RECENZE 10 pravidel, jak se italsky vrátit ke Snowboarďákům

Jan Gregor Jan Gregor
22. 3. 2014 8:49
Režisér Karel Janák se v 10 pravidlech, jak sbalit holku vrací k žánru teenagerské komedie. Výsledek je docela snesitelný, odpočinkový výplach mozku.
Kristína Svarinská se může stát novým puberťáckým idolem.
Kristína Svarinská se může stát novým puberťáckým idolem. | Foto: Falcon

Recenze - Nová komedie Karla Janáka 10 pravidel, jak sbalit holku nese název jako z lifestylového časopisu, což je docela příznačné, protože vypovídá o reálných vztazích a zákonitostech balení asi tolik co článek z Cosmopolitanu.

Pokud si divák do ní neprojektuje falešné představy o tom, že takhle to v životě funguje, je to docela snesitelný, odpočinkový výplach mozku.

Podívejte se na ukázku z filmu 10 pravidel, jak sbalit holku.
Podívejte se na ukázku z filmu 10 pravidel, jak sbalit holku.

Režisér Snowboarďáků a Rafťáků se po letech vrací k tomu, na čem si udělal jméno: tedy k žánru teenagerské komedie. Vypráví o tom, jak nesmělý a zmatkářský student astrofyziky Marek (Matouš Ruml) bojuje s arogantním zbohatlickým sokem Filipem (Jakub Prachař) o srdce chytré, krásné a bohaté dcery diplomatů Stephanie (Kristína Svarinská). Po ruce má partu spolubydlících z podnájmu (Tereza Nvotová, Jan Dolanský, Petr Buchta) a především vlastního otce (Miroslav Donutil), vydavatele populárních příruček o dobývání opačného pohlaví, jenž se rozhodne svého nemožného syna zasvětit do tajů svádění.

Remake italských pravidel

Děj filmu svižně plyne, přesto je tu několik faktorů, které člověku brání si tuhle čistou žánrovku bez zábran užít. Vůbec nejde o to, že jde o totálně nerealistickou zápletku, protože exkluzivní kočka Stephanie by o losera Markova typu ani klacíkem nezavadila. Vždyť klasické komedie, jako je třeba Notting Hill, jsou na modelové situaci „nesmělý chudý chlapec se srdcem na dlani dobývá dívku s o mnoho vyšším sociálním statusem“ založeny.

10 pravidel jak sbalit holku.
10 pravidel jak sbalit holku. | Foto: Falcon

10 pravidel ale samozřejmě nejsou žádný Notting Hill: jemný britský humor a šarm nahrazují hrubozrnné fyzické gagy založené povětšinou na tom, že někde něco hoří nebo někdo někam padá. Hrdinové snímku jsou vysokoškoláci, ale infantilní poetika humoru míří bez jakýchkoli pochybností na cílovou skupinu náctiletých.

Kdo nic o vzniku filmu neví a rozpozná v něm nedbale zamaskovaný jižanský temperament a smysl pro hysterickou komiku, může si připsat body za dobrý postřeh.

Matouš Ruml ve filmu 10 pravidel, jak sbalit holku
Matouš Ruml ve filmu 10 pravidel, jak sbalit holku | Foto: Repro YouTube

Janákův film je totiž přiznaným remakem italského předloňského snímku 10 regole per fare innamorare, který napsali Fausto Brizzi a Cristiano Bortone. A i když Janák údajně scénář poměrně výrazně přepisoval, není to úplně znát. V charakterizaci i chování postav i v některých dílčích zápletkách je italská mentalita hodně cítit.

Snesitelná komedie pro mladé

Když už jsme u postav, Janák má dobrý cit pro casting. Kromě úlitby v podobě obsazení hvězdného Miroslava Donutila, v němž osobně vidím spíš tvář reklamy na kloubní výživu než alfasamce-teoretika, jsou ostatní hlavní role obsazeny velmi dobře.

10 pravidel, jak sbalit holku (55 %)
Autor fotografie: Falcon

10 pravidel, jak sbalit holku (55 %)

Karel Janák se vrací do stejné řeky jako v Rafťácích či Snowboarďácích. Může navázat na jejich úspěch. Odsýpající děj s bláznivými peripetiemi a reklamní cool estetika filmu (nadměrné využívání popových songů, hyperrealistické svícení) vypovídá o dokonalé znalosti pravidel žánru. Na rozdíl od většiny jiných českých pokusů o komedii pro mladé jde 10 pravidel, jak sbalit holku přežít v kině bez újmy na duševním zdraví.

Typově přesní jsou Tereza Nvotová jako kamarádka do nepohody, Jan Dolanský coby vypatlaný hulič i Jakub Prachař v roli samolibého děvkaře. Při hodnocení hereckého výkonu Matouše Rumla nejspíše nepůjdeme tak daleko jako kolegyně Mirka Spáčilová, která ho připodobnila k ranému Dustinu Hoffmanovi v Absolventovi, a spokojíme se s konstatováním, že mu poloha sympatického smolaře sluší. A talentovaná Slovenka Kristína Svarinská se může stát novým puberťáckým idolem.

Otázkou zůstává, jestli se Janák může vrátit do stejné řeky a navázat na úspěch svých předešlých komedií. Odsýpající děj s bláznivými peripetiemi a reklamní cool estetika filmu (nadměrné využívání popových songů, hyperrealistické svícení) ale míří na teenagery stejně šikovně jako Snowboarďáci nebo Rafťáci.

Karel Janák zkrátka pravidla žánru zná. Na rozdíl od většiny jiných českých pokusů o komedii pro mladé jde 10 pravidel přežít v kině bez újmy na duševním zdraví.

10 pravidel, jak sbalit holku. Česko, 2014, 100 minut. Režie: Karel Janák. Hrají: Matouš Ruml, Jan Dolanský, Jakub Prachař, Miroslav Donutil, Tereza Nvotová, Petr Buchta, Kristína Svarinská, Alena Mudrová, Gérard Robert Gratadour, Radim Uzel, Ladislav Županič.

 

Právě se děje

Další zprávy