Voda na Marsu je skvělá PR kampaň pro film Marťan. Režisér o objevu věděl měsíce dopředu

mad
30. 9. 2015 9:00
Režisér Ridley Scott komentoval nové objevy NASA. O vodě na Marsu věděl prý měsíce, ale příběh svého filmu Marťan kvůli tomu měnit nechtěl. Komentátor deníku The Guardian se zamýšlí nad vzácnou shodou náhod, kdy vědci z NASA oznámí takto přelomový objev zrovna v době, kdy do kin vstupuje film o amerických astronautech, kteří cestují na Mars.
Matt Damon ve filmu Marťan
Matt Damon ve filmu Marťan | Foto: Twentieth Century Fox

Praha – Z nového objevu NASA vyplývá, že na Marsu se nachází tekoucí voda. Vědci již před sedmi lety potvrdili, že na planetě je H2O v podobě ledu. Až nyní však přišli s důkazy, že minimálně v létě na Marsu teče slaná voda. Zda tu existuje i mikroskopický život, bude teď NASA zjišťovat. 

Po oznámení na tiskové konferenci se sociální sítě zaplnily sarkastickými komentáři o perfektním marketingu sci-fi snímku Marťan, který právě míří do kin a jemuž se tak dostává velké pozornosti, píše Entertainment Weekly.

Ridley Scott navíc serveru Yahoo Movies řekl překvapivou informaci: "O vodě vím měsíce."

Režisér filmu, který vypráví o botanikovi, jenž uvízne na Marsu a snaží se na nehostinné planetě přežít, konzultoval natáčení snímku s odborníky z NASA. Při jedné z diskusí došlo i na vodu. Vědcům řekl, že ví o tom, že na planetě jsou masivní ledovce. "Ano, to je ta obří bílá věc, kterou zakrývá prach. Myslíme si, že to je led," řekl Scottovi vědec. Filmařovou reakcí byl nadšený výkřik a otázka, zda to znamená, že byl na planetě oceán, což chce NASA mimo jiné zjistit.

Režisér řekl deníku The New York Times, že se o vodě dozvěděl, až když film natáčel, takže už neupravoval zápletku. Hlavní postava by dle Scotta mohla v upravené verzi filmu nalézt okraj ledovce. "Přišel bych tím ale o skvělou scénu. Musí si v ní vyrobit vodu odpařením a postavit plastový stan, který vytvoří vlhkost, díky které mohou růst rostliny, což je nejzákladnější forma zavlažování."

Peter Bradshaw ve svém komentáři pro deník The Guardian píše o docela "děsivé náhodě", kdy všude kolem sebe vidíme plakáty s Mattem Damonem ve skafandru, který ve filmu Marťan zápasí o život, a NASA zrovna vyhlásí překvapivý objev o existenci tekoucí vody. 

Naznačuje, že NASA mohla informaci vypustit právě v době, kdy jde do kin snímek o jejích astronautech. Text zakončuje smířlivě: "Pokud vědci z NASA, filmaři a jejich PR týmy dokázali nalézt společný zájem, tak proč ne? Kinematografie vzkvétá a kdo ví, možná je na Marsu kromě vody i něco víc."

První trailer k filmu Marťan
 

Právě se děje

Další zprávy