Režisér je bůh, já jen doufám, že milosrdný. Benicio del Toro ve Varech uvedl Traffic

ČTK ČTK
8. 7. 2022 14:59
Návštěvníky karlovarského festivalu tento pátek na červeném koberci u hotelu Thermal pozdravil Američan Benicio del Toro. Ze stovek příznivců mělo několik štěstí, že se jim oscarový herec podepsal či jim potřásl rukou. Ve velkém sále Thermalu pak uvedl film Traffic – Nadvláda gangů režiséra Stevena Soderbergha z roku 2000.

Právě za vedlejší roli policisty Javiera Rodrigueze získal Benicio del Toro sošku americké akademie. Ve Varech vysekl poklonu divákům, že se na snímek přišli podívat. "Karlovarskému festivalu děkuji za pozvání a příležitost k růstu. Protože když poznáváte jiné kultury, přináší vám to příležitost k růstu," uvedl.

Na úvod programový ředitel festivalu Karel Och uvedl, že i když je del Toro v Česku poprvé, orientuje se v české kinematografii. "Nejenže zná velká filmová díla, jako jsou Marketa Lazarová nebo filmy Miloše Formana, ale také třeba Dalekou cestu Alfreda Radoka a zcela mě šokoval informací, že herec z jeho oblíbeného snímku Spalovač mrtvol, Rudolf Hrušínský, se objeví ve vedlejší roli filmu Vyšší princip," popsal Och.

"Co bych řekl o Trafficu," zamyslel se pak del Toro nad svým možná nejznámějším dílem. "Když se herec uchází o roli a nedostane ji, jde prostě dál. Když ji dostane, je to počátek všech problémů, začátek velké výzvy. Ruský divadelní teoretik a pedagog Konstantin Stanislavskij řekl, že každá postava má problém. A úkolem herce je ten problém vyřešit," parafrázoval.

"Když točíte film, potřebujete scenáristu, možná producenta, rozhodně střihače, ale nejdůležitější ze všeho je rozhodně režisér," pokračoval.

První, co mu prý přijde na mysl při vzpomínce na Traffic, je setkání s režisérem Stevenem Soderberghem. "Zeptal se mě, jaký je podle mě nejlepší vztah mezi hercem a režisérem. Řekl jsem mu, že režisér má ve všem poslední slovo, je jakýsi bůh a já jen doufám, že bude bohem milosrdným. Tedy že bude naslouchat problémům, které herec má, že ho povzbudí, že bude spolupracovat," vzpomínal s dodatkem, že přesně tak to po osm týdnů natáčení bylo.

"Ale vím, že ne u každého filmu je Steven Soderbergh, ne každý film je stejný. Tohle je nicméně jedna věc, kterou jsem se naučil při natáčení Trafficu. Problémy se nejlépe řeší, když vznikne dobré partnerství. Ale čau, dost řečí a užijte si Traffic," uzavřel své vystoupení.

Snímek z roku 2000 vypráví o obchodu s drogami z pohledu všech, kdo jsou do něj zapojeni: od politiků přes policisty a pašeráky až po zákazníky. Každý má svůj příběh, který se na americko-mexické hranici důmyslně proplétá s ostatními.

Vznikla tak komplexní vypravěčská hra, která dominovala oscarovému klání v roce 2001. Kromě ceny akademie pro Benicia del Tora film obdržel ceny za režii, adaptovaný scénář a střih. V dalších rolích účinkovali Michael Douglas nebo Catherine Zeta-Jonesová.

Letošní karlovarský festival uvede na počest Benicia del Tora ještě drama Obvyklí podezřelí z roku 1995. Na sobotním závěrečném ceremoniálu herec obdrží Cenu prezidenta festivalu.

Film Traffic – Nadvláda gangů natočil Steven Soderbergh v roce 2000. | Video: Bedford Falls Productions
 

Právě se děje

Další zprávy