Recenze: Komediální žumpa krade a dobře na tom vydělává

Jan Gregor Jan Gregor
9. 5. 2013 20:45
Z cizího krev neteče je hloupá, ale komerčně úspěšná komedie
Foto: Cinemart

Recenze - Z cizího krev neteče je další z dlouhé řady současných hysterických hollywoodských  komedií, jejichž tvůrci už úplně rezignovali na jakoukoli věrohodnost zápletky a vrší za sebou bizarní situace, do nichž by se jejich protagonisté nedostávali, kdyby jim v hlavě zůstala jen špetka zdravého rozumu.

To by snad ani tolik nevadilo, kdyby autoři nenutili diváky ve velkém sentimentálním obratu v poslední třetině snímku k tomu, aby se s nemožnými hrdiny ztotožnili, pochopili jejich chování a začali je mít rádi.

Extrémně nesourodé postavy

Děj je vystavěný na principu klasické road movie, v níž okolnosti dají dohromady dvě nesourodé postavy, které se během cesty pomalu poznávají a mění nejen pohled na sebe navzájem, ale i na svůj způsob života.

Foto: Aktuálně.cz

Scenárista Craig Mazin ale zašel s tou nesourodostí do pořádného extrému. Na jedné straně nám představuje solidního a spořádaného investičního manažera Sandyho Pattersona (Jason Bateman). Má krásnou ženu (Amanda Peet), dvě děti a třetí na cestě a novou perspektivní práci. O jeho profesionální erudici v nakládání se svěřenými penězi by se ale dalo začít s úspěchem pochybovat, když jednoho dne prozradí po telefonu všechny své finanční a osobní údaje podvodnici.

Ano, Dianě (Mellissa McCarthyová), prohnané korpulentní vyžírce, která si na základě informací vytáhnutých z důvěřivých obětí vyrábí falešné kreditní karty a řidičské průkazy a všechny peníze propíjí s infantilní vervou v barech a  prošustrovává v kosmetických salonech.

Sandyho svět se zhroutí, když jednoho dne u pumpy zjistí, že jeho kreditka je vyčerpaná a ještě ho na dálnici zatkne ozbrojené komando, kterého si ho splete s Dianou, jež se za Sandyho na druhém konci Ameriky vydává.

Foto: Cinemart

Už první čtvrthodina filmu obsahuje takové množství nelogických nápadů a scenáristických naschválů, že už se člověk ani nediví, když se policejní vyšetřovatel a Sandyho šéf v práci dohodnou s okradeným nešťastníkem, že jedinou šancí, jak může zachránit svou reputaci, je vyrazit okamžitě do Denveru, vyhledat zlodějku a nějak ji přinutit, aby s ním dobrovolně odjela do Miami.

Skvělí herci ve špatném filmu

Zápletku zkompletovali tvůrci z mnoha zdrojů, Sandymu s Dianou je například při jejich cestě Amerikou v patách hned několik najatých zabijáků. Tahle dějová linie ale neslouží k vytvoření napětí, ale jenom k ospravedlnění dalších scenáristických excesů a výplni chatrné zápletky skoro dvouhodinového filmu.

Foto: Cinemart

Při jeho sledování může přijít na mysl například Půlnoční běh Martina Bresta, v němž má bývalý policista Robert DeNiro dovést k soudu do páteční půlnoci mafiánského účetního v podání Charlese Brodina. A i když to není žádný klenot, srovnání jen dokazuje, jak se za pětadvacet let od vzniku tohoto snímku snížila úroveň mainstreamové hollywoodské komedie.

Nelogický a dramaturgicky nesoudržný materiál drží nad hladinou komediální žumpy jen skvělí herci. Bateman je v roli uťáplého slušňáka přesný, ale obrovský prostor pro své komediální mistrovství dostala Melissa McCarthyová.

Z herečky, která se poprvé výrazněji prosadila v předloňských Ženách sobě, se nedají spustit oči.

Skvěle zvládá fyzickou komiku (různé pády, zvracení a podobně) a pak v katarzním okamžiku, kdy se Sandymu zpovídá ze svých traumat, vystřihne takovou psychologickou drobnokresbu zlomené ženy toužící po lásce, že z toho nepřipraveným cynikům mohou zvlhnout oči.

Jenom by potřebovala někdy dostat příležitost v opravdu dobrém filmu. 

Z cizího krev neteče se veze na vlně populárních snímků jako je Na doraz nebo série „Pařeb", v nichž autoři dělají zdánlivě politicky nekorektní humor z chování sociopatických postav, ale pod slupkou odvázanosti se skrývá jen další sentimentální pohádka o šanci na nápravu a dobru skrývajícím se v každém z nás. Je to film v každém směru odvozený a bohužel nepříliš vtipný.

Na otázku, proč v Hollywoodu dostávají šanci průměrní autorští diletanti typu Craiga Mazina a Setha Gordona, odpovídají jasně fakta. Producentům se peníze vložené do výroby tohoto filmu vrátily už o otevíracím víkendu a k dnešku vydělal  slušných 135 milionů dolarů. Prostě platí to, co u dramat: vkusnou zábavu najdete dneska spíš v televizi než v kinech.

Z cizího krev neteče
Identity Thief
Žánr: Komedie, Krimi
Režie: Seth Gordon
Obsazení: Melissa McCarthy, Jason Bateman, Amanda Peet, Kevin Covais, Andrea Moore, Jon Favreau, Tip Harris, John Cho, Clark Duke, Maggie Elizabeth Jones, Justin Wheelon, Cullen Moss, Morris Chestnut, Genesis Rodriguez, Robert Patrick
Délka: 111 minut
Premiéra ČR: 02.05.2013
 

Právě se děje

Další zprávy