Recenze: Piráti z Karibiku se vrací do zábavního parku. Končí ale jako laciné melodrama

Marek Koutesh
Aktualizováno 24. 5. 2017 15:35
Salazarova pomsta, pátý díl Pirátů z Karibiku, je sice zábavnější než předchozí epizoda Na vlnách podivna a Piráty křísí z nejhoršího úpadku. V konkurenci ostatních letošních blockbusterů ale patří k průměru.
Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta - trailer | Video: Falcon

Prvnímu dílu Pirátů z Karibiku s podtitulem Prokletí Černé perly se v roce 2003 podařil husarský kousek. Blockbuster založený na atrakci z Disneylandu mnozí před premiérou odepisovali jako drahý propadák, nicméně pod rukou zkušeného producenta Jerryho Bruckheimera se mu nakonec podařilo oslovit teenagerské publikum a položit základ jedné z nejlukrativnějších filmových franšíz desetiletí.

Podíl na úspěchu jistě měl i charismatický protagonista, kapitán Jack Sparrow v podání Johnnyho Deppa. Právě on se stal ztělesněním celé značky a vedl ji k dalším pokračováním, ačkoliv spíš než plnohodnotnou postavou byl i v kontextu jednotlivých filmů jen přitažlivým prvkem, kolem kterého vířily dramatické osudy vedlejších hrdinů.

Po bizarním kroku ze čtvrtého dílu Na vlnách podivna (2011), kdy se z něj stal "tradiční hrdina" a dočkal se i romantické linie, se Sparrow vrací k formuli známé z prvního dílu. A je to vskutku nepředvídatelná, kluzká a směšně sobecká postavička. Jestliže v Na vlnách podivna Depp působil trochu unaveně, tentokrát v sobě - s příslibem návratu k prvotnímu pojetí - našel podstatně více elánu.

Zápletku nových Pirátů autoři postavili kolem lodi duchů kapitána Salazara (Javier Bardem), jenž za své prokletí viní právě Sparrowa. Jedinou nadějí na přežití se pro něj stává Poseidonův trojzubec, který držiteli propůjčuje nadpřirozené schopnosti. Na pouť za životem přibere kromě známé posádky i námořníka Henryho (Brenton Thwaites), syna Willa Turnera (Orlando Bloom) a Elizabeth Swannové (Keira Knightley) z prvních tří částí, a astronomku Carinu (Kaya Scodelario).

Zažívá někdo déjà vu? Ano, i tento díl opakuje známou zápletku s neporazitelným nepřátelským kapitánem a tajemným artefaktem. Piráti z Karibiku jsou svou epizodickou stavbou zřejmě nejdražší seriál na pokračování v historii kinematografie.

Je potěšující, že norští režiséři Joachim Rønning a Espen Sandberg v porovnání se čtvrtým dílem lépe rozumí komediálnímu akčně-dobrodružnému tónu, jímž na sebe upozornil první díl Prokletí černé perly. Zatímco režisér Marshall sérii uvrhl do neustálých dějových zvratů, norské duo se vrací do zábavního parku.

Po prologu, který představuje ústřední zápornou postavu, následuje akční scéna, jež sice připomene nápadně podobnou pasáž z Rychle a zběsile 5, ale prostředí středoamerického ostrova 18. století a charismatické entrée Jacka Sparrowa z ní dělá působivou podívanou. Rønning a Sandberg dokážou být zkrátka v pojetí akčních scén vynalézaví.

Filmařům nechybí ani ironický nadhled. Figuru Jacka Sparrowa vnímají jako částečně vyčpělou a řada scén se točí kolem toho, jak se ostatním jeví jako otravná a bezcílná. Koneckonců je to právě osobní krize osiřelého piráta, jež započne Sparrowovo dobrodružství. Škoda že v druhé polovině filmu režiséři tuto myšlenku pohřbí pod dalšími motivy a spektakulárními výjevy.

Nepovedené monumentální finále

Film zároveň slouží jako pokus o ustavení nové kapitoly série, čemuž nasvědčuje snaha vytvořit novou romantickou dvojici z postav Henryho a Cariny. Salazarova pomsta se tím znovu vztahuje k Prokletí Černé perly, v níž tento part připadl Henryho rodičům.

Jestliže je ovšem první díl špatným ztvárněným platonické lásky pověstný, tak Henry a Carina z filmu vychází ještě hůř. Jejich vztah zde vzniká téměř mimoděk a čistě z povinnosti. Zdá se, že scenáristům postačilo vysvětlení, že si je tato mladá a atraktivní dvojice zkrátka souzena. Kaya Scodelario je alespoň půvabná, zatímco Brenton Thwaites působí jen jako vykulené herecké dřevo.

Z hlediska vývoje zápletky a střídání akčních scén s těmi poklidnými jede Salazarova pomsta dlouho na autopilota. Velkou výzvou na obzoru se stane až moment střetnutí všech postav. A ve vřavě monumentálního finále se ukáže, že obavy byly na místě.

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta

USA, 2017, akční, 129 minut
Režie: Joachim Rønning, Espen Sandberg
Hrají: Johnny Depp, Javier Bardem, Geoffrey Rush, Brenton Thwaites, Kaya Scodelario, Kevin McNally, Golshifteh Farahani, David Wenham, Stephen Graham a další
Hodnocení Aktuálně.cz: 50 %

Akční vyvrcholení má dvě fáze - bezostyšnou akční řež s přemírou počítačových digitálních efektů a ubíjející souboj, jehož podstata nedává příliš smysl a postavy se v něm vyznávají z rodinných příslušností jako v laciném melodramatu.

Salazarova pomsta sice skýtá víc potěšení než Na vlnách podivna a Piráty z Karibiku tak křísí z nejhoršího úpadku, v konkurenci ostatních letošních blockbusterů však patří k průměru. Pro studio Disney je návrat k jistotám originálu známá věc (jak se ukázalo například ve Star Wars: Síla se probouzí), záměr s pátými Piráty ale tvůrci nedotáhli.

 

Právě se děje

Další zprávy