Režisér McG: Terminátora-transvestitu jsem nechtěl

Elaine Lipworth
15. 5. 2009 19:16
Čtyřka je o tom, že symbol naší velikosti nás může zahubit
Zleva Christian Bale, Anton Yelchin, McG a Sam Worthington při čtvrteční americké premiéře filmu Terminator Salvation
Zleva Christian Bale, Anton Yelchin, McG a Sam Worthington při čtvrteční americké premiéře filmu Terminator Salvation | Foto: Reuters

Londýn - Příští pátek, týden po slavnostní premiéře, vstoupí do amerických kin další z velkých hráčů letošního filmového léta. Čtvrtý díl série Terminátor režíroval pro mnohé překvapivě muž jménem McG.

Čtyřicetiletý režisér, jenž se narodil jako Joseph McGinty Nichol, používá umělecký pseudonym podle svého prostředního jména, jež přebral od matky. V šoubyznysu se uvedl jako autor videoklipů pro kapely Korn, Cypress Hill nebo The Offspring. Bakalář v oboru psychologie - a podle svých vlastní slov neurotický psychotik - s několika vyhrál i prestižní ceny.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Guvernér Arnie se nakonec objeví v novém Terminátorovi

Ve filmu celovečerně debutoval s hýřivou, záměrně přepálenou a nevkusnou akční komedií Charlieho andílci: v roce 2000 kde udělal akční hrdinky z Drew Barrymore, Cameron Diaz a Lucy Liu. Podívaná měla divácký úspěch, který si o tři roky později vyžádal pokračování.

Poté McG režíroval drama Na vrchol inspirované skutečnými událostmi, kdy po pádu letadla s univerzitním fotbalovým týmem uspořádali spoluhráči pátrání po svých kamarádech.

Čtvrtý díl Terminátora je pro McGho každopádně zatím největší režijní výzvou; už kvůli tomu, že musel kočírovat více než dvousetmilionový rozpočet a obejít se bez Arnolda Schwarzeneggera.

Kvůli své andílkovské minulosti se také musel fanouškům zapřísahat, že film pojme vážně. Od snímku Terminator Salvation se očekává bombastická, ale inteligentní akční podívaná, která zkrátka musí utržit ohromnou sumu peněz - minimálně půl miliardy jen v kinech.

Byl jste fanoušek terminátorovské série, než jste dostal nabídku k natáčení čtyřky?
Dokonce obrovský fanoušek - ale přitom se mi představa čtvrtého filmu zpočátku nezamlouvala. Až když jsem se dozvěděl se, že by se měl odehrávat po Soudném dni, názor jsem změnil. Pak bylo nejdůležitější sehnat skvělého Johna Connora - takže jsem se sešel s Christianem Balem. Upřímně řečeno, o nikom jiném jsem ani neuvažoval.

Foto: Reuters

Proč je podle vás ideální?
Věřím, že diváky přiměje, aby uvěřili tomu, že se s dalšími povstalci dokáže postavit všem problémům a stát se vůdcem odboje. V jeho generaci není příliš herců, kteří by na diváka dokázali zapůsobit tak silně jako Christian Bale. Bylo ovšem těžké ho přimět, aby tu roli vzal. Moc se mu nezamlouval scénář - ale slíbil jsem mu, že výsledný text bude špičkový.

Co je jeho základním poselstvím?
Že to, co je symbolem naší velikosti, nás může zahubit. Obrovské technické úspěchy lidstva by se mohly vymknout kontrole a vymstít se nám. My jsme ti, kdo stvořili počítače a trysková letadla, která střeží nebe, ale pokud by si tyhle stroje uvědomily sebe samy a začaly uvažovat, měli bychom velké problémy. Stejně tak mám rád silné postavy z filmů jako Zuřící býk nebo Zjizvená tvář. I ty jsou úžasné kvůli tomu, co dokáží, ale co je pak i příčinou jejich pádu.

Je váš film taky hlavně pro fanoušky celé série?
Film je primárně určen pro ty, kteří viděli předchozí tři Terminátory, ale určitě si ho užijí i ti, kteří o nich nikdy neslyšeli. Funguje sám o sobě, jde o nový začátek známého příběhu.

Lidstvo vyvinulo stroj, který ho měl chránit, ale Skynet teď obrátil proti němu. Původně to byl protiraketový systém, který si posléze uvědomil sebe sama a identifikoval nás jako hrozbu. Stala se z něj umělá inteligence a my teď nasazujeme životy, abychom ho zastavili. Je nebezpečný - a o tom, kdo nakonec vyhraje, rozhodují drobnosti.

Čím se lidstvo může postavit strojům?
Po stránce "hardwaru" jsme slabší, naší výhodou je to, že máme něco, co stroje nejsou schopny pochopit ani napodobit, sílu lidského srdce. Stroje nechápou, že naše odhodlání a síla nemusí vycházet z logických předpokladů. Matka, jejíž dítě je uvězněno v havarovaném autě, dokáže sebrat sílu k tomu, aby ho dostala ven; ale stroj tohle není schopen předpokládat.

Ze zákulisí už před premiérou uniklo, že Sam Worthington bude hrát postavu, která je novým prvkem v sérii - napůl člověka a napůl stroj.
Ano, jde o muže jménem Marcus, který byl v naší současnosti odsouzen k smrti, ztratil víru v sebe sama i v lidstvo. Poté je ale znovu oživen v podivném novém světě. A Christianův John Connor se nakonec musí rozhodnout, jestli mu mohou důvěřovat, nebo jestli je Marcus součástí nějakého plánu Skynetu.

Foto: Reuters

Jakou má v příběhu roli?
Jak jsem řekl: je v současnosti odsouzen k smrti a poskytne své tělo vědě, a pak zjistí, že znovu žil. Nemá nejmenší tušení, jestli se ocitl v nebi, nebo v pekle. Zjistí, že má v sobě několik kovových součástí, a snaží se vypátrat, co je zač. A současně sledujeme příběh Johna Connora, který se snaží stmelit povstalce a zničit Skynet. Jejich osudy se protnou a Christian se musí rozhodnout, jestli dokáže, nebo nedokáže důvěřovat stroji.

Fanoušci každopádně spekulují o tom, jaké terminátory tedy uvidí.
Nejdřív musím říct, že jsme je všechny postavili - a jen trochu je vylepšili pomocí počítačové grafiky. Mám rád hmatatelný svět, a ne, když se herci snaží hrát na nějaké stojany a tenisové míčky na modrém pozadí. Líbí se mi stroje Stana Winstona, se kterými mohou herci skutečně pracovat. Christian Bale si dokonce při jednom souboji o terminátora pochroumal ruku.

Taky se dozvíte, jak vznikl T-800, model Arnolda Schwarzeneggera. Jako u každé technologie začínali terminátoři coby velcí a neohrabaní, ale postupem času se zmenšovali a zefektivňovali.

Postavili jsme i hydroboty, kteří ovládají vodní plochy. Uvidíte výzkum a vývoj strojů do vody, na zem i do vzduchu. Měli jsme T-600, T-800, T-1 i lovce-zabijáky, vše v životní velikosti; dokonce i transportéry jsme z větší části postavili.

Foto: Reuters

Takže tentokrát neuvidíme jako spoluhráče nebo soupeře humanoidního terminátora ve stylu Arnolda...
Přesně tak. V prvním filmu představoval terminátora Arnold, ve druhém byl T-1000 v podání Robert Patrick, ve třetím byl ženský terminátor T-X. Nechtěl jsem mít ve čtvrtém filmu terminátora- transvestitu (směje se). Chtěl jsem víc než vytvořit nový stroj, který bude honit lidi.

Cítil jsem potřebu začít nanovo a vyprávět příběh o temném období mezi Soudným dnem a rokem 2029, kde začíná příběh Jamese Camerona. Náš příběh je o tom, jak Skynet získal svou moc, jak se povstalci po celém světě sjednocovali, jak k tomu všemu došlo a jak události dospěly až do roku 2029. A myslím, že v současné společnosti je myšlenka tohohle filmu ještě aktuálnější.

