Renč natočí dynamický remake s Rodenem

Jitka Gráfová
3. 11. 2007 9:00
Koptův psychologický román podruhé míří do kin
Foto: ČT

Praha - Filip Renč po akčním dramatu Na vlastní nebezpečí začíná natáčet nový film, remake slavného Vávrova filmu Hlídač č. 47.  Původní snímek vznikl podle stejnojmenného psychologického románu Josefa Kopty.

Kniha z roku 1926 bývá kritikou označována za to nejlepší, co autor, známý hlavně jako představitel legionářské literatury, napsal.  Dílo pak zaujalo  české filmaře v roce 1937, kdy režisér Josef Rovenský natočil podle scénáře Otakara Vávry úspěšný film, v hlavních rolích se objevili Jaroslav Průcha, Marie Glázrová a Ladislav Boháč.

Protože Rovenský během natáčení onemocněl a zemřel, film dokončil Jan Sviták.

"Remake žádného filmu jsem ještě netočil a domnívám se, že v naší kinematografii ještě žádný nevznikl. I když je scénář trochu odlišný od původního filmu,  jedná se o klasický remake, říká režisér Renč.

Sám prý  pravidelný čtenář psychologických románů není, ale Koptův Hlídač č. 47 je podle jeho slov výjimečný.

Původní film začíná vlastně happy endem: železniční hlídač Douša se svou ženou zachrání na poslední chvíli vesnického kramáře Ferdu Zusku, který chce z nešťastné lásky skočit pod vlak.

Pak ale floutek začne dělat návrhy paní Doušové, zatímco Douša, který se při jeho zachraňování zranil, ohluchne. I když se mu po čase sluch vrací, nedává to najevo - aby poznal, co si o něm lidé myslí.

Nad scénářem. Filip Blažek (uprostřed) bude hrát průvodce, který to s raftem umí.
Nad scénářem. Filip Blažek (uprostřed) bude hrát průvodce, který to s raftem umí. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Chci ho natočit dynamicky a přiblížit tak jeden z nejlepších českých románů dvacátých let mladým divákům. Pro ně točím všechny své filmy," tvrdí Renč.

Scénář k filmu Hlídač č. 47 je poslední scenáristickou prácí Eduarda Vernera, který zemřel v roce 2003. Námět se k Renčovi dostal už před několika lety a na úpravách pak spolupracoval se Zdeňkem Zelenkou.

ČTĚTE TAKÉ: Překoná Renč Requiem pro panenku?

"Vzhledem k závažnosti a síle námětu se Česká televize rozhodla realizovat původní scénář jako celovečerní distribuční film. Tento snímek natáčí sama bez přispění koproducentů," uvedla Zora Zachová z ČT.

Do titulní postavy hlídače Douši režisér obsadil Karla Rodena, jeho ženu hraje Lucia Siposová, hrobníka Ferdu Václav Jiráček, kostelníka Bártíka Vladimír Dlouhý, epizodní roli válečného invalidy dostal Jan Svěrák.

Snímek se točí u Vejprt ve vesnici Kovářská, v severočeských obcích Zubrnice a Úštěk a nedaleko Prahy.

Natáčení je naplánováno na 35 dnů, od 3. listopadu do Vánoc. Termín premiéry se předpokládá na podzim 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy