Redford oznámil konec herecké kariéry. Dodělám dva filmy a zaměřím se na jiné věci, tvrdí

ČTK ČTK
12. 11. 2016 15:47
Hollywoodský herec, producent a režisér Robert Redford se rozhodl skončit se svou hereckou kariérou. Hlavním důvodem chystaného odchodu je dle jeho slov únava hraním ve filmech. V příštích letech si chce užívat svobody a věnovat se režírování a malování.
Robert Redford.
Robert Redford. | Foto: ČTK

New York - Hollywoodská legenda Robert Redford se rozhodla ukončit hereckou kariéru lemovanou bezpříkladným počtem filmů, jež se staly součástí zlatého fondu světové kinematografie. Osmdesátiletý herec, producent a režisér se novinářům svěřil, že je filmováním unaven. Dokončit chce ještě dva poslední projekty.

"Hraním ve filmech začínám být unaven. Jsem netrpělivý člověk a je pro mě těžké vysedávat a točit záběr za záběrem," řekl americkému filmovému webu herec, který má svém kontě zhruba osmdesátku filmů.

K nejproslulejším patří Butch Cassidy a Sundance Kid (1967), Podraz a Takoví jsme byli (1973), Velký Gatsby (1974), Všichni prezidentovi muži (1976) nebo Neslušný návrh (1993).

Redford, držitel dvou Oscarů za režii a celoživotní dílo, si ve zbytku života chce užít nezávislosti a věnovat se režírování a malování. "Zaobírám se myšlenkou jít tímto směrem a nehrát už tolik," prohlásil. Před hereckým důchodem chce ještě dokončit film Our Souls at Nigth (Naše duše v noci) s Jane Fondovou, love story o druhé životní šanci postaršího páru, a snímek Old Man with a Gun (Stařec s puškou) s Casey Affleckem a Sissy Spacekovou.

"Až budou hotovy, řeknu: OK, dávám všemu sbohem. Pak se soustředím na režii," oznámil Redford.

Americký herec se v 80. letech začal intenzivně věnovat nezávislému filmu, založil nadaci Sundance Institut a pořádá v Utahu populární a uznávaný filmový festival. Své průlomové snímky na něm uvedli režiséři Steven Soderbergh, Jim Jarmusch či Quentin Tarantino.

V roce 2005 byl herec a režisér hostem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu.

 

Právě se děje

Další zprávy