Zajímavá je postava Kylea Reese, kterého ve vašem filmu představuje Anton Yelchin. Je otcem Johna Connora, protože se zamiloval do jeho matky Sarah Connorové...
To je pravda - a John ví, že ho musí udržet naživu. Ví, že se Kyle jednoho dne stane jeho otcem. A je těžké strávit deset let po boku někoho, kdo k němu vzhlíží jako k hrdinovi, ale posléze se stane vaším zploditelem. Je to skvěle promyšlená zápletka - a opět zásluhou Jamese Camerona.

Cameron napsal a režíroval první dva díly, napsal scénář ke třetímu. Co si myslí o novém filmu?
Byl jsem se za ním podívat při natáčení Avatara; připadalo mi divné, že bych měl čtyřku točit, aniž bych si s ním promluvil. James nám vyjádřil podporu a popřál hodně úspěchů. A vyprávěl mi, jaké měl pocity, když chtěl navázat na Vetřelce Ridleyho Scotta, protože ten byl tehdy pro všechny doslova svatý.

Lidé si prý říkali: Co je zač tenhle Cameron? Kdo si myslí, že je, když chce točit pokračování Vetřelce? Ale on věřil, že dokáže navázat na to, co Ridley Scott stvořil, a že dokáže v příběhu pokračovat. No, myslím, že dnes jsme všichni rádi, že Vetřelci vznikli.

Proč se natáčela čtyřka právě v Novém Mexiku?
Původně jsme měli natáčet v Budapešti, ale tam je moc kopců, zeleně, pohodlí a bezpečí. Potřeboval jsem pouštní pláně severní Afriky, západní Ameriky nebo Asie - a největší smysl dávalo vydat se na západ Spojených států.

Foto: Aktuálně.cz

A kde se film "odehrává"?
Po celém světě. Upustili jsme od schématu předchozích filmů, které se děly jen v Los Angeles. Teď jde o celosvětový konflikt a lidstvo se sjednocuje. Je třeba zapomenout na pohlaví, rasu, věk a nesmyslné předsudky. Pokud by měl nastat den, kdy bychom museli takhle společně bojovat, uvědomili bychom si, jak nesmyslné je plýtvat energií na podobné hlouposti.

Přemýšlel jste už o možném pokračování?
No, to záleží na divácích; nicméně začali jsme už pracovat na příběhu pro další díly. Pokračování by na scénu přivedlo znovu Roberta Patricka a možná i Lindu Hamiltonovou, která původně ztvárnila Sarah Connorovou. Námětem by byl molekulární a buněčný výzkum, skrze nějž chceme žít ideální životy.

Pracujete právě teď na dalších filmech?
Chystám se na Dvacet tisíc mil pod mořem. Moc se na to těším.

Terminátor 1 - 3

Dosavadní tři filmy líčily zrození, dětství a dospívání Johna Connora. Stroje z budoucnosti vědí, že se stane vůdcem hnutí odporu a mesiášem zbytků přežívajícího lidstva; proto se jej snaží s pomocí cestování strojem času zpětně zlikvidovat.

V prvním díle z roku 1984 byl z budoucnosti poslán model T-800 neboli Arnold Schwarzenegger, aby zabil Johnovu budoucí matku Sáru Connorovou. Té však pomůže Connorův spolubojovník Kyle Reese, který rovněž přicestoval z budoucnosti.

Terminator
Terminator | Foto: Aktuálně.cz

Connor si tak v časovém paradoxu vybral v budoucnosti nejen zachránce své matky, ale i svého otce. Trilogie tento paradox nikdy dále nevysvětluje. V druhém díle z roku 1991 je Johnu Connorovi dvanáct a jeho matka je zavřená v blázinci. Oba se je nyní snaží zabít nový model T-1000, lidští rebelové tentokrát jako ochránce pošlou přeprogramovaný starý model T-800.

V třetím díle z roku 2003 je Johnu Connorovi dvacet a zažije vzpouru strojů - onen Soudný den, kdy vojenský počítač Skynet rozjede vyhlazovací akci proti lidstvu.

Čtvrtý díl se bude kompletně odehrávat v budoucnosti a bude vyprávět o boji proti strojům, které se stále zdokonalují.

 

Právě se děje

Další zprávy