Rekordně rychlí Avengers. Za 11 dnů utržili miliardu dolarů, daří se jim také v Česku

Reuters ČTK Reuters, ČTK
7. 5. 2018 16:19
Nový díl filmové ságy Avengers: Infinity War celosvětově utržil miliardu dolarů za jedenáct dnů. Rychleji se to nepodařilo žádnému snímku v dějinách kinematografie.
Dobrodružství Avengers vyvrcholí příští rok v květnu zřejmě posledním dílem série.
Dobrodružství Avengers vyvrcholí příští rok v květnu zřejmě posledním dílem série. | Foto: Marvel Studios

Akční film se superhrdiny Avengers: Infinity War pokračuje v úspěšném tažení biografy. O druhém promítacím víkendu v USA utržil 112,5 milionu dolarů ze 4474 kin. Rekord za druhý víkend v amerických kinech však drží tři roky stará sedmá epizoda Hvězdných válek nazvaná Star Wars: Síla se probouzí s tržbami 149 milionů dolarů.

O svém druhém víkendu nicméně Avengers překonali alespoň jiný letošní superhrdinský titul společnosti Marvel nazvaný Black Panther, který měl dosud nejlepší výsledek roku - 111,6 milionu dolarů. Avengers teď získali zhruba o 900 tisíc dolarů víc.

Jak upozorňuje agentura Reuters, hranici 100 milionů dolarů se o druhém promítacím víkendu v USA dosud podařilo překonat pouze pěti titulům.

Celkově už Avengers: Infinity War v USA utržili 450,8 milionu dolarů a celosvětově jedenáct dnů od premiéry překročili hranici 1 miliardy dolarů. To se zatím žádnému snímku nepodařilo tak rychle.

Film přitom teprve 11. května vstoupí na čínský trh, druhý největší kinematografický ve světě.

Podle serveru BoxOfficeMojo.com aktuálně Avengers vedou tabulku návštěvnosti v každé západní zemi, kde jsou v programech kin. Tento víkend se přidalo Rusko, kde snímek utržil v přepočtu 17,6 milionu dolarů a překonal loňský rekord Pirátů z Karibiku: Salazarovy pomsty.

Nejvíc se ve světě Avengers daří v Jižní Koreji, kde o víkendu utržili 69,1 milionu dolarů, dále ve Velké Británii s tržbami 67,2 milionu, Mexiku s 48,7 milionu dolarů, Brazílii s 44,3 milionu a Indii s 35,7 milionu.

V USA díky úspěchu Avengers celý filmový trh meziročně vzrostl o 5,2 procenta, spočítala analytická společnost ComScore.

Snímek, který podle komiksové předlohy natočili bratři Anthony a Joe Russoové, je vyhledávaný také v Česku, druhý víkend po sobě zůstává v čele zdejší tabulky návštěvnosti kin.

Tento víkend Avengers v Česku vidělo dalších 81 tisíc lidí, dohromady za dva týdny již téměř 413 tisíc. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Unie filmových distributorů.

Americkému dramatu Tiché místo v Česku na druhé místo stačilo 19 500 diváků, třetí je komedie Tomáše Svobody jménem Dvě nevěsty a jedna svatba, kterou o víkendu zhlédlo přes 10 tisíc lidí.

Snímek Avengers: Infinity War je natočený především pro fanoušky, kteří znají komiksové hrdiny studia Marvel, tvrdí filmový kritik Kamil Fila. | Video: Kamil Fila
 

Právě se děje

Další zprávy