Recenze: Hlášky, barvy, hudba, Goldblum. Lepší marvelovku než třetí Thor už si nejde představit

Martin Svoboda Martin Svoboda
25. 10. 2017 12:25
Třetí Thor s podtitulem Ragnarok je zběsilá jízda, která si neláme hlavu s logikou, zároveň ale není hloupá. Nový režisér Taiko Waititi působí na sérii jako energy drink a takřka k dokonalosti tu dotahuje styl Strážců galaxie. "Vše, co diváci na Strážcích milují, najdou v Ragnaroku v násobné míře. Pro někoho možná víc než zdravé," píše v recenzi Martin Svoboda.
Podívejte se na trailer k filmu Thor: Ragnarok | Video: Marvel

Studio Marvel to má těžší a těžší - konkurence roste a komiksy se začínají vyčerpávat. Thor s Hulkem to z jeho sólových hrdinů mají úplně nejtěžší: Hulkova samostatná série dokonce zkrachovala a před natáčením filmu o superhrdinském týmu Avengers režiséra Edwarda Nortona nahradil Mark Ruffalo.

Thor v podání Chrise Hemswortha se sice etabloval a svým jménem zaštiťuje i novou marvelovku s podtitulem Ragnarok, přesto vždy platil za toho méně zajímavého. Nebýt populárního záporáka Lokiho (Tom Hiddleston), sotva by si jeho předchozí dobrodružství někdo pamatoval.

Směr Strážci galaxie

Producent marvelovských komiksů Kevin Feige tak ucukl od shakespearovské jedničky i fantasy dvojky a třetího Thora svěřil maorskému režisérovi a scenáristovi, jehož Co děláme v temnotách v roce 2015 upoutalo mimo jiné coby půlnoční film na karlovarském festivalu.

Komiks od Marvelu tak dostal do péče filmař, jenž se nejvíc proslavil konverzační komedií o upírech a vlkodlacích, kteří se trápí kradením kartáčků na zuby a nemožností se pořádně učesat, když v zrcadle nevidí svůj odraz.

Stejnou cestou slovního humoru a popkulturních odkazů se vydává i Thor. Vše, co diváci milují na Strážcích galaxie, najdou v Ragnaroku v násobné míře. Pro někoho možná víc než zdravé.

Goldblumovo mumlání v nejlepší formě

Thor se tu ocitá spolu s Lokim a Hulkem na neznámé planetě, které vládne Jeff Goldblum, jehož trademarkové mumlání je v té nejlepší formě. Přichází o své kladivo i vlasy, místo "Bůh blesku" mu říkají "Jiskřička" a domovský Asgard zatím likviduje Thorova sestra (Cate Blanchettová), která navíc odhaluje, že za mírumilovným bohatstvím Odinova (Anthony Hopkins) království se skrývá krvavá minulost.

Samozřejmě, že Thor zůstává pevnou součástí multimilionové disneyovské série, kde má každý autor automaticky přistřižená křídla (nebo je odejit, jak ví původní režiséři Ant-Mana, Hana Sola nebo devátých Star Wars). Svérázný rukopis Waititi přesto nezapře a jeho zběsilé tempo i barevná paleta vyčnívají.

Jistě se setká s kritikou, že jen kopíruje Strážce galaxie. A nemá smysl zastírat, že nebýt úspěchu režiséra Strážců Jamese Gunna, Ragnarok by v této podobě jistě nevznikl.

Nezbývá než se odvolat na starobylou pravdu, že originalita se přeceňuje: umění stojí vždy na ramenou předešlého umění. I když je tedy Ragnarok přímým pokračovatelem Strážců, není to špatně, protože jejich stylizaci využívá k vytvoření ještě o kus lepšího zážitku.

Neláme si při tom hlavu s logikou - jedna scéna odkazuje na kultovní Vertigo a zároveň pana Wonku, všude hraje disko hudba, aniž by tvůrci řešili, jak ony odkazy pasují na druhou stranu vesmíru. Co ale čekat od světa, v němž se i stovky milionů světelných let od Země mluví anglicky?

Thor tak udělal podobný zákrut, jakého se dopustila série Rychle a zběsile - stal se v průběhu svou vlastní parodií. Dělá si legraci z vlastních klišé, čímž je do značné míry legitimizuje. V očích mnohých jde o laciný způsob, jak opakovat stále stejné stereotypy, Waititiovi ale tahle taktika rozhodně vychází.

Lepší už to nebude

Přestože snímek funguje primárně jako lehká zábava, o níž se nemusí přemýšlet, jeho motivy zároveň patří k tomu nejchytřejšímu, co marvelovky nabídly. 

Příběh ukazuje, že aby mohlo vzniknout pohádkové království ze zlata, zlato je třeba nejprve někomu vytrhnout z rukou. Pracuje také s motivem revoluce, která problematizuje dědičné právo, z nějž těží samotný Thor. Hrdina však nakonec ve svém plánu v podstatě selže a musí najít jiný cíl, o němž doposud neuvažoval.

Thor: Ragnarok

Americký akční film
2017, 130 minut
Režie: Taika Waititi
Hrají: Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Tom Hiddleston, Idris Elba, Anthony Hopkins, Cate Blanchettová, Jeff Goldblum a další
Česká premiéra: 26. října 2017
Hodnocení Aktuálně.cz: 85 %

Nic z toho samozřejmě nedělá z Ragnaroku bojovnou antiburžoazní alegorii, všechny tyto motivy režisér pojímá velkofilmově a s notným kusem patosu, navíc je přelepuje tolika vrstvami zářivých barev, hlasité hudby a nepřestávajících hlášek, že o nich většina publika asi ani nebude uvažovat.

Jediná škoda je, že Waititi není nejlepší v budování akčních scén. Jsou často nepřehledné, navíc nikdo z herců není profesionální bojovník a nezbývá tedy než se spoléhat na digitální dvojníky.

Marvelovky ale vždycky byly hlavně o hrdinech a vztazích mezi nimi a v tom Ragnarok uspěl. Při vědomí, jak pevným mechanismem Marvel je, kolik pravidel musí režiséři a scenáristé dodržet a kolik štěků postav z jiných dílů musí zahrnout, si vlastně ani nelze představit, že by třetí Thor mohl být lepší.  

 

Právě se děje

Další zprávy