Recenzent Aktuálně.cz: Český lev by měl být jen bienále

Kultura Kultura, Red Kul
9. 3. 2009 15:20
Renč byl dojatý sám sebou, napsal v on line rozhovoru
Bolek Polívka a Anna Polívková. Kdo umí, umí...
Bolek Polívka a Anna Polívková. Kdo umí, umí... | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - "Český lev by měl být jen bienále. Pak by se spolu utkalo více dobrých filmů," napsal recenzent Aktuálně.cz Kamila Fila o sobotním předávání českých výročních cen v Lucerně i o situaci zdejší kinematografie v on line rozhovoru se čtenáři.

Vyjmenoval také dost adeptů na již zrušeného Plyšového lva. "Máj, Vy nám taky, šéfe, Kozí příběh, Taková normální rodinka, Na vlastní nebezpečí... a určitě jsem ještě na něco zapomněl. Myslím, že bychom mohli rovnou pořádat celý ceremoniál ve stylu Zlatých malin," odpověděl s tím, že jinak je zastánce větších státních dotací a zlepšení forem podpory kinematografie.

Bohdan Sláma, nejlepší scénář za Venkovského učitele
Bohdan Sláma, nejlepší scénář za Venkovského učitele | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Český lev 2008? Tak vyrovnaný souboj tu ještě nebyl
Filmem roku jsou Karamazovi. Zelenka má i Lva za režii

O největší vybočení z poklidně šedivého sobotního večera moderovaného Bolkem a Annou Polívkovými se postarala Deana Jakubisková-Horváthová, která znovu nepřímo obvinila akademii, že jejich Báthory doplatila na nepřejícnost a závist. Ještě štěstí, že akademici nerozhodují o ceně za divácky nejúspěšnější film, dodala.

"Lidsky ji chápu a bavilo mě to svou neočekávatelností při přímém přenosu," popsal Kamil Fila její litanii proti filmové akademii.

Odpovědi na všechny otázky si můžete přečíst zde:

Odpovězeno: 09. 03. | 14:08Autor: Jiřina

Otázka: Jak je podle vás možné, že filmem roku se stal film, který nezískal jediného lva ani za herecké výkony ani za technické ani ryze filmové kategorie? Nemůžu si pomoct, ale tento film je silně přeceňován,navíc je založen na cizích základech:román Dostojevského, dramatizace E.Schorma,režie L.Hlavicy.

Kamil Fila: Ceny jsou výsledkem statistického součtu, těžko uvažovat o tom, že každý hlasující měl přesnou strategii "dát hlavnímu filmu i něco z technických kategorií, aby to měl posichrované, že je dobrý po všech stránkách". Karamazovi byli již doporučeni Akademií na Oscara, takže se nelze divit, že mu v součtu všech hlasů v hlavních kategoriích připadl i Lev. V kategorii nejlepší hudba a nejlepší kamera byli Karamazovi navíc dost velkými favority. Ohledně přeceňování je těžké rozhodnout. Osobně z navržených tří filmů se mi Karamazovi taky líbili nejvíce. Důvody jsem napsal do recenze v časopisu Cinepur již před pár měsíci: "Karamazovi jsou několikanásobnou adaptací v tom smyslu, že jde o překlad z jednoho ´jazyka´ do dalších, od literatury přes divadlo až k filmu, přičemž problém překladu a přenositelnosti informace, pocitu a energie, je zviditelněn už jenom vztahem mezi českým ansámblem a polskou produkční, mezi jevištním hraním v jedné řeči a hledištním přijímáním významů, odehrávajícím se z velké části na mimoverbální úrovni. Film Petra Zelenky a jeho přátel nám umožňuje vidět dovnitř mechanismu, na základě něhož umění produkuje emoce a myšlenky. V zápolení s klasikem, jehož románová disputace na téma existence či neexistence Boha vede k rozpravě nad osobní zodpovědnosti, vinou a trestem, se film ubírá cestou popularizace. Svou náročnost neustále okatě zlehčuje a patos ředí civilností."

Odpovězeno: 09. 03. | 14:09Autor: petr

Otázka: zdravim, rad vas ctu. co jste rikal sobotnimu ceremonialu, resp. te trapnosti. proc si myslite, ze se nenajde nikdo soudny, kdo by uz pri zkouskach pochopil, ze to nebude ono?

Kamil Fila: Nemáme u nás scenáristy, kteří jsou zvyklí psát takovéto ceremoniály. Na Oscarech na to máte placené týmy. Evropské filmové ceny - což je nepoměrně větší akce než Lvi, jsou taky docela trapné. Letos byli Lvi ještě hodně umírnění. Nejsem si ale jistý, jestli je ten new age a vegetariánský humor opravdu tak vytříbeně absurdní, jako býval v Americe třeba Andy Kaufman.

Odpovězeno: 09. 03. | 14:10Autor: Sartori

Otázka: Fakt, že se inteligentnímu pozorovateli jeví jakákoliv doba, v níž musí žít, jako podstatně debilní, je svědectvím o povaze lidské obraznosti, nikoliv o povaze světa. Odtud otázka - lze vůbec zaujmout nějaký rozumný postoj k současnosti a současné české kinematografii?

Kamil Fila: Současná česká kinematografie je pojem, který do sebe zahrnuje už celou polistopadovou éru. Z těch stovek filmů se dá ledacos vysoudit o současné české povaze. Myslím, že nejtypičtějí je na nich záliba ve chcípáckých mužských hrdinech, ponižování žen, dětí a starých lidí a mírná xenofobie :) Otázka je, jestli to zkoumat třeba tahle:
http://cinepur.cz/article.php?article=1342

Odpovězeno: 09. 03. | 14:12Autor: Dana N.

Otázka: Kamile, chci poděkovat za vaše texty! Moc ráda je čtu, protože se u nich často nejen zasměju, ale taky po mně žádají trochu intelektuální činnosti. Jsem ráda, že kultura na tomhle serveru není snůška blábolů a pseudokulturních událostí, kterých jsou plné ostatní servery, např. iDnes. Jen tak dál!!!

Kamil Fila: Díky, stojí nás to tady všechny hodně úsilí. Bez hodně vstřícných kolegů bych si opravdu nemohl dovolit psát to, co chci. Takže díky taky jim, že vytvářejí dobrou atmosféru. Každá chvála od čtenářů je ale hodně zavazující, trochu se bojím, jak dlouho tohle tempo vydržím. Dřív jsem se s každým textem mazlil dva tři dny, dnes jen pár hodin. Pět šest, osm deset...

Odpovězeno: 09. 03. | 14:13Autor: Sartori

Otázka: Proč se u nás netočí žánrové filmy, respektive jakým způsobem může současný český film konkurovat tomu zahraničnímu (ať už americkému, nebo asijskému) - měl by se napínat do světa a hledat vzory, nebo zůstat tzv. domácký?

Kamil Fila: Netočí se, protože byl zrušen Barrandov jako státní podnik. Inspirovat se dnes můžeme u Japonců nebo Korejců. Japonci točí většinu filmů na digitální kamery. Korejci mají obrovskou státní podporu, která kryje všechny typy filmů. Taky teprve dorůstá generace filmařů, kteří vyrostli na západních žánrových filmech.

Odpovězeno: 09. 03. | 14:16Autor: Dana N.

Otázka: Kterému filmu byste udělil Lva vy? A kterému Oskara? A vůbec jaké filmy máte rád?

Kamil Fila: Letos bych se rozhodoval mezi Karamazovými a Venkovským učitelem, Tobruk byl do počtu. Zbytečně se zapomnělo na Kdopak by se vlka bál. Letošního Oscara bych dal buď Wrestlerovi nebo Temnému rytíři. Ani jeden ale nebyl nominován, čili bych se rozhodoval mezi Milkem a Benjaminem Buttonem. Větší obdiv ve mně vyvolával Button, Milk mě ale dojal víc. Milionář z chatrče je v zásadě dobrý film, ale neokouzlil mě, spíš mě popuzoval různými drobnostmi.
Moje oblíbené filmy zde:
http://www.csfd.cz/uzivatel/64-tetsuo/

Odpovězeno: 09. 03. | 14:18Autor: alena

Otázka: Nevíte, proč Filip Renč tak hystericky brečel?!

Kamil Fila: Natočil letos jeden strašně špatný film (Na vlastní nebezpečí) a pak druhý, kterým chtěl odčinit tento hřích. Akademie mu na to skočila a on se opět cítil jako umělec. Není nad to být dojatý sám nad sebou :)

Odpovězeno: 09. 03. | 14:24Autor: Honza M.

Otázka: proč se tak vyžíváte v nadávání čtenářům v diskuzích? Když vám i zdvořila něco vytknou, začnete se chovat uraženě a začnete je ponižovat. Příliš dobrého to o vás nevypovídá...(prosím o slušnou odpověď bez obvyklých invektiv)

Kamil Fila: Kolegové spíš soudí, že vychovávám drzé čtenáře a dělám z nich lepší lidi :) Na internetu se pohybuju pravidelně od roku 1998, jsem hodně otrlý z různých diskusních serverů. Na specializovaných filmových webech jsem zvyklý, že se vedou i plodné diskuse. Na Aktuálně se teď s postupem času situace lepší. Občas si tu se čtenáři docela fajn popovídáme. A dost často se stává, že mi někdo napíše něco velmi sprostého a rozlobeného a během jedné výměny (příspěvek v diskusi/mail) obrátí a nakonec to není tak horké. Kritice vlastních textů se nebráním, myslím, že dost často uznám, když udělám chybu. A ano, některé názory občas opakuju vícekrát a snažím se je rozvíjet. Je to takový relikt a zlozvyk z učitelské dráhy, pardon. Chci, aby to celá třída pochopila...:) (Jinak tu urputnost a hádavost mám po otci.)

Odpovězeno: 09. 03. | 14:26Autor: Kar-wai Wong

Otázka: Co míníte o výstupu Deany Jakubiskové-Horváthové (jsem si vědom toho, že Báthory nemáte rád, ale jde mi o princip). Pokud to dám dohromady s americkou Akademií, která nepřiznala kvality TDK, protože "hledala" pozitivní filmy apod., co si vůbec o institucích posuzující umění myslet.

Kamil Fila: Bathory dostala poměrně dost zasloužených nominací. Jakubisko je opravdu vynikající kreslíř-jeho návrhy (skicy, storyboeardy) mají uměleckou hodnotu. Temný rytíř byl opomenut podstatně hůře. Lidsky jinak Horváthovou chápu - při produkci si prošla martyriem. Její výstup mě bavil. Líbí se mi nepředvídatelné věci v přímém přenosu.

Odpovězeno: 09. 03. | 14:29Autor: Luky

Otázka: Dobrý den,

přijde vám normální aby Jarchovský dostal 400tis za nenatočenej scénář ? určitě nemá nouzi o odbyt svého díla a peníze také zrovna nepotřebuje. Tahle cena se minula účinkem.

Kamil Fila: Otázka je, kam je investuje. Pokud do filmu, tak je to zcela pořádku. Pokud jinam, jeho věc, nezávidím mu ty peníze. Myslím si, že scenáristé jsou u nás obecně málo placení. Scénář Růže pro Kawasakiho jsem navíc nečetl, tak nevím, nakolik jde o zaslouženou cenu.

Odpovězeno: 09. 03. | 14:33Autor: Jacky Cheung,

Otázka: Jak vidíte stav současné české filmové publicistiky. Nemáte dojem, že se dnes k filmu vyjadřuje fakt kdejaké pako (protože sledovat filmy je přece tak snadné a každý jim rozumí, skoro jako fotbalu). A co si myslíte o tom, že vás někteří považují za nejlepšího současného mainstreamového publicistu.

Kamil Fila: Nikdy jsem nebyl úplně mainstream, spíš mu teď kazím jeho pověst a hlavně předvídatelnost. Dobrých publicistů je u nás dost, jen nepíší tak často. Internet teď samozřejmě strašně demokratizoval poměry, takže váha úsudku někoho, kdo filmy bere vážně a při psaní hodně přemýšlí, je na stejné úrovni, jako náctiletého kluka, který právě dokoukal vypálený DviX a prdne na internet to první, co ho napadne. Podle mě je ale dobře, že lidi chtějí svoje názory aspoň částečně kultivovat psaním. Soumrak té velké vážné kritiky nastal už dávno předtím. O tom psal na počátku století už Walter Benjamin.

Odpovězeno: 09. 03. | 14:35Autor: Paul

Otázka: Z vašich textů čiší velká osobní nejistota a pocity méněcennosti, takže je mi šumák, co si myslíte o Lvech a všem ostatním a nechápu jenom, proč vám někdo dává takový prostor k otřesné sebeprezentaci...

Kamil Fila: Zatím si všichni moji zaměstnavatelé myslí, že se v kinematografii celkem orientuju. Z ohlasů si to myslí i taková půlka čtenářů. Ale nebojte, nebudu psát o filmech celý život.

Odpovězeno: 09. 03. | 14:35Autor: beetel

Otázka: Vyhoďte toho nechutnýho ožralu Polívku.

Kamil Fila: Odkud? Už je dávno pryč.

Odpovězeno: 09. 03. | 14:36Autor: Q

Otázka: Ty oslavný otázky od vašich kámošů tady níže jsou tedy fakt k popukání. Nebo si je píšete sám?

Kamil Fila: Píšou mi hlavně kámoši z Hongkongu, jak koukám. Připište ještě nějakou svoji...

Odpovězeno: 09. 03. | 14:39Autor: Charlie Yeung

Otázka: Kamile, mohl byste seřadit tyto činnosti podle toho, jak vás baví a co vám dávají? VŠ učitel, redaktor Aktuálně, redaktor Cinepuru, posilování.

Kamil Fila: Učení a redaktorování mi dává peníze, cvičení endorfiny. A celkově mi berou čas věnovat se třeba kulinářství nebo cestování. Aktuálně je prostě denní dřina, Cinepur víkendová záliba a stres, učení kontakt s mladšími lidmi.

Odpovězeno: 09. 03. | 14:40Autor: Kamil

Otázka: Zdravim,

jak může být v nominaci na českého lva v kategorii vedlejší můžská role 2x stejný herec ? neni to trapné ?

Kamil Fila: Působí to divně, ale zrovna David Novotný byl výborný v obou rolích. Těžko vybírat, když jinak není z čeho.

Odpovězeno: 09. 03. | 14:43Autor: Dana N.

Otázka: Někdo vás kritizoval, že odpovídate v diskusích. Já si naopak myslím, že to je super! Je vidět, že vám záleží na lidech, co vás čtou. A komu to vadí, tak ať jde jinam ;-) Já jsem fakt ráda, že kultura.aktualne.cz je taková jaká je!!! I když je to pro vás zavazující. Tak se dál snažte. ;-DD

Kamil Fila: Jasně, kritika se vystavuje stejným reakcím jako samotné filmy. Na škole jsme se o filmech bavili pořád a navzájem se do sebe naváželi za to, co se komu libí, či nelíbí a jak to obhajuje, nebo jak dobré argumenty má proti. Jsem na to zvyklý. Vím, že klasické diskuse pod články nejsou tak otevřený prostor jako specializované diskusní servery nebo blogy, ale celkově beru internet jako svobodné a propustné médium.

Odpovězeno: 09. 03. | 14:45Autor: indy

Otázka: uz se tady nekdo ptal, ale stejne. Jaky je vas nazor na ceskou kulturni publicistiku - a tim padem de facto i uroven spolecenske diskuse a kultury u nas? Ja mam pocit, ze zijeme v zemi, kde jsou vrcholem pateticke blaboly, bohuzel ...

Kamil Fila: Kritici u nás se vyžívají spíš v dojmologii, to je pravda. Oproti tomu možná píšu až příliš racionální a cynické texty. Ale fakt věřím, že to časem bude lepší a zvykneme si tady na ostřejší kritiku, jaká se pěstuje v západních médiích. Kulturní publicistika (z velkých médií) se velice dobře drží v Týdnu, jinak mám rád třeba Josefa Chuchmu, Petra Fischera ad.

Odpovězeno: 09. 03. | 14:47Autor: Joha

Otázka: Líbí se mi Vaše recenze, píšete zábavně.

Kamil Fila: Občas si říkám, jestli už nedělám většího kašpara, než je potřeba. Ale díky. Smysl pro humor jsem v sobě objevil ve dvou letech, kdy jsem se vykakal na koberec a řekl mamince "Doblou chuť na hovno!"

Odpovězeno: 09. 03. | 14:49Autor: medvidek

Otázka: napsal jste tu pred casem dost negativni recenzi na medvidka. co soudite o tom, ze z nominaci skoro vypadl Jan Hrebejk, konci uz jeho era? to by byla dobra zparva, ale moc tomu neverim. minimalne prijdou jini hrebejkove, ze?

Kamil Fila: Nejsem zase tak škodolibý. Jan Hřebejk se s každým filmem vyvíjí, netočí filmy úplně podle jednoho mustru. I když to jeho "co jsme si, to jsme si" zatím moc neopouští. Kdyby se Hřebejk přiblížil svému vzoru, Woodymu Allenovi, bude to dobré. Annie Hallovou ani Manhattan to sice nebude, ale aspoň Cokoli :)

Odpovězeno: 09. 03. | 14:53Autor: kkk

Otázka: Zdravim,kdo by si letos podle vás zasloužil pomyslného plyšového lva za nejhorší český film?

Kamil Fila: Letos je dost adeptů: Máj, Vy nám taky, šéfe, Kozí příběh, Taková normální rodinka, Na vlastní nebezpečí... určitě jsem ještě na něco zapomněl. Myslím, že bychom mohli rovnou pořádat celý nový ceremoniál ve stylu Zlatých malin.

(Ale znovu opakuju - jsem jinak zastánce větších státních dotací a zlepšení forem podpory kinematografie.)

Odpovězeno: 09. 03. | 14:56Autor: Aleš

Otázka: Dobrý den, co si myslíte o podle mě velmi přeceňovaném filmu Venkovský učitel? A má podle Vás legrační ceremonie kamarádského poplácávání na malém českém písečku smysl? Díky.

Kamil Fila: Český lev by měl být jen bienále. Pak by se spolu utkalo více dobrých filmů. Venkovský učitel má ceny z festivalů ve Stockholmu a v Cottbusu, čili to není jen "český filmeček jen pro nás a už pro nikoho". Kamera Diviše Marka má světové parametry. Liška i Bydžovská hrají výborně. Obecně ale u Slámy obtížně překousávám jeho idylizaci venkova a chudoby.

Odpovězeno: 09. 03. | 14:58Autor: pavel

Otázka: kamile, je podle vas nekde jinde tak nezdrave filmove prostredi jako u nas? Myslim to kamaradickovstvi, ktere produkuje nejen recyklovane tvurci tymy, ale i myslenky? Co je pricina a co dalsi dusledek?

Kamil Fila: Nejsem schopný odpovědět z více důvodů. 1) snažím se českému filmařskému prostředí co nejvíce vyhýbat (např. studenti na FAMU jsou pro mě prostě jen studenti ve třídě), 2) neznám tak dobře situaci jinde. Pokud můžu soudit, taková Francie je třeba taky zkorumpovaná do morku kostí. Co jsem četl o takovém šmelení okolo posledního dílu Asterixe...

