Přichází Tarantinův nový film. Připomeňte si osm a půl zářezu maniaka z videopůjčovny

tst tst
6. 8. 2019 13:31
Quentin Tarantino, jehož nový film Tenkrát v Hollywoodu začnou příští týden promítat česká kina, bývá označován za "maniaka z videopůjčovny". Přezdívka se vztahuje k 80. letům minulého století, kdy budoucí filmař pět let pracoval v kalifornské videopůjčovně a díky tomu objevil mnohé ze snímků, na které později odkazoval ve vlastních dílech. Od roku 1992, kdy debutoval titulem Gauneři, má Tarantino na kontě osm a půl filmu – pokud je počítáme tak, jak to dělá sám. Připomeňte si, čím šestapadesátiletý Američan proslul.
"Zatímco jsem byla ve vězení, zkazilo se mléko," říká Pam Grierová alias Jackie Brownová. | Video: Miramax

Jackie Brownová, 1997

Po Pulp Fiction, které nejslavnější americký kritik své doby Roger Ebert označil za "nejvlivnější film 90. let", následovalo zklidnění. Jackie Brownová je první a poslední adaptací v Tarantinově kariéře. Z krimi románu Rum Punch spisovatele Elmorea Leonarda si půjčuje především hlavní hrdinku, černošku ve středním věku, která si coby letuška přilepšuje tím, že občas převeze něco, co se nemá.

Už to samo o sobě nebylo a dodnes v Hollywoodu není běžné. Tarantino je sice nezávislý filmař, ale s obrovským publikem. A Jackie Brownová představuje první film, který ukazuje, jak důležité jsou pro Tarantina silné ženské hrdinky.

Titulní Jackie ztvárnila legenda takzvaných exploatačních filmů Pam Grierová, která tentokrát dostala komplexní dramatickou roli. Což je pro režiséra též typické. Jeho díla demokraticky spojují všechna zákoutí kinematografie, od braku a exploatace přes všemožné žánry. Nic se tu nevyvyšuje nad ostatní.

Snímek s Robertem De Nirem, Samuelem L. Jacksonem, Bridget Fondovou, Michaelem Keatonem a Robertem Forsterem, pro nějž šlo též o restart kariéry, patří k Tarantinovým nejpřehlíženějším. Je neobvykle obsazený a jeho klíčové pasáže jsou mnohem neokázaleji zahrané.

Na režisérovy poměry nezvykle klidný snímek se sice nevyhýbá špičkování některých vedlejších postav, ale celkový tón jako by se nesl v duchu soulových, R&B a country skladeb ze soundtracku. A Jackie Brownová publikum dělí dodnes. Pro jedny režisérův nejdospělejší snímek, pro druhé film, který nejvíce zestárnul.

 

Právě se děje

Další zprávy