Rekordní projekcí na stadionu začal teplický AniFest

Kultura Kultura
26. 4. 2011 10:27
Film Vzhůru do oblak sledovalo rekordních 2500 tisíce dětí
Foto: Aktuálně.cz

Teplice  - V Teplicích v pondělí začal desátý ročník mezinárodního festivalu animovaných filmů AniFest.  Na stadionu FK Teplice pořadatelé promítli snímek Vzhůru do oblak. Sledovalo ho 2500 tisíce dětí ze škol a podle Roberta Zauera z Agentury Dobrý den tak organizátoři vytvořili rekord, žádný film ještě na stadionu nevidělo více lidí. Původně se měl promítat animovaný film Fimfárum. Jeho autoři ale nechtěli projekci za denního světla povolit.

Kromě mezinárodní soutěže v deseti kategoriích nyní AniFest nabídne i japonské anime, lotyšskou retrospektivu či pásma tvorby jednotlivých porotců. Do soutěžních kategorií se přihlásilo 1500 filmů z 62 zemí, vybráno nakonec bylo 350 titulů - celovečerních, krátkých, studentských a dětských filmů, znělek, videoklipů a reklam.

V sekci AniFest Choice bude uveden výběr toho nejlepšího ze současné světové animace - snímky, které bodovaly na festivalech v Annecy nebo v Cannes, byly poctěny nominací na Oscara (Kinematograf) či přímo Oscarem (The Lost Thing).

Z distribučních novinek se objeví celovečerní oscarový kandidát - francouzský snímek Iluzionista, španělská romance v rytmu bolera Chico a Rita, americké novinky Rango a Já padouch i nejnovější dílo Jana Švankmajera Přežít svůj život. Českou předpremiéru bude mít novinka studia Disney Animation Medvídek Pú.

Svůj program už zveřejnil i "konkurenční" třeboňský AniFest, z něhož se AniFest vydělil, údajně kvůli nevyhovujícím podmínkám od města.  Od té doby se obě přehlídky přou o nástupnictví a o "parazitování na pověsti".  A také se přetahují filmy: obě například uvedou zníněného nového Švankmajrea či francouzského Uluzionistu.

AniFest od 3. - 8.května nabídne tři mezinárodní soutěže, Švankmajerovi uspořádá i retrospektivu, rovněž nabídne filmy nominované na Oscara, ale také populární snímky o dvojici Wallace a Gromit z dílny studia Aardman. 

Jedním z hlavních programů je mezinárodní soutěž celovečerních filmů. Součástí festivalu jsou i soutěže krátkých filmů a studentských filmů. V nesoutěžním programu uvede Anifilm retrospektivu Jana Švankmajera, v sekci Bilance filmy z běžné distribuce jako Rango nebo Shrek: Zvonec a konec.

Pohledy je přehlídka "osudových filmů" známé estonské režisérské dvojice Olgy a Priita Pärnových. Jejich výběr zahrnuje jak jejich vlastní tvorbu, tak filmy jiných tvůrců, které je oslovily.

 

Právě se děje

Další zprávy