Reese pořád stíhá Čtvery Vánoce a žebříček

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 12. 2008 11:25
Austrálie s Nicol Kidmanovou utrpěla další porážku
Foto: archiv

Los Angeles - Vánoce naplno vypukly nejen v nákupních střediscích, ale i v kinech. Znamená to mimo jiné to, že James Bond už má utrum a do popředí se derou filmy s vánoční a rodinnou tematikou.

V Česku má tento týden premiéru jeden z nich - romantická komedie Čtvery Vánoce, v níž milenecký pár Vince Vaughn a Reese Witherspoonová musí navštívit své čtvery rozvedené rodiče.

Čtvery Vánoce už druhý týden vyhrály v Americe žebříček víkendových tržeb.

A to přes nijak valné kritické hodnocení. "Tenhle film je ztrátou času a zklamáním, ale relativně bezbolestným," shrnuje jeden ze zámořských kritiků.

Ale divákům má zřejmě cestovní hysterie mladé dvojice hrdinů sugerovat pohodu Vánoc, která jim v narvaných obchodech s vlezlými koledami chybí.  A možná jim dá zapomenout i na krizi.

Foto: archiv

Navzdory ekonomickým problémům prvních dvanáct filmů žebříčku v Americe o víkendu vydělalo 77,5 milionu dolarů. Už pátý víkend v řadě se tak zvýšily tržby oproti minulému roku, tentokrát o šest procent.

Vydělaly na tom i Čtvery Vánoce. Film o tradičně klidném víkendu - následujícím po prodlouženém víkendu s Díkuvzdáním - vydělal dalších 18,2 milionu dolarů, a celkem jich tak už má na kontě 70,8 milionu.

Podle očekávání studia Time Warner může přitom překonat stomilionovou hranici - což ovšem vzhledem k osmdesátimilionovému rozpočtu, který musí zaplatit obě hvězdy, není nijak přehnaný nárok.

Pubertální horor Stmívání se o víkendu vrátil ze třetího na druhé místo se ziskem 13,2 milionu dolarů. K dnešnímu datu vydělal už 138 milionů dolarů. 

Jeho raketový nástup záhy po premiéře přesvědčil producenty, že pokračování musí vzniknout co nejdřív.

Natáčet se tedy začne už v březnu. Režisérka Catherine Hardwickeová u toho podle nových zpráv nebude, ale pro fanynky je hlavní, že jako krásný ekologický vampýr zůstává Robert Pattinson.

Foto: archiv

Třetí místo patří v USA animovanému rodinnému filmu Bolt. Až na čtvrté místo spadla po velmi zlém startu z minulého týdne velkorozpočtová Australia.

O víkendu jí připadlo jen 7 milionů doplarů, a celkem tak má jen něco přes 30 milionů, z čehož asi Nicole Kidman ani Hugh Jackman velkou radost nemají, zvláště s přihlédnutím k rozpočtu ve výši 125 milionů dolarů. 

A podle recenzních ohlasů to nevypadá ani na to, že film by si mohl vykompenzovat tuto ztrátu na Oscarech.

Na pátém místě se za mořem udržela bondovka Quantum of Solace; za čtyři týdny má celkový zisk v amerických kinech 151 milionů dolarů a celkově jí chybí 8 milionů k půmiliardě z celého světa. 

V zahraničí byl ale James Bond po pětitýdenní dominanci z čela žebříčku vyšachován.

Na mezinárodním poli si aktuálně nejlépe vede druhý díl animovaného Madagaskaru, který si za víkend připsal na mimoamerických trzích 52,2 milionu a celkem si už mimo USA přišel na 125 milionů dolarů.

Na první místo vystoupala zvířátka vracející se z Afriky do domácí newyorské zoo - mimo jiné ve Velké Británii, Německu, Francii, Mexiku, Belgii, Argentině či Rakousku. První místo Madagaskaru patřilo i minulý týden v českém žebříčku tržeb.

Bondovi teď na mezinárodním poli patří druhé místo, třetí má Stmívání, čtvrté Bolt a páté Vall-I. Robůtek sbírající odpadky už stihnul při očistě Země vysbírat na zahrničních trzích celkem 271 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy