Recenze: Čtvrtá Doba ledová? Nuda, voda, žaludy

Radomír D. Kokeš
28. 6. 2012 18:56
Čtvrtá Doba ledová recykluje předchozí díly i jiné animované filmy
Foto: Bontonfilm

Recenze - Tak nějak se mi zdá, že buď ta doba ledová trvá ve fikčním světě stejnojmenné série filmových animáků nějak krátce, nebo ta zvířátka žijí pekelně dlouho a v patnáctém díle budou pravděpodobně přihlížet obléhání Stalingradu nacisty. Ať tak, či onak, vrací se už počtvrté. Opět přinášejí dětem důležitá poselství a proti Scrattově honbě za žaludy vykazuje takový Sisyfos doslova stachanovovskou efektivitu práce.

Hodnoty a velké pravdy

A co se jejich přátelskému/rodinnému štěstí postaví do cesty tentokrát? Scratt zarazí žalud do země, rozdělí Pangeu a roztočí zemské jádro. (To je vtipné.)

Foto: Bontonfilm

Mamutí rodinka má problém s pubertální dcerou, která navíc řeší milostné trable. (To není vtipné.) Lenochoda Sida navštíví jeho rodinka, svěří mu pošahanou jedubabu - tedy babičku, která má imaginárního mazlíčka, vede divné řeči a všechny bije holí. (To občas vtipné je, ale většinou ne.)

Pangea se tedy rozdělí, zemský povrch pohybuje a mamut Manny je oddělen od milované ženy a dcery, které se stanou vůdkyněmi pochodu zvířat do bezpečí. Manny se Sidem, jeho babičkou a věčně nevrlým šavlozubcem Diegem skončí na kře v oceánu, bojují s piráty a snaží se dostat domů. Občas potkají Scratta, který se je na cestě na ostrov pokladů, tj. žaludů. Ano, je to po většinu času bohapustá recyklace předchozích dílů i jimi vyzdvihovaných rodinných hodnot.

Tyto jsou rozvedeny na všech úrovních: Diego potká drsnou šavlozubici, vysvětluje jí cenu rodiny a sbalí ji. Manny musí pochopit, že dcera Broskvička už je dospělá. Broskvička musí pochopit skutečnou cenu přátelství a váhu zodpovědnosti. A Sid s babičkou seznají, že rodinné štěstí kvete napříč generacemi, pachy i rozdílnými inteligenčními kvocienty. Každý z těchto souborů důležitých sdělení pak představuje jednu dějovou linii. A všem tak nějak stojí v cestě prohnaný pirátský opičák Střevo.

Foto: Bontonfilm

Ve filmu je řada absurdních nápadů, ale pokud nejste malé děti - a předpokládám, ačkoli se třeba mýlím, že malé děti recenze na Aktuálně.cz nečtou - budete mít dojem, že jste všechny už někde viděli a že to „někde" byly to mnohem lepší filmy. V případě prapodivné pirátské posádky dokonce nemusíte chodit dál než pár měsíců zpátky k filmu… ano, Piráti. No a cenu přátelství či milostné sbližování šelem demonstrovali tvůrci mnohem zábavněji v ještě nedávnějším Madagaskaru 3.

Vtipných praštěných zvířátek (v tomto případě vačic) už má plné zuby snad každý, i když mě pravda rozesmála slovní výměna: „Jak to děláte, že se vůbec nebojíte?" - „Víš, my jsme… úplně blbí."

Foto: Bontonfilm

Roztomilí hlodavci na ostrově podezřele připomínají Ewoky v Návratu Jediho a celé to pořád a znovu prozrazuje už od počátku zřejmou inspiraci ve Shrekovi, byť se úroveň nápadů nakonec v obou sériích postupně srovnala.

Se Střevem přijde akce

Nic moc originálního tu opravdu nenajdete, tak má smysl na to chodit? Pokud máte malé děti, kterým se líbí rychle se pohybující zvířátka, jež narážejí do věcí a větších objektů, provádějí výtoky slov a občas objeví velkou pravdu, což jim pomůže trochu rozšířit obzory o fungování světa, pak… Pak se s nimi na vlastní nebezpečí do kina vypravte a připravte se na to, že po svěžím scrattovském prologu budete první třetinu filmu poněkud trpět.

Od příchodu Pirátů je rytmus o něco svěžejší, protože zákeřný opičák Střevo je pořádný grázl a množí se počet akčních scén, které umožňují tvůrcům nechat postavy chvíli nedeklamovat a házet je z jedněch trablů do dalších s groteskní nadsázkou, dávkou černého humoru a s hláškami místo dojemných proslovů.

Není to nic, co byste neviděli v předchozích třech dílech, ale zapojený vodní živel známé situace aspoň trochu ozvláštňuje a využití řeckých mýtů (Sirén) vskutku překvapilo.

Zákeřnost filmů jako Doba ledová 4 je v tom, že se o nich nedá napsat skoro nic, co byste předem nečekali, že napíšete, i když samozřejmě doufáte, že budete moci napsat něco, co jste nečekali, že budete moci napsat. To se povedlo u Madagaskaru 3, nepovedlo u Doby ledové 4. A Madagaskar 3 v kinech ještě je, z čehož vyplývá jediné: Nechoďte na Dobu ledovou 4, pokud vás k tomu nepřesvědčí děti nebo retardovaní sourozenci.

PS: Před filmem je simpsonovský kraťas o Maggie v jeslích či školce. Humor tohoto krátkého snímku nicméně staví za prvé na nápisech na zdech, které nejsou nijak překládány, za druhé na řadě překvapivých kontextových narážek. České malé děti ani jedno z toho jednoduše nepochopí a budou se nudit, zatímco vy se budete smát. Můžete tak cítit alespoň malé zadostiučinění - dalších 94 minut to totiž bude naopak.

Doba ledová 4: Země v pohybu
Ice Age: Continental Drift
Žánr: Animovaný, Dobrodružný, Komedie, Rodinný
Režie: Steve Martino, Mike Thurmeier
Obsazení: V originále zvířata mluví: Ray Romano, Queen Latifah, John Leguizamo, Denis Leary, Chris Wedge, Josh Peck, Jennifer Lopez, Seann William Scott, Aziz Ansari, Peter Dinklage, Keke Palmer, Aubrey Graham, Wanda Sykes, Kunal Nayyar, Nick Frost, Nicki Minaj, Rebel Wilson, Alan Tudyk, Heather Morris, Josh Gad, Alain Chabat, Jennette McCurdy
Délka: 94 minut
Premiéra ČR: 28.06.2012

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Promítá vaše kino Dobu ledovou?

 

Právě se děje

Další zprávy