Rebel, milovník, politik. Havlův příběh od narození do smrti

ČTK Kultura ČTK, Kultura
5. 11. 2014 13:24
Režisérka Andrea Sedláčková pro dokument Život podle Václava Havla prošla šest set hodin archivních materiálů a nahrávek, stovky fotografií a osobních dokumentů.
Život Václava Havla.
Život Václava Havla. | Foto: ČT

Praha - Život podle Václava Havla je název dokumentu režisérky Andrey Sedláčkové zachycujícího jeho životní příběh od narození až do smrti. Využila v něm rodinné archivy, archivy rozhlasové, televizní i filmové, neprofesionální soukromé archivy, neznámé fotografie, ukázky z jeho rané poezie a z představení jeho her na jevištích českých i zahraničích scén, citace z korespondence i z archivů StB.

O Václavu Havlovi (1936-2011) byly natočeny stovky hodin materiálu, přesto biografický film zachycující jeho celoživotní příběh doposud chyběl. Na plátně se během sedmdesáti minut Havel objeví ve všech životních etapách a rolích; jako intelektuální rebel, milovník žen a života či obdivovatel undergroundu a rockerů.

Portrét vznikl jako vůbec první mezinárodní koprodukce České televize a francouzsko-německé televize Arte, která uvede jeho premiéru 16. listopadu. Současně se premiéra uskuteční v pražském kině Lucerna. Česká televize ho uvede 1. ledna na ČT2.

Život Václava Havla.
Život Václava Havla. | Foto: ČT

"Nechtěla jsem, aby na plátně byly jen mluvící hlavy, a trochu jsem si to zkomplikovala. Zhlédla jsem zhruba šest set hodin archivních materiálů a nahrávek, stovky fotografií a osobních dokumentů, které hledali tři rešeršistky v Praze a jeden v Paříži," říká Sedláčková. Cenné dokumenty poskytl jeho bratr Ivan Havel a exprezidentova druhá žena Dagmar.

"Byl to běh na dlouhou trať, spíše sprint, protože film se začal připravovat někdy v únoru či v březnu a hotov musel být koncem léta," dodala Sedláčková.

Velkým pomocníkem při hledání materiálů byla Knihovna Václava Havla. Podle její ředitelky Marty Smolíkové šlo o výběr z digitálních databází. "O řadě materiálů víme, kde jsou, takže jsme zprostředkovávali kontakty s jejich majiteli," uvedla. Databáze čítá kolem třiceti tisíc položek.

Sedláčková se s Havlem seznámila jako dvaadvacetiletá v létě 1989 těsně před svou emigrací do Paříže. Později s ním natáčela rozhovor do dokumentu o listopadu 1989.

Život Václava Havla.
Život Václava Havla. | Foto: ČT

První dvě třetiny filmu jsou plné dramatických zvratů, Havlův život je dokumentován na pozadí společenských změn. Nové záběry přibližují i zrod Občanského fóra v listopadu 1989 - politické platformy, do níž se zapojili všichni, kteří stáli proti komunistickému režimu. Závěr snímku zachycuje jeho prezidentská období a odchod do důchodu završený natáčením filmu Odcházení.

"Pohřeb měl jako král," říká Sedláčková ve snímku, k němuž namluvila komentář.

 

Právě se děje

Další zprávy