Pusinky slavily vítězství s plzeňským pivem

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 4. 2007 10:30
Finále tradičně ocenilo nejlepší české filmy
Pusinky
Pusinky | Foto: HCE

Praha - Hlavní cenu, Zlatého ledňáčka pro nejlepší celovečerní film, si z dvacátého festivalu Finále odnesl snímek režisérky Karin Babinské Pusinky. Syrový příběh tří mladých kamarádek na cestě letním Českem porazil i komerční velehity, jakými byly Menzelova adaptace Anglického krále, Svěrákovy Vratné lahve i Vejdělkovi Účastníci zájezdu.

"Vážím si té ceny, protože Finále je jediná bilanční přehlídka českého filmu, která má navíc mezinárodní porotu," říká režisérka Babinská. Oceňuje i to, že porota se na vítězství Pusinek shodla jednohlasně.

Cenu Pusinkám předala předsedkyně poroty Iva Janžurová. "Považujeme film za vynikající debut, který pojednává o univerzálních tématech," zní vyjádření jury. "Film nalezl originální formu, skrze níž dokázal zprostředkovat zkušenosti tří hlavních hrdinek způsobem, který je zároveň inteligentní a dokáže zaujmout široké publikum."

Filmový festival Finále: Režisérka Karin Babinská přebírá hlavní cenu spolu s představitelkami Pusinek
Filmový festival Finále: Režisérka Karin Babinská přebírá hlavní cenu spolu s představitelkami Pusinek | Foto: Finále Plzeň

To bohužel zatím úplně neplatí. Pusinky jsou v kinech od 5. dubna s návštěvností kolem třiceti tisíc diváků.  "Snad to ocenění přesvědčí i lidi, kteří si stále myslí, že to je jen nějaká teenagerská komedie," doufá Babinská, která prý vítězství oslavila stylově plzeňským pivem. "Dělá mi dobře na vředy, které mi vznikly při natáčení."

Jubilejní dvacátý ročník festivalu českých filmů představil to nejlepší ze současné i budoucí české filmové tvorby a v sobotu předal ceny nejlepším filmům uplynulého roku.

Přestože přehlídka snížila počet cen, porota nakonec přiřkla další trofej za mimořádný filmový počin filmu A bude hůř. Film Petra Nikolaeva je adaptací románu Jana Pelce a líčí osudy undergroundové máničkovské komunity ze 70. let.

Filmový festival Finále: Režisérka Helena Třeštíková přebírá cenu spolu s Marcelou Haverlandovou
Filmový festival Finále: Režisérka Helena Třeštíková přebírá cenu spolu s Marcelou Haverlandovou | Foto: Finále Plzeň

"Je to film, který neusiluje o diváckou přízeň konvenčním způsobem, ale s úspěchem realisticky, originálně a přesvědčivě vykresluje společnost sedmdesátých a osmdesátých let," zní stanovisko.

Ledňáčka za nejlepší dokument si odnesla Helena Třeštíková za film Marcela. "Je to film s univerzálním příběhem srozumitelný i zahraničnímu divákovi," vyjádřila se porota k filmu, který vznikl z projektu časosběrného cyklu Manželských etud.

Diváckou cenu festivalu si vysloužila Sedláčkova Pravidla lži. Dokumentárně natočený snímek  z prostředí protidrogové léčebny si odnesl i Cenu Asociace českých filmových klubů.

Letos se v Plzni celkem prodalo 19 tisíc vstupenek na 121 projekcí. Tradiční součástí festivalu byl i Panel připravovaných českých filmů.

JAKÉ FILMY VZNIKAJÍ V ČESKU? ČTĚTE ZDE


 

 

Právě se děje

Další zprávy