Recenze: Kick-Ass 2 prvnímu dílu zadek nenakopal

Jan Gregor Jan Gregor
25. 8. 2013 7:48
Druhý komiksový Kick-Ass se posunul k realitě a zbytečně obhroublým vtipům
Foto: CinemArt

Recenze - Nestává se často, aby film ještě před premiérou odepsala jedna z hlavních hereckých hvězd. Jim Carrey se v červnu na twitteru nechal slyšet, že nemůže propagovat film Kick-Ass 2, v němž si zahrál kostýmovaného mstitele Plukovníka Stars And Stripes.

„Natočil jsem ten film měsíc před masakrem na základní škole Sandy Hook a teď s nejlepším svědomím nemůžu podporovat film s takovou úrovní násilí."

Pomiňme logickou námitku, že je od Carreyho poněkud pokrytecké kritizovat film, jehož scénář znal a nikdo ho nenutil v něm hrát. Stejně jako to, že po každé tragédii se vynoří plané debaty o vlivu násilí ve filmech na mladé diváky.

Foto: CinemArt

Autor této recenze sice Carreyho záporný pocit z filmu nesdílí úplně, ale minimálně ho chápe. Tvůrci v čele s režisérem Jeffem Wadlowem si trochu naběhli na smeč, když pokračování veleúspěšné adaptace komiksu Marka Millera a Johna Romity posunuli směrem k větší realističnosti.

Dnes večer budou umírat skuteční lidé

Parafráze sdělení z mezititulku zazní ve filmu několikrát a má to hlavní postavy upozorňovat, že jejich hraní na superhrdiny má víc než reálné následky. Nolanova batmanovská trilogie nastartovala trend filmů, v němž se maskovaní vigilanti pohybují v čistě realistických kulisách našeho světa. Když ale v takovém prostředí bojují na život a na smrt děti, může to pro někoho být už přes čáru. A není to jediný problém Wadlowova filmu.

První díl režírovaný Matthewem Vaughnem byl svěží, vtipný a energicky natočený mix nerdovského příběhu o získávání respektu a sebeúcty a ironické pocty příběhům o superhrdinech (zejména Mooreovým Watchmenům). Byl to film oscilující mezi adolescentní fantazií plnou popkulturních odkazů a satirou na fanouškovskou posedlost komiksy.

Foto: Aktuálně.cz

Pokračování se snaží jít v osvědčených kolejích prvního filmu série. Aspoň v první půlce. Postavy se trumfují v hláškách, působivost choreograficky slušně zvládnutých akčních scén posiluje nadupaný soundtrack.

Zážitek ale zřetelně sráží dolů chatrný scénář a nekonzistentní tón vyprávění. Jako by se tvůrci nebyli schopní rozhodnout, na co a na koho se ve filmu zalidněném mnoha postavami nejvíc soustředit.

Foto: CinemArt

Opět se setkáváme s Davem Lizewskim (Aaron Taylor-Johnson) alias Kick-Assem (český překlad jeho přezdívky Nářez mi prostě nejde přes pysky), amatérským bojovníkem proti zločinu, který je v civilu nenápadný obrýlený středoškolák. Je tu samozřejmě i Hit-Girl vulgo Zabijačka (Chloë Grace Moretzová), která nám z jedenáctileté holčičky, co umí nebezpečně zacházet s nunčaky a mačetou, vyrostla v patnáctiletou slečnu Mindy, jež se snaží zapomenout na své smrtící instinkty a pokouší se zapojit do školního kolektivu.

A zatímco se Dave spojí se superhrdinským týmem sdruženým kolem Plukovníka Stars And Stripes, bývalého mafiána a znovuzrozeného křesťana, a po nocích společně trestají zločiny, na něž policie nestačí, na druhém konci města už kolem sebe šikuje bizarní zločinecké kreatury další starý známý z prvního dílu - zbohatlický synek Chris toužící po pomstě Kick-Assovi a po reputaci ultimátního zloducha, jehož kousky by měly co největší počet kliků na YouTube.

Přezdívka z prvního dílu už mu přijde málo cool a ze Zuřivce se tak stává grázl, jenž si začne říkat Čů..k neboli Motherfucker.

Foto: Cinemart

Obhroublé vtipy a mravokárný patos

Tahle přezdívka funguje přinejmenším jako lakmusový papírek. Pokud vás rozesmějí časté a opakované narážky na tento poněkud nešťastně zvolený pseudonym, je Kick-Ass 2 filmem pro vás.

Jako návdavek dostanete celou řadu rádoby nekorektních sexistických a rasistických vtípků a vrcholem je pak opravdu zbytečná fekální scéna, kterou by člověk čekal spíše v komediích s Adamem Sandlerem než v pokračování snímku, jehož humor rozhodně nebyl tak prvoplánový.

Horší je, že hlavně druhá polovina míchá hrubozrnnou zábavu s vážně laděnými scénami, které ale ve filmu působí dramaturgicky jako pěst na oko a nejsou schopny vygenerovat jakékoli emoce.

Brutální likvidace blízkých lidí z Daveova okolí působí najednou jako z nějakého jiného žánru než z akční komedie, jejíž první díl a do jisté míry i začátek dílu druhého se vyznačovaly přesně nadávkovaným ironickým odstupem a nadsázkou. Laciné vtípky jsou tu náhle konfrontovány s nezvládnutým mravokárným patosem.

Film zkrátka v mnoha ohledech nezná míru (což zcela jistě platí i o komiksové předloze Marka Millara) a i když by byl rád brán za provokativní nebo šokantní, je často jen trapný.

Nebýt prvního dílu, asi by se Kick-Ass 2 dal považovat za snesitelnou popcornovou zábavu, ale Vaughn nasadil laťku tak vysoko, že na ni Wadlow ani nedosáhne, natož aby ji přeskočil.

Kick-Ass 2
Kick-Ass 2
Žánr: Akční, Komedie, Krimi, Thriller
Režie: Jeff Wadlow
Obsazení: Aaron Taylor-Johnson, Chloë Grace Moretz, Christopher Mintz-Plasse, Morris Chestnut, Clark Duke, Jim Carrey, John Leguizamo, Lindy Booth, Lyndsy Fonseca, Donald Faison, Yancy Butler, Lee Asquith-Coe, Ella Purnell, Steven Mackintosh, Augustus Prew, Robert Emms, Daniel Kaluuya, Garrett M. Brown, Andy Nyman, Enzo Cilenti, Iain Glen
Délka: 113 minut
Premiéra ČR: 22.08.2013

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy