Rafinovaná loupež v rafinovaném filmu

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 3. 2006 0:00
Recenze - Thriller Spojenec připomíná hru kočky s myší. Nebo možná zápas dvou psů, kteří se do sebe zakousnou a nepustí až do finále.

Policisté tu hrají proti lupičům, lupiči proti policistům a všichni dohromady proti času a žánrovým klišé, i když tu proti sobě samozřejmě stojí dva soupeři.

Na jedné straně obhájce zákona, Denzel Washington v roli policisty Keitha Fraziera. Proti němu naopak ten, který zákon porušuje, i když mimo jiné proto, aby spravedlnosti bylo konečně učiněno zadost: bankovní lupič Dalton Russell v podání Clivea Owena.

Film začíná v momentu, kdy jeho komando přestrojené za natěrače rozjede plán na dokonalou loupež. Poté, co se obrní v newyorské bance Manhattan Trust spolu se zaměstnanci a rukojmími, začnou se na místo činu sjíždět policisté, hasiči a televizní štáby. Hra o čas a pevné nervy začíná.

Sestává z mnoha peripetií na obou stranách; důležité místo tu má i tvrdá bezzásadová právnička v podání Jodie Fosterové a její klient, předseda správní rady banky Christopher Plummer, který má v bance bezpečnostní schránku, která kvůli přítomnosti lupičů pozbyla své přízvisko bezpečnostní.

Infobox
Autor fotografie: Bontonfilm

Navíc je to hra o mnoha neznámých: Proč lupiči přinutili všechny zadržené převléct se do stejných uniforem a masek? Proč z banky neukradli žádné peníze? Kam zmizeli ve chvíli, kdy propustili svá rukojmí?

Kdo z vyslýchaných rukojmích je vlastně oběť lupičů a kdo je lupič? A stal se vůbec trestný čin, když nikdo nebyl zabit, žádné peníze nezmizely a nikdo nenahlásil žádnou ztrátu?

Pokračování recenze ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy