Recenze: Stínu neutečeš, ale Lanďák v bedně to jistí

Antonín Tesař
13. 12. 2009 13:10
Debut Lenky Kny je nepříliš přesvědčivé drama

Recenze - Do kin přichází další český film, který má ve svém názvu přísloví. Drama s komediálními prvky, téma rodinných vztahů, veškerá atraktivita uložená na bedra osvědčených hereckých osobností. Už na první pohled nic nového pod sluncem.

I debut Lenky Kny Stínu neutečeš jednoznačně zapadá do průměru současné filmové produkce. Předně je s podivem, co vůbec pohledává na velkém plátně, když jeho výprava má parametry televizní inscenace. Celý snímek ostatně začíná všeříkající scénou, v níž starý muž sedí v obýváku s otevřenou lahví alkoholu a nadává u puštěné televize, která stojí na hromadě nasekaných špalků dřeva.

Foto: Aktuálně.cz

Hned zkraje divák dostává koncentrát toho, co bude následovat - příběh konstruovaný s naivitou a přímočarostí; počítající s divákem, který si po práci chce trochu odfrknout u bedny (v kinosále se však obraz vnucuje s nežádoucí intenzitou a do ledničky je z něj také daleko), dávku bodrých dobrosrdečných vulgarit a trochu shovívavého pousmání nad komičností našeho každodenního životního shonu.

Landovský hraje Lanďáka

Na malé obrazovce by se také lépe snášela mnohdy nesmyslná práce se střihem, která narušuje plynulost děje, nepřirozené a plakátové dialogy i toporné herectví většiny účinkujících. Helena Dvořáková v hlavní roli je sice dost hezká na to, aby mohla dělat televizní rosničku, ale její výrazový rejstřík se pohybuje v rozmezí herců z telenovel.

Foto: Aktuálně.cz

Její uniformní krásu snímek ostatně využívá v několika samoúčelných záběrech, které se popásají na odhalených partiích jejího těla. Podobně fádní spoluhráčkou jí je Anna Polívková, která s primitivní afektovaností sehrává pro děj nadbytečnou, ale pro charakter snímku příznačnou postavu mladé ženy pracující jako redaktorka ženského magazínu.

Těžištěm celého snímku ale měly být herecké výkony Pavla Landovského a Jaroslavy Adamové. Landovský opět stvrzuje, že na české populární scéně hraje roli jakési zemitější verze Bolka Polívky, tedy živelného a agresivního milovníka velkých prázdných gest; své role oba herci ostatně přesvědčivě ztvárňují i vystupují-li před kamerami sami za sebe.

V postavě, kterou hraje Landovský ve Stínu neutečeš, lze velmi obtížně rozlišit nějakou stylizaci - polohu, jíž se postava odlišuje od chování samotného herce v civilu. Landovský jednoduše hraje sám sebe, akorát ve filmu u toho častěji mluví lámanou ukrajinštinou.

Neproniknutelná a nesmiřitelná stará žena

Foto: Aktuálně.cz

Mnohem neproniknutelnější je herecký výkon Adamové. Její postava je herecky zdaleka nejnáročnější, protože jediná ze všech není na první pohled dokonale čitelná. Ani v jejím případě se ale nedá mluvit o nějakém hereckém koncertu, protože celá mnohoznačnost role je výrazově redukována v zásadě na tři polohy: umanutá sveřepost, sebeomlouvající vemlouvavost a zpytovné mlčení.

Všechny tyto typicky stařecké figury Adamová zvládá přesvědčivě, ale v zásadě rutinně. Vůbec nejsilnější je v momentech ustrnutí, kdy nehraje a nechává plně působit svou nehybnou tvář.

Postava, kterou Adamová hraje, je pozoruhodná spíš tím, že se vymyká všeobecné smířlivosti typické pro nové české filmy. Figura, jež vybuduje celý svůj život na vědomě konstruované lži, působí jako neoddiskutovatelně zlověstné memento a je asi nejsilnějším článkem celého filmu.

Tvůrci ovšem nedokázali její potenciál příliš využít, protože její tajemství rozmělňují do překombinované hry na odhalování minulosti, která končí bezmála v cimrmanovském "Nejsem tvůj otec, jsem tvůj syn".

Etickou vyhraněnost situace snímek dokáže vyslovit jen v žurnalistických heslech typu "Ukradla jsi mu jeho identitu!" a možnost posouzení viny je zmařena sváděním všeho "na válku". Jako poslední záchrana před nejednoznačným vyzněním díla pak slouží chlácholivý humor, což je daší strategie velké části nových českých filmů, jež rozehrají ožehavá společenská či politická témata a pak je utopí v kaskádě nicneříkajících žertovných historek.

Stínu neutečeš je zkrátka další výstřelek televizního mainstreamu, který svým uvedením do kin má divákům sugerovat, že česká kinematografie žije a že se jí daří.

Stínu neutečeš
Stínu neutečeš
Žánr: Drama, Psychologický
Režie: Lenka Kny
Obsazení: Jaroslava Adamová, Pavel Landovský, Helena Dvořáková, František Němec, Anna Polívková, Alois Švehlík, Matěj Hádek, Marian Roden
Délka: 102 minut
Premiéra ČR: 10.12.2009
 

Právě se děje

Další zprávy