Recenze: Nová superhrdinská sága Eternals inovuje žánr, jako drama ale nudí

Pavel Sladký Pavel Sladký
5. 11. 2021 11:23
Firmy Walt Disney Company a Marvel předloni uzavřely dobrodružství superhrdinského týmu Avengers filmem Endgame. Teď otevírají další týmovou kapitolu Eternals.

Stejnojmenný komiks pochází ze 70. let minulého století. Autor Jack Kirby v něm představil skupinu nestárnoucích hrdinů vybavených nadpřirozenými schopnostmi. Pro potřeby svých sešitů adaptoval i některé starší figury a motivy.

Olbřímí Nebešťan jménem Arishem před 7000 lety stvořil Eternals a vyslal je na Zem, aby bojovali proti Deviantům, hororovým stvořením, která ohrožují lidské pokolení. V prostředí babylonské nebo mezopotámské říše Eternals věřili, že nad Devianty zvítězili, když se náhle jedno z monster objevilo v současném Londýně.

Zatímco hrdinové jsou krásní a charismatičtí, Devianti vypadají jako monstra z filmu Vetřelec. To, co se ale hrdinům i divákům zpočátku jeví jako jasná mise na záchranu planety a jejích obyvatel, rychle dostává trhliny. Nebešťané sledují zájmy, které svým poddaným superhrdinům nesdělili. Nakonec kdysi stvořili nejenom je, ale také jejich protivníky.

Vysokorozpočtová podívaná samozřejmě vyžaduje vysoký rozpočet a prvotřídní obsazení. Eternals stáli 200 milionů dolarů, v přepočtu 4,3 miliardy korun, a desítku hlavních hrdinů ztvárnili herci, mezi nimiž dominují ženy a superpříkladná diverzita.

Silného, avšak problematického Ikara sice hraje Richard Madden, ale vůdčí autoritou je Mexičanka Salma Hayeková jako Ajak. Nejbojovněji působí Théna v podání Angeliny Jolie a srdcem skupiny je Sirké v podání Angličanky čínského původu Gemmy Chanové, dosud známé hlavně z vedlejších rolí.

Doplňují je indičtí představitelé v čele s původem pákistánským komikem Kumailem Nanjianim a také první gay superhrdina, geniální konstruktér a technolog pokroku Faistos. Plus první neslyšící superhrdinka, Lauren Ridloffová známá z filmů Zvuk metalu nebo seriálu Živí mrtví, která představuje superrychlou sympaťačku Makkari.

Film Eternals promítají česká kina od čtvrtka. | Video: Falcon

Faktických prvenství v žánru mají Eternals víc. Například obsahují první marvelovskou sexuální scénu. Je sice opatrně nasnímaná, ale přece jen jde nad rámec cudného polibku, což je v komiksových velkofilmech - navzdory přiléhavým kostýmům proslulých odtělesněnou či odkrvenou povahou - malý milník.

Za návratem Deviantů navíc stojí klimatická změna. Odtávající ledy tundry uvolnily exempláře kreatur, o kterých nikdo neměl tušení.

Lauren Ridloffová hraje první neslyšící superhrdinku.
Lauren Ridloffová hraje první neslyšící superhrdinku. | Foto: Marvel Studios

Eternals tedy přinášejí několik „revolučních“ a uvědomělých změn. A také pokračují v konfrontaci lidských pochybností s nadlidsky talentovanými bytostmi. Těmi je vybavená takřka každá figura, stejně jako neuvěřitelnými schopnostmi.

Jedna z postav například zjednodušeně řečeno pochybuje, jestli její paměť není destruktivní, druhá, zda láska superhrdinky k Zemi a pozemšťanům nakonec všechny nezničí. Třetí se trápí podstatou svého stvoření - raději než věčnou nedospělost by volila smrtelnost. Další postavy čelí pochybnostem, zda je loajalita víc než vlastní svědomí.

Tyto inovace - opodstatněné zvýšenými požadavky na diverzitu a zastoupení menšin - ale filmu samy o sobě nepřinášejí dramatickou hodnotu.

Eternals se v průběhu více než dvou a půl hodin stávají směsí nutně povrchní psychologie a odkazů na ságu Avengers, superhrdinu Doctora Strange nebo třeba korejskou popovou kapelu BTS.

Film splétá více mytologických či duchovních světů, jak naznačují přesmyčky z antických reálií (Sirké - Kirké, Théna - Pallas Athéna), prvky současné globální popkultury od Bollywoodu po hrdinu Thora nebo bájná jména z různých kultur. Herecké ztvárnění Eternals je občas až bizarní směsí sošnosti a emocí.

Kumail Nanjiani, Lauren Ridloffová, Don Lee, Angelina Jolieová, Richard Madden, Salma Hayeková, Gemma Chanová, Lia McHughová, Brian Tyree Henry a Barry Keoghan.
Kumail Nanjiani, Lauren Ridloffová, Don Lee, Angelina Jolieová, Richard Madden, Salma Hayeková, Gemma Chanová, Lia McHughová, Brian Tyree Henry a Barry Keoghan. | Foto: Marvel Studios

Úkolu uvést diváky do nové série se zhostila americká režisérka čínského původu Chloe Zhaová, kterou proslavily nezávislé snímky zakořeněné v americké krajině o hrdinech nebo hrdinkách začínajících nový život. Nejznámější je oscarová Země nomádů o Američanech žijících na sklonku života v karavanech.

Devětatřicetiletá pekingská rodačka působící v USA se podílela také na scénáři Eternals. S kameramanem Benem Davisem, který už má za sebou víc marvelovských filmů, se pokusila vtisknout snímku specifický ráz zobrazování postav v krajině.

„Autorský“ přístup ale nefunguje. Eternals honí příliš mnoho zajíců naráz. Představují příliš mnoho postav a jejich traumata z minulosti. Obsahují obří množství mytologie. Pečlivě se věnují ideologii a diverzitě, na které stojí.

Tohle vše nezvládne pojmout ani 158 minut. Eternals jsou opravdu v lecčem jiný superhrdinský film. Ale ne dobrý. Už v průběhu sledování se dostavuje únava.

Eternals

Režie: Chloé Zhaová
Falcon, česká premiéra 4. listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy