Režisér Pána prstenů hlásí další bombu

18. 9. 2006 17:30
Londýn - Režisér Pána prstenů se znovu vrhá do válečné vřavy. Tentokrát ovšem s bombardéry v remaku klasického filmu The Dam Busters.
Foto: Aktuálně.cz

"Bude to tak autentické, jak to jen půjde - a blízké duchu originálu, jak to jen bude možné," řekl režisér o chystaném filmu listu Screen Daily. Film ovšem bude jen produkovat; režie se ujme animátor Jacksonova King Konga Christian Rivers, který s Novozélanďanem spolupracuje více než sedmnáct let.

Britský snímek The Dam Busters z roku 1954 byl rekonstrukcí skutečných událostí z druhé světové války, pojednával o útoku britských bombardérů na německé přehrady v Porúří za druhé světové války, pro který byly vyvinuty speciální bomby.

Film podle knihy Paula Brickhilla tehdy natočil Michael Anderson. Michael Redgrave v něm hrál Barnese Wallise, vynálezce nové bomby. A Richard Todd tu ztvárnil velitele Guye Gibsona, který vedl misi bombardérů.

Operace Chastise, přísně tajná mise RAF, měla ochromit nacistickou válečnou mašinérii. Přehrady protržené při útoku způsobily v roce 1943 v Porúří záplavy, jež si vyžádaly rozsáhlé škody a připravily o život na 1200 lidí.

Jackson, jehož kariéru odstartovala dnes už kultovní sci-fi Vesmírní kanibalové, prý tento válečný film poprvé viděl v dětství a hned si ho zamiloval. Svého agenta pak požádal, aby zjistil, jaká je možnost znovu ho natočit - a to v době, kdy si zajišťoval práva pro trilogii Pán prstenů.

"Přišel zpátky s tím, že práva má filmová společnost Icon, že se ten film chystá natočit Mel Gibson a možná v něm bude i hrát," popisuje anabázi Jackson. "Ale to se očividně nestalo."

Remake má vycházet i z informací a detailů, které byly v době natáčení původního filmu ještě přísně tajné. "Tolik těch věcí bylo ještě utajených," říká Jackson, trojnásobný držitel Oscara. "Nemohli ani ukázat původní bombu. Museli vyrábět fiktivní model. O to bude všechno dynamičtější."

Film by se měl začít natáčet příští rok, s rozpočtem 40 až 50 milionů dolarů. Výkonným producentem je televizní moderátor David Frost, který vlastní práva ke knize.

Jako režisér bude nyní Jackson pracovat na adaptaci knihy Alice Seboldové The Lovely Bones. Bestseller (česky vyšel jako Pevné pouto) vypráví čtrnáctiletá holčička, která byla zavražděna a z nebe teď pozoruje, jak se její rodina vyrovnává se ztrátou, jak se detektiv snaží vyřešit její případ a také osudy svého vraha. 

 

Právě se děje

Další zprávy