Režisér Hudeček, který získal cenu na Sundance, točí celovečerní film o Stroupežnickém

ČTK ČTK
28. 1. 2016 14:49
Český snímek Furiant režiséra Ondřeje Hudečka, který tento týden získal na americkém festivalu nezávislých filmů Sundance cenu za režii v kategorii krátkých snímků, předchází chystanému celovečernímu filmu. Příběh o Ladislavu Stroupežnickém se v něm posune o 20 let později, kdy je slavný dramatik na vrcholu tvůrčích sil.
Trailer k filmu Furiant

Režisér Ondřej Hudeček, který na Sundance získal cenu za režii, připravuje celovečerní film. "Píšeme scénář odehrávající se v době, kdy Stroupežnický byl už dramaturgem Národního divadla, ovšem musel projít šílenou cestu, aby se jím stal. Démoni minulosti vyplouvají na povrch a hrozí, že o všechno přijde," řekl před časem Hudeček ČTK.

Dodal, že chce natočit chytrou, autorskou zábavu s přesahem, "univerzálně srozumitelný žánrový film, který má šanci uspět v zahraničí a nebojí se zobrazovat na plátně nahotu, sex a násilí".

V hlavní roli krátkého filmu Furiant zobrazujícího romantický vztah mezi Stroupežnickým a Janem Alšem se objevil německý herec Julius Feldmeier. Na scénáři s Hudečkem spolupracoval Jan Smutný.

"To je bomba, mám z úspěchu Furianta upřímnou radost. Ocenění ze Sundance je průlomový moment a přeju Hudečkovi, aby ho dokázal využít pro svou další práci," řekl ČTK režisér Bohdan Sláma, jehož film Čtyři slunce měl v roce 2012 na festivalu Sundance světovou premiéru.

Velký ohlas vzbudil Hudečkův úspěch na pražské FAMU, kde studoval režii a kameru. "Máme radost, že právě v době, kdy se nejeví nic snazšího než přidat k chóru stereotypních stesků na ty či ony problémy a vady české kinematografie či českého vysokého školství další kverulantský hlas, naši Furianti poskytli příklad, že FAMU u svých studentů upřednostňuje rozvoj talentu, odvahu i humorný nadhled," sdělil ČTK proděkan FAMU Marek Vajchr.

"Furiant byl poprvé uveden v rámci programu mladých talentů Future Frames na karlovarském festivalu. Mezinárodní premiéru měl na MFF v Torontu, dále byl vybrán na LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) festivalu NewFest v New Yorku a také do anglického Cardiffu, kde byl nominován na Iris Award za nejlepší LGBT film roku," připomněla Denisa Štrbová z Českého filmového centra.

Na pražském festivalu Mezipatra získal Furiant zvláštní cenu poroty, na loňském Famufestu cenu za scénář, střih i za nejlepší film. Na filmových a televizních cenách Český lev se probojoval do finálové pětice o nestatutární Cenu Magnesia za nejlepší studentský snímek. Ceny se budou udělovat 5. března.

Do soutěže Sundance, která letos vstoupila do 32. ročníku, se přihlásilo na 12 tisíc filmů, z toho více než 8000 do sekce krátkých snímků. Hlavní cenu v kategorii krátkých filmů získal film Thunder Road režiséra Jima Cummingse.

 

Právě se děje

Další zprávy