Režisér Polanski na festival do Benátek nepřijede, obává se prý vydání do USA

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 8. 2019 21:13
Francouzsko-polský režisér Roman Polanski na filmový festival v Benátkách nepřijede. Obává se, že by mohl být zatčen a vydán do USA. S odvoláním na informované zdroje to uvedl server francouzské televize LCI.
Režisér Roman Polanski.
Režisér Roman Polanski. | Foto: ČTK/AP/STR

Filmař, jehož snímek J´accuse (Žaluji) byl v Benátkách vybrán do hlavní soutěže, je od 70. let na útěku před americkou justicí kvůli sexu s nezletilou. Itálie má se Spojenými státy od roku 1983 uzavřenou dohodu o vydávání, píše LCI.

Šestaosmdesátiletý režisér do soutěže poslal drama o židovském kapitánovi Alfredu Dreyfusovi, který byl koncem 19. století ve Francii křivě obviněn a odsouzen za špionáž pro Německo. Polanského snímek se na přehlídce, která začala ve středu, představí v pátek.

Podle LCI se Polanski obává, aby se neopakovala situace z roku 2009, kdy ho na základě amerického zatykače zadržela na cestě do Curychu švýcarská policie. Po několikaměsíčním pobytu v domácím vězení v Gstaadu nakonec Švýcarsko odmítlo Polanského do USA vydat. V roce 2015 ho odmítlo vydat i Polsko.

Polanski, který nyní žije ve Francii, je ve Spojených státech stíhán kvůli sexuálnímu styku s nezletilou z roku 1977. K pohlavnímu styku s třináctiletou dívkou se Polanski přiznal, trvá ale na tom, že nešlo o znásilnění, nýbrž o dobrovolný styk. V USA je ale sex s nezletilými považován za znásilnění. Loni byl spolu s komikem Billem Cosbym vyloučen z americké Akademie filmových umění a věd, která organizuje a uděluje Oscary.

Zařazení filmu do soutěže v éře hnutí MeToo bylo kritizováno. Ředitel festivalu ale tento krok hájil tím, že je důležité rozlišovat mezi umělcem a člověkem. Předsedkyně poroty Lucrecia Martelová ale ve středu oznámila, že se v pátek nezúčastní galavečera k Polanského novince.

"Nezúčastním se galavečera Polanského, protože jsem jednou z žen, které v Argentině bojují proti problémům jako je tento, proto nebudu vstávat a tleskat," řekla tato argentinská režisérka. Dodala, že ona mezi umělcem a člověkem nerozlišuje.

Italský producent filmu pak podle odborného magazínu The Hollywood Reporter pohrozil, že snímek z festivalu stáhne ještě před jeho páteční světovou premiérou, pokud se Martelová neomluví. Režisérka ve čtvrtek vydala krátké prohlášení, v němž napsala, že její slova média chybně interpretovala. Uvedla, že si stále myslí, že by se mezi člověkem a umělcem neměl dělat rozdíl, ale že je správné mít Polanského film v soutěži a že zůstane nestranná.

Producenti pak oznámili, že to přijímají jako omluvu a že film na festivalu zůstane.

Video: Brad Pitt připlul do Benátek. Čeká ho světová premiéra sci-fi thrilleru Ad Astra

Brad Pitt připlul do Benátek. Čeká ho světová premiéra sci-fi thrilleru Ad Astra | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy