Režisér Birdmana zvyšuje své šance v oscarovém klání

ČTK Kultura ČTK, Kultura
8. 2. 2015 13:30
Alejandro González Iňárritu získal cenu americké Asociace filmových režisérů za režii snímku Birdman.
Alejandro Gonzales Iňarritu s trofejí pro nejlepšího režiséra od profesního sdružení DGA.
Alejandro Gonzales Iňarritu s trofejí pro nejlepšího režiséra od profesního sdružení DGA. | Foto: Reuters

Los Angeles - Mexický filmař Alejandro González Iňárritu získal cenu americké Asociace filmových režisérů (DGA) pro nejlepšího režiséra za snímek Birdman. Jeho satirický pohled na svět show businessu tak zvýšil šance na zisk Oscara udělovaného za dva týdny.

Od roku 1948 se stalo jen sedmkrát, že by držitel ceny DGA nedostal i Oscara za režii. Snímek, jehož režisér Oscara obdrží, přitom obvykle bývá oceněn i jako nejlepší film.

"Nikdy by mě nenapadlo, že tu dnes večer budu stát a mluvit s vámi, nikdy v životě," řekl jednapadesátiletý Iňárritu stojící vedle loňského vítěze ceny DGA, rovněž mexického režiséra Alfonsa Cuaróna.

Iňárritu poděkoval hollywoodským režisérům, že podpořili riskantní film s Michaelem Keatonem v hlavní roli bývalého filmového herce hrajícího superhrdiny, který se pokouší o nepříliš pravděpodobný comeback s vlastní hrou na Broadwayi. "Pokud je tohle považováno za skvělý film, pak to nemá co dělat se mnou - je to zázrak," prohlásil režisér.

Jako další byli na cenu DGA nominováni její dvojnásobný vítěz Clint Eastwood za drama z války v Iráku Americký sniper, Richard Linklater za drama o dospívání nazvané Chlapectví, Morten Tyldum za příběh odehrávající se v Británii během druhé světové války Kód Enigmy a Wes Anderson za barvitou komedii Grandhotel Budapešť.

Birdman je nominován na Oscara v devíti kategoriích včetně nejlepšího filmu, nejlepšího režiséra, herce v hlavní roli, herce ve vedlejší roli a herečky ve vedlejší roli.

Na začátku sezóny udělování cen přitom lehce zaváhal, když mu unikl Zlatý Glóbus pro nejlepší komedii či muzikál - ocenění získal Grandhotel Budapešť. A za favorita byl pokládán snímek Chlapectví, který získal Zlatý Glóbus v kategorii nejlepšího dramatického filmu.

Mezi dalšími si letos ocenění DGA odnesla například Laura Poitras coby nejlepší režisérka dokumentárního filmu za snímek Citizenfour, který dokumentuje historické vyzrazení utajených dokumentů americkým přeběhlíkem Edwardem Snowdenem. A Lesli Linka Glatter byl oceněn jako nejlepší režisér dramatického televizního seriálu. Cenu dostal za thrillerovou sérii Homeland natočenou pro stanici Showtime.

Oscaři se letos budou rozdávat 22. února. Hlasování o nich končí 17. února.

 

Právě se děje

Další zprávy