Recenze: Resident Evil je plný zombií - jak má být

Roman Gazdík
23. 11. 2007 15:15
Ženy, zbraně a shnilé pařáty znovu v kinech
Když střílet, tak jedině obouruč, ve stylu Johna Woo.
Když střílet, tak jedině obouruč, ve stylu Johna Woo. | Foto: Falcon

Recenze - Sexy ženy, těžké zbraně, silná auta, hodně akce, shnilé pařáty. A zombie, zombie, zombie... Co víc si vlastně může maskulinní filmový fanoušek přát?

Ale aby se ten film mohl líbit i ženám, boj za záchranu světa vedou silné hrdinky Milla Jovovichová a Ali Larter. Pánové, smiřme se, něžné pohlaví naše záchranářské schopnosti přestalo potřebovat...

Počítačová série Resident Evil se stala v Japonsku hitem, který zplodil patnáct pokračování, comicsové booky, knihy, figurky, ručníky a také hollywoodský film režírovaný Paulem W.S. Andersonem (Horizont událostí, Vetřelec vs. Predátor).

Původně dostal nabídku klasik zombie žánru George A. Romero. Jeho scénář se však nelíbil výrobci her Capcomu ani studiu Sony. A tak byl najat béčkově talentovaný Anderson, který dostal áčkový rozpočet 33 milionů dolarů a vyplodil vcelku napínavé, i když ke konci už poměrně rutinní dílko ve stylu utíkáme, střílíme, mlátíme zombie po hlavě, utíkáme, střílíme, mlátíme...

V obchodech s gumovými maskami mají v Nevadě vyprodáno.
V obchodech s gumovými maskami mají v Nevadě vyprodáno. | Foto: Falcon

Že lze takový film udělat mnohem hůře, předvedl hned ve druhém dílu jistý Alexander Witt, který se prvoštábním debutem (předtím i potom pracoval jako režisér druhých štábů) Resident Evil: Apokalypsa mohl směle ucházet o jednu z  cen FAMUfestu.

Ano, "umělecky" roztřesená kamera, ze které bolí oči, a akční scény, ve kterých nepoznáte, kdo koho mlátí a kolik jich vlastně je, nejsou pouze výsadou filmů o zlých nindžích, které jste ve třinácti letech s bráchou natáčeli u vás na sídlišti za supermarketem.

Naštěstí pak Witta zase rychle poslali zpátky ke druhým štábům, a série se ujal Russell Mulcahy, který lidstvo před jednadvaceti lety obdařil prvním Highlanderem. Od té doby toho mnoho nepředvedl, ale na Resident Evil: Zánik je vidět, že ukočírovat několik stovek nemrtvých pro něj problém není.

S některými z hrdinů jsme se potkali už v Apokalypse, což vám bude - stejně jako mně - pravděpodobně fuk. Kromě Alice (Jovovichová) a hlavního zlouna doktora Isaacse (Iain Glen) jsou totiž ostatní poměrně zaměnitelní; a nějak nezáleží na tom, jestli jsou ještě naživu, nebo už nedobrovolně objevili kouzlo posmrtného života.

Ne že by neprobouzeli emoce, tady je vše v pořádku. Je jen jedno, když jim někdo vysaje mozek a jejich místo v hrdinském řetězci zaujme nějaký jiný "už-se-těšíme-až-dojde-i-na-tebe" chudák.

Kuk, vyleti ptáček...doktor Isaacs alias Prezident Evil.
Kuk, vyleti ptáček...doktor Isaacs alias Prezident Evil. | Foto: Falcon

Právě vysávání mozků, trhání kůže a hltání střev totiž patří k zásadnímu potěšení našeho subžánru. Samozřejmě korunované nástupem (zde) ženy s kulometem, která nezvedeným skeletonským parchantům ukáže, kdo je tady paní. Že se vám to zdá zvrácené? Pak jste si vybrali špatný film...

Přesně dle pravidel žánru založeného Romerem (před ním vycházely filmové zombie z  tradic haitského voodoo) nemrtví od jednoho dílu ke druhému zaplavují větší a větší část světa. V prvním díle bojovali v podzemním komplexu zlé společnosti Umbrella, teď už je T-virus rozšířen po celé zeměkouli.

A fanoušci australské série Šílený Max si mohou mnout ruce: Australan Mulcahy se v mnoha věcech inspiroval právě tady. Dočkáme se širých plání i nehostinné pouště, zasypaných měst i konvojů, pro které je nejdůležitější surovinou benzín.

Vyprávět děj nemá smysl; potěšení spočívá v akci, ne v narativních veletočích. Bojuje se proti zombiím, bojuje se proti (stoprocentně mužské) korporaci Umbrella, bojuje se proti jejímu produktu, fašistickému Isaacsovi, bojuje se s nehostinnou přírodou i samotou a beznadějí.

Znalci jedničky vědí, že není všechno zlato, co se třpytí
Znalci jedničky vědí, že není všechno zlato, co se třpytí | Foto: Falcon

A také proti zombíckým ... ehm vránám, které jsou sice originálním, ale nepovedeně digitálním prvkem. Lehce, ale opravdu jen lehce se film dotkne i tématu identity a fascinace dvojníkem.

Romero by šel pravděpodobně mnohem dál: konstrukce paralel mezi desítkami krásnými a zmutovanými Alicemi a tisíci ošklivými a zmutovanými zombiemi se přímo nabízejí.

Možná je to ale nakonec dobře. Že už chudák Romero taky není úplně ve formě, ukázal čtvrtým díle své série Země mrtvých (2005).

Lepší je totiž diváky uzemnit přímočarou akcí, než jim předkládat filozofické odpovědi na bezvýznamné otázky. A třetí Resident Evil ví, kde je jeho místo. Bojuje primitivním způsobem, ale poctivě.

Resident Evil: Zánik, Austrálie, Francie, Německo, USA, Velká Británie 2007. Režie Russell Mulcahy, scénář Paul W. S. Anderson, hrají MIla Jovovichová, Oded Fehr a další. 90 minut, distribuce Falcon, česká premiéra 15. 11. 2007.

 

 

Právě se děje

Další zprávy