Odpovězeno: 09. 03. | 14:58Autor: Jarda z Prahy

Otázka: Kolik tipujete že měl Bolek Polívka při ceremoniálu v sobě promile? já tak 2až3, co vy?

Kamil Fila: On je takovej pořád. Možná to opravdu jen hrál.

Odpovězeno: 09. 03. | 14:59Autor: klika

Otázka: Líbí se vám vaše jméno?

Kamil Fila: Musím říct, že ho beru jen jako takovou značku. Moc na něj neslyším.

Odpovězeno: 09. 03. | 15:00Autor: Karl von Bahnhof

Otázka: Mrknul jsem na ten web a máte teda v oblibě hafo filmů. Určitě se jich najde dost, které bych označil za své nejoblíbenější: za všechny: Smrtonosná past, Poslední skaut, Star wars, Vinnetou, Falešná hra s králíkem Rogerem: alespoň tak to bylo oficiálně přeoloženo), Barbar Conan i princezna Mononoke.

Kamil Fila: To je hodně stará verze, moc ji neaktualizuju. Přidal bych tam ještě pár dalších jmen a filmů. Snažím se brát kinematografii jako celek. Jsem v tomhle dost promiskuitní.

Odpovězeno: 09. 03. | 15:03Autor: erthos

Otázka: Udávání cen bylo skutečně příjemné, leč vytvoření kategorie Dokument mi přišlo čistě účelné pro dokument Občan Havel.

Kamil Fila: Nesouhlasím, české dokumenty jsou jednoznačně na vzestupu, klidně mohlo být nominováno i pět filmů. Přidal bych Českou RAPubliku a Ivetku a horu. O Občanu Havlovi jsem psal na Aktuálně tady a mám na něj smíšený názor: http://aktualne.centrum.cz/kultura/televize/clanek.phtml?id=622332

Myslím si, že to je unikátní projekt, jaký nemá ve světě srovnání a rozhodně nejde o jednoznačnou Havlovu oslavu. Zároveň bych ho ale nepovažoval za "nejlepší polistopadový film", jak už jsem taky viděl v jedné anketě.

Odpovězeno: 09. 03. | 15:04Autor: dirk diggler

Otázka: kamile, máte rád porno?

Kamil Fila: Jasně. To ze sedmdesátek pro legraci, u ostatních taky platí nějaká kritéria kvality a autenticity. Člověk si musí vybírat.

Odpovězeno: 09. 03. | 15:05Autor: neutrální objektiv

Otázka: Rozhodují akademici neutrálně a objektivně nebo za jejich rozhodnutí jsou externí vlivy, lobbies apod. ...?

Kamil Fila: Nejsem schopný to posoudit. Nikdo z nás ale nežije ve vzduchoprázdnu. Mezi českými filmovými akademiky ale určitě jsou podobní lidé a proto oceňují filmy podobné těm, které by sami natočili.

Odpovězeno: 09. 03. | 15:07Autor: Aye

Otázka: Jaký máte názor na ohodnocení v kategorii dokumentárních filmů a důvody jejich dosavadního opomíjení?

Kamil Fila: Každá změna ve stanovách si vyžádá delší dobu zrání, akademie se musela trochu rozkoukat, než jí došlo, že české dokumenty jsou lepší než hrané filmy. Možná jsem kdysi napsal něco ošklivého o nějakých českých dokumentech, ale přitom jim fandím. (I Karlu Vachkovi:))

Odpovězeno: 09. 03. | 15:10Autor: Jan

Otázka: Dobrý den, pane Filo, co říkáte tomu, kolik máme různých těch lvů, slavíků, tý-tý,atd., atd.- kde se procudírují stále stejní lidé (tzv.celebrity) na žalostných estrádách. Dobrých českých filmů je tak 10%, vše ostatní je póv

Kamil Fila: Čeští lvi jsou přece jenom jiná kategorie. V Tý-Tý se oceňuje ze setrvačnosti, Lev hodnotí aktuální počiny. Na Lvech jsou spíše filmaři a "normální" zavedení herci, vyloženě celebrity žijící jen z toho, že se producírují v bulváru, jsem tam nikdy neviděl. Důvod naštvanosti na malý český rybníček, kde každý musí dostat nějakou vázičku, ale chápu.

Odpovězeno: 09. 03. | 15:14Autor: Roger (nikoliv Federer)

Otázka: Jaká je práce filmového publicisty? A nebojíte se, že časem vyhoříte (u herních publicistů se to stává). Peníze v téhle oblasti nejsou nijak valné, člověk musí být navíc hodně kreativní, číst, udržovat si přehled, není to zrovna jisté povolání - nebo se tím budete živit celý život jako Roger Elbert?

Kamil Fila: Ebert je důkazem toho, že psaní o filmu způsobuje rakovinu. Čili toho nechám, jakmile pocítím, že už nevím, o čem psát a příliš se opakuju.
Práce filmového publicisty je u nás problematická z toho důvodu, že jako redaktor musíte dělat všechny žánry. Postupně se snažím nedělat aspoň rozhovory, abych nebyl moc ovlivněný a zavázaný.
Číst si o filmu a koukat na filmy ale nepřestanu. Myslím, že to bude spíš naopak.

Odpovězeno: 09. 03. | 15:17Autor: Norma

Otázka: Ve vašich hodnoceních v časopisu Cinepur pravidelně dáváte takřka všem filmům vysoká hodnocení. Jste takový cinefil nebo se vám (kromě Poledňákové) všechno tak líbí? Nacházíte záměrně ve všem něco dobrého? Co vy osoběn vidíte pod relativním pojmem "vkus"?

Kamil Fila: Ono to dost kolísá, během několika měsíců pokryju celou hvězdičkovou škálu. V Cinepuru bývají v tabulce vetšinou dobré filmy. Nejsem asi úplně klasický cinefil (film nechápu nábožně), ale spíš se na jednotlivá díla dívám pohledem výzkumníka a říkám si "o čem všem bychom si tady mohli povídat".
O gustu nelze vést žádný dišputát. (Možná to jde sociologicky zkoumat.) Osobně je mi nejprotivnější maloměšťácký vkus, jinak mám rád spoustu věcí, které jsou obecně pokládány za nevkusné.

Odpovězeno: 09. 03. | 15:20Autor: td5

Otázka: Dobrý den.
Nominace-dobré, ocenění-respektuji (ale věřím, že i zde muže být korupce), moderátorské dvojice-"hezkýýý..." ubohost sama a navíc propagace homosexuálů jako "nové image" to už je snad vrchol do nebe volající. To už nemají pořadatelé na víc? Zkazil jsem si večer a jsem znechucen.

Kamil Fila: Připadalo mi to jako nějaká reminiscence na South Park, kde je písnička o tom, jak je supr být gay. Pobavilo mě to. Tyhle gay a queer stuffs mě berou.

Odpovězeno: 09. 03. | 15:27Autor: Alice Lhotová

Otázka: Co míníte, pane Fila, o Mirce Spáčilové, je to už takový evergreen pravda, ale jaké jsou její plusy a minusy. A dá se vůbec dostat do tak velkého média, jakým je MF Dnes, pouze na základě publicistických kvalit, nebo musí mít člověk kamarády, aby pro ně mohl pravidelně psát a dostal se tam.

Kamil Fila: Do Mf DNES se dostanete tak, že jste příbuzná Mirky Spáčilové.:)

Plusem Mirky Spáčilové je to, že umí psát rychle, stručně a má dar na popis lidského chování. (To mně třeba chybí.)
Mínusem pak, to, že jde naprosto na ruku mínění většiny čtenářů, které v zásadě nezajímá film. V podstatě i ona může za to, že se čeští filmaři moc nesnaží. Vždyť stačí točit hezké "člověčinky, které pohladí po duši"...


Na různých seminářích jinak Mirku rozebírám rád, užijeme si s ní spoustu legrace.

 

Právě se děje

Další zprávy