RECENZE Postpubertálního Spider-Mana trápí dvojice ufňukánků

Radomír D. Kokeš
27. 4. 2014 22:02
Druhý díl komiksového filmu Amazing Spider-Man navzdory délce nenudí. Ale rezignoval na propracovanou strategii prvního dílu a jen podle šablony kupí motivy.
The Amazing Spider-Man 2
The Amazing Spider-Man 2 | Foto: Falcon

Recenze - Druhý Amazing Spider-Man je dobrým příkladem toho, jak zkušení scenárističtí rutinéři mechanicky podle příslušné šablony sestaví celovečerní film. Výsledkem je, že navzdory své délce nenudí – ale je to žel stále jen nepodnětná mozaika motivů.

První díl nového Spider-Mana zaujal tím, že do centra postavil hrdinu, k němuž se všechny motivy síťovitě sbíhaly.

Banální odhalení a ufňukaní idioti

Druhý díl na podobně propracovanou strategii rezignoval a pouze motivy kupí, byť dostatečně obratně, aby se vhodně střídaly a společnými silami zakryly skutečnost, že se příliš nerozvíjejí, pouze navracejí:

1) Parker těká mezi láskou ke Gwen (Emma Stone) a slibem jejímu otci, kterého beztak dávno zradil – a kdo zná komiksovou historii, tak ví, jak to musí dopadnout.

2) Současně Parker řeší tajemnou konspiraci stojící za zmizením rodičů – netěšte se, vyklube se z toho jen banální pitomost, kolem které je zbytečně moc řečí na to, jak málo se z toho vykřeše.

3) První palčivě nezajímavý loser získá superschopnosti a chce zničit město i Spider-Mana, protože je ufňukaný idiot.

4) Druhý palčivě nezajímavý loser získá superbohatství a chce zničit město i Spider-Mana, protože je ufňukaný idiot.

The Amazing Spider-Man 2
The Amazing Spider-Man 2 | Foto: Falcon

To všechno trvá skoro dvě a půl hodiny, z nichž nejlepších je prvních několik minut ve flashbacku a pár velmi přehledných, a zároveň dynamických akčních scén, kterým žel postupně vévodí jeden nebo druhý z nejnudnějších záporáků posledních let.

To ale naštěstí v případě akčních scén nevadí, protože právě v nich – počínaje úvodní, pokračuje automobilovou honičkou a konče po řadě dalších scén výborně absurdní „nosorožeckou“ patetickou scénou – tkví největší síla filmu.

Ve scénách s dialogy pro změnu snímek hřeší na to, že Andrew Garfield v hlavní roli je prostě sympaťák a slušný herec.

The Amazing Spider-Man 2
The Amazing Spider-Man 2 | Foto: Falcon

Daří se tím skrývat, že Peter Parker je prachsprostý postpubertální stalker (což Gwen bůhvíproč připadá romantické), jeho inteligence byla odsunuta stranou (takže není jasné, co na něm geniální Gwen vlastně vidí – možná to, že je stalker) a udělal by líp, kdyby jako Spider-Man mlčel a nepokoušel se po záporácích vrhat papírem šustícími hláškami (i když možná mladým lidem budou připadat vtipné).

Jako postava těká jen mezi několika základními nepříliš proměňujícími se polohami a velká rozhodnutí za něj nakonec dělají svými podněty schopnější a silnější ženské figury kolem něj.

Náctiletý Spider-Man jen pro náctileté

To bohužel nelze říci o ukoptěných záporácích, kteří u Spider-Mana nikdy nepatřili mezi nejimpozantnější, ovšem po Zimním vojákovi, Lokim nebo dokonce Jasnovidci ze seriálu Agents of S.H.I.E.L.D. působí prostě oba ufňukánci jako chudí příbuzní, kterým byste dali pětikorunu.

Amazing Spider-Man 2 (55 %)
Autor fotografie: Falcon

Amazing Spider-Man 2 (55 %)

The Amazing Spider-Man 2 je jednoduchý film, který dosahuje pocitu složitosti i soudržnosti rutinním a mechanickým spojováním různorodých motivů v naplánovaném klíči. Díky tomu skoro dvouapůlhodinový kolos dobře šlape, ovšem vedle komplexního a multižánrového univerza Marvelu na jedné straně a příslibu časově komplexních X-Men na straně druhé to přece jen působí poněkud omšele a překonaně.

Zamindrákovaný Max, který se ve filmu promění v Electra, je nakonec mnohem nezajímavější padouch než německý věznitel, který ho mučí; podobně jako mladý Osborn je nesrovnatelně nezajímavější záporná postava než intrikánský šéf správní rady, který proti Osbornovi mladšímu (nepřekvapivě) jde. A to není fajn.

Kolkolem vzato, jednoduchý film dosahuje pocitu složitosti i soudržnosti prostě jen oním rutinním a mechanickým spojováním různorodých motivů v naplánovaném klíči (kdy se co stane, kdy se která sebebezvýznamnější postava vrátí, kdy se využije volání otce k večeři či nahraný projev přítelkyně).

Je to jistě virtuózní výkon, díky němuž – jak jsem napsal již výše – onen skoro dvouapůlhodinový kolos dobře šlape, ovšem vedle komplexního a multižánrového univerza Marvelu na jedné straně a příslibu časově komplexních X-Men na straně druhé to přece jen působí poněkud omšele a překonaně.

Anebo už jsem na náctiletého Spider-Mana především pro náctileté diváky moc starý… i to je možné.

Amazing Spider-Man 2. USA, 2014, 142 minut. Režie: Marc Webb. Hrají: Andrew Garfield, Emma Stone, Felicity Jones, Jamie Foxx, Sarah Gadon, Paul Giamatti, Dane DeHaan, Sally Field, Martin Sheen, Chris Zylka, Marton Csokas, Denis Leary, Chris Cooper, B. J. Novak, Colm Feore, Stan Lee. Premiéra v českých kinech 24. dubna 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy