Renčův Hlídač bodoval v USA, sbíral ceny na festivalu

Kultura Kultura, Redakce KUL
28. 3. 2009 17:20
Hlídač č. 47 má trofeje za film, režii, kameru a ženský výkon
Foto: Repro Aktuálně.cz

Tiburon - Na mezinárodním festivalu v Tiburonu sbíral nejprve ovace a pak i hlavní ceny snímek Filipa Renče Hlídač č.47. Český film celou přehlídku otevíral - a na závěr získal čtyři ocenění.

Pro nejlepší snímek, režii (Filip Renč), kameru (Karel Fairaisl) a ženský herecký výkon. Hlavní ženskou hrdinku si zahrála Lucia Šipošová. Pro Renče to znamená ocenění prakticky pro všechny klíčové herce z Hlídače. Za hlavní mužskou roli totiž dostal Českého lva Karel Roden, za vedlejší mužskou roli ho inkasoval Vladimír Dlouhý.

Festival v Tiburonu se letos konal poosmé. Účastnila se jej více než stovka snímků z 90 zemí světa. Jak píší pořadatelé na svých webových stránkách, cílem je posílit toleranci mezi všemi lidmi prostřednictvím filmu.

Film Hlídač č. 47 vznikl výhradně v produkci České televize na motivy románu Josefa Kopty. Stál na 30 milionů korun. Sleduje železničního hlídače Josefa Doušu, který - ovlivněn a poznamenán hrůznými válečnými zážitky - hledá přátelství i rodinné štěstí a prostřednictvím nich i vlastní životní rovnováhu.

Snímek televize natáčela v Krušných horách velkoryse na širokoúhlý materiál Cinemascope. "Přistupovali jsme k tomu s filmovým přístupem," říkal šéfproducent ČT Jaroslav Kučera. "Myslím si, že může fungovat i mezinárodně."

 

Právě se děje

Další zprávy