Raubíř Ralf touží rozmetat předsudky o nudě s Disney

Martin Svoboda
5. 10. 2012 9:13
Animák, který má bavit i rodiče, přijde do kin v listopadu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Po rozpačitě přijaté Rebelce a odmítnutých Autech 2 se najednou o Pixaru píše jako o pohasínající hvězdě, kterou brzy nějaký konkurent, nejčastěji se zmiňuje Dreamworks, přezáří. Trochu nevděčné. Snad u žádného jiného studia by nás nenapadlo po dvou chybných krocích vynášet rozsudky. Na druhou stranu si žádné jiné studio nevydobylo srovnatelnou pozici neomylného hitmakera, jakkoli šlo spíš o iluzi než fakt. V područí Disneyho to ale Pixaru rozhodně nesluší. Paradoxní je, že zajímavěji vypadající animák než chystané „pixarovky" (vesměs sequely) chystá v tuto chvíli právě Disney.

Foto: Aktuálně.cz

Originalita? Jen s mírou

Walt Disney Animation Studios bylo považováno za originální naposledy někdy před půl stoletím, za zajímavé tak před dvaceti lety. Jeho poslední skutečně nezpochybnitelnou trefou do černého byl Lví král, který více než důstojně završil éru ploché animace a ve své době stanul na špici tržeb pro kreslený film. Od té doby bylo nejvýraznější inovací, když se producenti rozhodli konečně přestoupit i k CGI, protože se zdálo jasné, že 2D animace už nikoho zvlášť nezajímá. Respektive každý po ní nostalgicky pláče, ale do kina na ni nezajde.

Za poslední desetiletí vzniklo přímo pod ochranou tlapkou Mickey Mouse osm celovečerních animovaných filmů, z toho pouhé dva (Bolt a Na vlásku) zaujaly větší počet diváků. Ani jeden není originální a spíše reagují na módní vlny, než že by něco vymýšlely. Nejinak je na tom Raubíř Ralf, který navazuje na trend nastolený Megamyslem (Paramount) a hlavně úspěšným Já, padouch (Universal).

Přesto však na první pohled působí příběh záporáka ze staré počítačové hry „Fix-It Felix" příjemně a svěže. Hromotluk s obříma rukama se zde rozhodne seknout se zlounstvím a zkusit pro jednou stranu dobra. Vydá se tedy hledat místo, kde chybí klaďas, a najde ho v moderní střílečce. Což zřejmě nebude tak skvělé, jak doufal. Ve světě Fix-It Felix mezitím způsobí poprask, protože bez záporáka nejde hrát...

Foto: Aktuálně.cz

Atraktivně vypadá především namixování motivu obživlých věcí, které máme rádi (Toy Story), retra (Ratatouille) a naopak absencí otravně kladného a bezchybného hrdiny. Vzhledem k cílovému publiku a zkušenostem ze zmíněných vzorů je sice jasné, že nakonec se budou rozdávat vzletná poselství o síle přátelství a dobra, přesto vypadá Ralf velmi sympaticky.

Nostalgické hody

Trailer se nás snaží přesvědčit o tom, že snímek bude přeplněný odkazy na populární arkádové počítačové hry a tvůrci si vyhrají s každou blbostí. Podobné pomrkávání na odrostlejší publikum jako by z oka vypadlo Pixaru. V Disney si tak uvědomují, že rodič půjde s dítětem raději na film, který zajímá i jeho. Zdá se to jako triviální myšlenka, ale velké části produkce (série Doba ledová, Madagaskar, pozdní Shrek) stále uniká. Vypadá to, že Disney se snaží od své divize lecčemu přiučit, zatímco ona to zapomíná.

Foto: Aktuálně.cz

Režisér Rich Moore, který nakonec stanul v čele dlouho připravované produkce, slibuje pro fanoušky skutečných her nostalgické hody.

„Cameo" si odbudou například postavičky z legendárního Pac-Mana, Sonic the Hedgehog nebo Super Mario Bros. Zamrzí, že se nepodařilo „obsadit" samotného Maria, protože firma Nintendo si účtovala až moc velké peníze za jeho použití. Přesto prý bude ve filmu 188 dalších postaviček založených na předobrazu z populárních her.

Není divu, že dohady s vlastníky práv zabraly nejdelší část příprav.

Sázka na jistotu

Hudba od Henryho Jackmana, dříve člena továrny na filmovou hudbu Hanze Zimmera, bude rovněž variovat některé známé herní melodie. Zkrátka je jasné, že na retro strunu se tu přitlačí nejvíc.

Foto: Aktuálně.cz

V tuto chvíli se skutečně zdá, že Raubíř Ralf nemůže vyloženě zklamat. Námět je až moc lákavý. Animákům máme navíc tendenci odpouštět nejvíc nedostatků, protože „jsou přece jenom pro děti". Samozřejmě riskujeme, že příběh smutného zlouna, co už má rozbíjení oken dost (mimochodem hru, jíž je Ralf součásti, si můžete na internetu klidně zahrát), bude natolik řídký, že nás otráví. Ale doufejme, že se tak nestane a Raubíř Ralf bude přesně tak zábavný, jak se zatím jeví.

Budeme se o tom moct přesvědčit 15. listopadu. Snímek byl oproti původnímu plánu posunut o půl roku, produkce se totiž zpozdila. V českém znění můžeme počítat s Romanem Štabrńákem, Veronikou Žilkovou, Zuzanou Slavíkovou a Ondřejem Lážnovským. Asi netřeba dodávat, že ve 3D.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy