Raimi bude natáčet podle Zeměplochy

Richard Klíčník
12. 1. 2006 13:15
Los Angeles, Londýn - Svět Terryho Pratchetta definitivně míří na plátna. Po Otci prasátek nyní autor povolil i zfilmování knihy Svobodnej národ.

O natočení filmu podle knih Terryho Pratchetta se uvažuje už léta. Terry Gilliam měl natočit Dobrá znamení (ta napsal Pratchett společně s Neilem Gaimanem), ale z projektu nakonec sešlo. Na obrazovky televizí se zatím dostaly jen kreslené seriály BBC o Nómech, malých skřítcích žijících v obchodním domě. Seriál je z první poloviny 90. let a u nás běžel před lety pouze na kabelové televizi.

Nac Mac Fíglové
Nac Mac Fíglové | Foto: Paul Kidby

Nové projekty

Právě v těchto dnech vysílá BBC nový seriál podle knihy Johnny a Bomba, což je původně titul pro -náctileté čtenáře; jako jeden z mála se odehrává v civilním prostředí, ne na Úžasné Zeměploše. Pak také existují dva celovečerní animované filmy podle zeměplošských knížek: Soudné sestry a Těžké melodično. U nás nebyly nikdy vysílány.

O tom, že díky postupující technice někdo zkusí některou ze Zeměploch zfilmovat, nemělo cenu pohybovat. Ale všichni fanoušci plochého světa na zádech obří želvy se spíše obávají, než těší. Nicméně zdá se, že v roce 2006 se s pratchettovskými projekty roztrhne pověstný pytel.

Rob Kterýten - Velkej chlap
Rob Kterýten - Velkej chlap | Foto: Paul Kidby

V Rumunsku 26. února začíná natáčení filmu Otec prasátek - podle dvacáté a jedné z nejzábavnějších Zeměploch, ve které se postava Smrtě (zeměplošská obdoba naší Smrtky) snaží nahradit zmizelého Otce prasátek; ten je obdobou Santa Clause. Filmaři se rozhodovali mezi dvěmi zeměmi, Českem a Rumunskem. Nakonec k smůle zdejších fanoušků zvítězila jihovýchodní Evropa.

Raimi točí Svobodnej národ

Naprostá novinka z tohoto úterý však zní, že na Zeměplochu se vypraví natáčet režisér Sam Raimi. Vybral si právě první z knih popisujících dobrodružství malé Toničky Bolavé. Tady je jí jen 8 let; proto by se mělo jednat spíše o dětský film. S těmi nemá Raimi žádné zkušenosti. Ty má ale naštěstí se zvláštními efekty, protože natočit odpovídajícím způsobem tlupu malých vílů Nac Mac Fíglů, to bude oříšek.

Zeměplocha
Zeměplocha | Foto: Josh Kirby

O knižní předloze se více dočtete ZDE.

Pratchett prý nebyl příliš nadšený, ale nakonec se nechal doslova a do písmene "ukecat". Jeho příznivci se tak mohou těšit, že hned potom, co Raimi natočí třetího Spider-Mana, pustí se do natáčení filmu, který se v češtině bude jmenovat Svobodnej národ.

Jak všechny projekty dopadnou, je velká otázka. Většina lidí tvrdí, že Pratchett je do filmu nepřevoditelný. Pro Raimiho mluví alespoň to, že příběh s Toničkou se odehrává na venkově, který je prakticky identický s viktoriánským venkovem Skotska. Nejvíce práce bude s malými Fígly, ale to by dnes pro filmaře neměl být problém. Nezbývá než se nechat překvapit a doufat, že tohle překvapení bude příjemné.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy