rolí Amundsenových společníků na cestách hraje třicetiletý Vojtěch Kotek - dostal roli člena výpravy na severní pól Karla Feuchta. Za českou stranu projekt produkuje Film Kolektiv.

Roald Amundsen, jehož ztvární sedmatřicetiletý Pål Sverre Hagen, mimo jiné jako první dosáhl jižního pólu a na začátku minulého století se stal největším polárním objevitelem. Jako první také přeletěl severní pól ve vzducholodi.

Tato vzducholoď, Amundsenovo letadlo, jeho lodě i další dekorace pro film vznikly v České republice a putovaly i do zahraničí. Zejména zimní scény se natáčí na Islandu a v Norsku.

Další českou stopou ve štábu představují kostýmní výtvarnice Michaela Hořejší Horáčková nebo art director Martin Kurel.

"Natáčení tady bylo úžasné, čeští filmoví profesionálové naprosto bezkonkurenční a například místo, jako je pražská náplavka, kde jsme točili část Osla, bychom jinde nenašli tak přesně odpovídající našim představám," uvádí producent Espen Horn ze společnosti Motion Blur Films.

Ta v Česku natáčela od 4. dubna do 7. května.

Štáb pracoval na podolské náplavce, v Rudolfinu, na Žofíně nebo ateliéru v Třeboradicích.

Fantastic location - where are we? Location recce for #amundsenfilm on #iceland

A post shared by Espen Horn (@espenhorn09) on

"Vizuální část filmu je důležitá a je hlavně v rukou norského kameramana Påla Ulvika Roksetha, islandského architekta architekta Karla Júlíussona a české kostýmní výtvarnice Michaely Horáčkové Hořejší," dodává režisér Espen Sandberg.

Příběh vypráví nejen o odvaze k celoživotnímu bádání a dosažení jižního pólu 14. prosince 1911, ale také o Amundsenově osobnosti.

Film chce zachytit Amundsenovo dětství, v němž mladík z chudých poměrů rozvíjel představy o velkolepých expedicích, či jeho neméně zásadní vztah s bratrem Leonem.

Film Amundsen se v Česku natáčel 22 dní, do kin by měl přijít v roce 2019. Distribuovat jej bude Bontonfilm.

Snímek produkuje norská společnost Motion Blur, investorem je Svenks Film Industri ze Švédska. Česká strana využívá systém filmových pobídek, snímek tak získal podporu minoritních koprodukcí ze Státního fondu kinematografie.

"Státní fond kinematografie považuje podporu minoritních koprodukci za důležitý segment podpory, který dává smysl. V kombinaci s pobídkami umožňuje českým koproducentům být plnohodnotným partnerem i v evropských koprodukcích, jež kombinují velké téma, vysoké umělecké nároky a zároveň celosvětový divácký potenciál," říká ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková.

Význam natáčení zahraničních produkcí v České republice potvrzuje také Pavlína Žipková, vedoucí Czech Film Commission, která je od loňského roku součástí fondu.

Podle ní v Česku každoročně zahraniční filmové a televizní produkce stráví stovky natáčecích a přípravných dnů a utratí kolem 4,5 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy