Recenze: Emma Watson šňupe koks v lifestylovém rauši

Jan Gregor Jan Gregor
21. 6. 2013 6:13
Bling Ring Sofie Coppoly pobaví, ale rychle vyšumí
Emma Watson.
Emma Watson. | Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Je dobrým zvykem českých distributorů nechávat u artových filmů původní názvy, pokud je originál jen těžko přeložitelný. A Sofia Coppola je pravidelnou účastnicí klání v Cannes a na jiných předních festivalech a její tvorbu si nespojujeme zrovna s mainstreamem, i když její melancholická love-story Ztraceno v překladu měla i slušný komerční úspěch.

Proto se na první pohled zdá mimo mísu, že těžko nahraditelný název jejího posledního filmu Bling Ring doplňuje v českých kinech infantilní přídomek Jako VIPky. Jenže tahle očividná snaha nalákat do kina teenagery tak nesmyslná není, a to nejen proto, že ve snímku hraje jednu z hlavních rolí ikona většiny adolescentek Emma Watsonová alias Hermiona z Harryho Pottera.

Foto: Bontonfilm

Tenhle docela zábavný film o bandě zpovykaných děcek, vykrádajících luxusní sídla svých oblíbených celebrit, si totiž nejvíc mohou užít právě mladí diváci.

„Nakupovat" u Paris Hilton

Staré klišé říká, že skutečnost často předčí i tu nejbujnější fantazii. O příběhu filmu Bling Ring (název, který teenagerskému gangu přiřkla média) to platí bezezbytku. Mezi říjnem roku 2008 a srpnem roku následujícího ukradla parta losangeleských školaček a jednoho školáka z obydlí hollywoodských celebrit šperky, boty, šaty nebo hodinky v hodnotě kolem tří milionů dolarů. Recept byl víc než jednoduchý.

Stačilo si najít na internetu adresu Paris Hilton, Lindsay Lohanové, Orlanda Blooma nebo Megan Foxové a zjistit si z bulvárních zdrojů, kdy zrovna nejsou doma.

A pak už většinou stačilo s kapucou nataženou přes hlavu přelézt plot, najít klíč pod rohožkou nebo aspoň jedny otevřené dveře a začít „nakupovat", jak zábavu hlavních hrdinů označuje jeden z mozků gangu Rebecca (Katie Chang), která celý koncept naplánovala se svým nerozlučným kamarádem Marcem (Israeel Broussard).

Foto: Bontonfilm

Partu doplňují vzdorná Chloe (Claire Julienová) a sestry Nicki (Emma Watsonová)  a Sam (Taissa Farmiga), jejichž matka je bláznivá newageová věrozvěstka, nutící své děti žít podle pošahaných pravidel knížky Tajemství od Rhondy Byrneové. Netuší přitom, že její malé andílky víc než esoterické poučky zajímají pařby po vyhlášených klubech, šňupání koksu a imitace oblíbených celebrit.

Banální život, banální film

Jestli už někoho Coppola podrobuje karikatuře, tak jsou to nevýznamné rodičovské figury: svět dospělých hraje v tomhle filmu stafáž. I styl filmu podřizuje režisérka pokusu o vcítění do svých mladých postav.

Foto: Bontonfilm

Zatímco její předchozí film Odnikud nikam odhaloval prázdnotu svého protagonisty, osamělého třicátníka, v dlouhých statických záběrech, ve filmu Bling Ring se více přizpůsobuje rychlému vnímání světa generace, která neudrží dlouho pozornost.

Ve snímku se tak objevují takřka videoklipové montáže střižené výborně na hudbu, která je právě v kurzu. Ve filmu tak zazní například M.I.A., Sleigh Bells, Kanye West nebo Phoenix (kapela manžela Sofie Coppoly). V jiných pasážích zase používá režisérka zpomalené detaily na tváře svých hrdinek, což je postup, který by patrně měl generovat nějaké emoce, ale celý film z mnoha důvodů působí hrozně chladně a nezúčastněně.

Coppola víceméně rezignuje na nějaký cílenější dramatický oblouk a události vypráví chronologicky tak, jak se staly, bez většího dramaturgického přemýšlení, co chce vlastně říci. A evidentně si myslí, že pozornost diváka utáhne jen bizarní příběh, a motivace postav se proto nenamáhá příliš osvětlovat.

Foto: Bontonfilm

Je to autorčin tradiční problém, který nejsilněji vyvstal právě v předposledním počinu Odnikud někam. Stručně řečeno: jak referovat o banalitě, nudě a životní prázdnotě, aby výsledek nebyl také banální? Rozhodně to není tak snadné, jak to vypadá.

Podezřelí nosili louboutinky

Příběh Bling Ringu by měl asi tematizovat fetišizaci celebrit nebo narcismus facebookové generace, ale všechny tyhle motivy Coppola jen tak cudně nahazuje a vlastně se jimi zabývá jen mezi řádky. Jako by cítila, že story Marca a jeho kamarádek je tak výlučná, že se nedá nijak generalizovat. Z filmu ale není jasné ani to, co si vlastně o těch směšně naivních zlodějích myslí.

Na ČSFD srovnával kdosi Bling Ring s filmem srbské režisérky Mají Milošové Klip. To byl ale skutečně silný a vyzrálý film, který novátorsky popsal, jak chytré telefony změnily přístup dnešních puberťáků k sebeprezentaci a k zakotvení ve společenské hierarchii. Navíc příběh ústřední hrdinky Vesny byl drsný a drásavě dojemný. To Sofia Coppola jako by si se svým námětem nevěděla rady a zaštiťuje se proto raději příklonem k bezpečnému věrnému převyprávění skutečných událostí.

Na internetu se dá najít zdroj námětu filmu - článek z časopisu Vanity Fair s názvem Podezřelí nosili louboutinky. A Coppola je téhle reportáži věrná natolik, že z ní doslovně používá uvedené citáty a hlášky.

Pocit ze zhlédnutí Bling Ringu se pak dá přesně připodobnit k četbě dobře napsaného, bizarního a zábavného článku z lifestylového magazínu typu Vanity Fair. Zaujme, pobaví, ale rychle vyšumí. Teď jen, jestli to na režisérku formátu Sofie Coppoly není trochu málo. 

Bling Ring: Jako VIPky
The Bling Ring
Žánr: Drama, Krimi
Režie: Sofia Coppola
Obsazení: Emma Watson, Taissa Farmiga, Leslie Mann, Nina Siemaszko, Gavin Rossdale, Israel Broussard, Carlos Miranda, Erin Daniels, Stacy Edwards, Joe Nieves, Claire Julien, Katie Chang, Kirsten Dunst, Paris Hilton, Halston Sage
Délka: 90 minut
Premiéra ČR: 20.06.2013

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy