Netflix uvedl nejdražší a nejsledovanější hvězdný film. Bohužel je i nejzbytečnější

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
17. 11. 2021 12:01
Nejlépe placený hollywoodský herec Dwayne Johnson, přezdívaný The Rock, má stále vizáž wrestlera, jímž kdysi byl. Ale také obří charisma, díky kterému může dostat jakoukoli roli a diváci to scenáristům shovívavě odpustí.

V jednom z nejdražších snímků Netflixu nazvaném Red Notice teď plešatý svalovec hraje agenta FBI se specializací na vytváření profilů zločinců. Je to možná jediná věc ve filmu, nad kterou není třeba kroutit hlavou.

Odzbrojujícím úsměvem, oblečený ve fešném černém roláku, Johnson opět říká: tady mě máte, zahraji cokoliv, bez špetky studu. A má pravdu. Zvládá to ne díky pestrému rejstříku, ale díky jednoduchému faktu, který po celé dekády dělal Hollywood tím, čím je: kamera herce miluje a nikdy před ní nevypadá špatně.

Tentokrát se však utká nejen s vyhlášeným zlodějem umění, který odcizil drahocenné zlaté vejce z muzea v Římě. A nejen se zápletkou, jež se brzy zkomplikuje a v dobrodružné lupičské komedii přestane být jednoznačné, kdo je honěným padouchem a kdo nečekaným kumpánem v boji proti zločinu. Především se tu Johnson utkává se sterilní režií, na kterou ani jeho charisma nestačí.

Akční krimi novinka od Netflixu se stala nejúspěšnějším filmovým "otvírákem" v historii streamovací platformy, když se takřka ve všech zemích umístila na první příčce sledovanosti. Hvězdný tým, do nějž patří ještě herci Ryan Reynolds a Gal Gadotová, i rozpočet v přepočtu 4,5 miliardy korun budí pozornost. Bohužel režisér a scenárista Rawson Marshall Thurber potvrzuje smutné pravidlo, že čím dražší snímek Netflix vyprodukuje, tím hůře se na něj kouká.

Videotéka sbírá ceny za menší produkce, ale konkurovat Hollywoodu v obřích spektáklech se jí nedaří. Ve svém kdysi nejdražším filmu, fantasy Bright, povolala režiséra Davida Ayera a do hlavní role obsadila Willa Smithe. Výsledkem byl mišmaš, ale tvůrci se alespoň pokusili vytvořit relativně originální městskou fantasy. Zato autoři Red Notice neměli jiné ambice než pomrkávat na slavnější a povedenější díla, která film inspirovala.

Šestačtyřicetiletý režisér Thurber začínal poměrně povedenými komediemi Vybíjená či Millerovi na tripu. Nyní jako by však ve snaze spojit akci s legrací ztratil veškerý cit pro načasování.

Film Red Notice je na Netflixu s českým dabingem i titulky. | Video: Netflix

Ryan Reynolds hraje zloděje, který možná má, možná nemá být parodií sebe sama. Kdo ví. Přitom právě na schopnosti smát se svým starším rolím i pověsti herce s hezkou tváří a několika málo výrazy stála přitažlivost komiksového snímku Deadpool, kde si Reynolds sám ze sebe utahoval nepokrytě.

V Red Notice se mu vůbec nedaří trefit hranu vzájemného hašteření a parťáctví z donucení s Dwaynem Johnsonem. Chvíli kámoši v akci jako ze série Smrtonosná zbraň, vzápětí spíše jelimani z komedií typu Blbý a blbější. Tohle neutáhne ani Johnsonův úsměv.

Red Notice obsahuje relativně nákladné akční scény, přesto neoslní ani velikostí, ani nápady. Zápletka je zamotaná jako ve správném lupičském filmu, avšak není chytrá, spíš k smíchu. Zároveň snímek nefunguje jako pocta starým béčkům, až příliš okatě pošilhává po vzorech typu Indiany Jonese.

Název odkazuje k nejvyššímu mezinárodnímu zatykači, jejž vydává Interpol. Podobné lejstro by se ale slušelo vystavit na všechna ta špatně užitá klišé, s nimiž tvůrci operují. Od honby za nacistickým zlatem přes nesmyslný pobyt hrdinů v ruské věznici po přehnané dějové zvraty.

Relativně dost žánrových filmů Netflixu "má nakročeno", ale nakonec nedopadnou. Třeba loňské Old Guard: Nesmrtelní místy pozoruhodně civilně pracovalo s komiksovou zápletkou o nesmrtelných hrdinech, akční řež Vyproštění s Chrisem Hemsworthem obsahovala hned několik nezapomenutelných bojových scén.

Red Notice je zajímavé jen tím, že z něj neuvízne v paměti nic. Byť se diváka paradoxně snaží zahltit vším, co může mít filmař k dispozici.

Je to jen zábavná akce, nechceme po ní víc, než může nabídnout? Hollywood přežvýkává stejné nápady stále dokola. Ostatně Dwayne Johnson vystupuje hned v několika dílech jedné z nejdelších hollywoodských akčních sérií Rychle a zběsile postavené na tom, že lidé v autech někoho honí, nebo jsou sami kořistí. A při tom sem tam zachrání svět.

Gal Gadotová jako Bishop.
Gal Gadotová jako Bishop. | Foto: Netflix

Jenže na rozdíl od tvůrců Red Notice se v této dějově směšné sáze režiséři neustále předhání, kdo vymyslí neobvyklejší akční choreografii, kdo přinese moment, který uvízne v paměti diváků, byť třeba mumlajících, jak zbytečné filmy se dnes točí.

Red Notice naopak působí, jako kdyby tu nikdo netoužil "sednout za volant" a rozjet to. Autoři prostě jen jedou ze setrvačnosti.

Nedávno se objevila série internetových memů, které přeobsazují herce z novinek Netflixu do rolí slavných filozofů. A tak se třeba u fotky Dwayna Johnsona z Red Notice píše, že ztvárnil Michela Foucaulta.

Představa, že tento obr hraje slavného holohlavého představitele francouzského poststrukturalismu a milovníka roláků, je skvostná. A přináší více emocí než celé Red Notice, které se svou sterilitou hlásí o prvenství na pozici dosud nejzbytečnějšího filmu Netflixu.

Red Notice

Scénář a režie: Rawson Marshall Thurber
Film je k vidění na Netflixu.

 

Právě se děje

Další zprávy