Hepnarová byla monstrum, stvořila ji společnost. Ptejte se herečky, která ji ztvárnila ve filmu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
8. 3. 2016 17:00
Film Já, Olga Hepnarová české tvůrčí dvojice Tomáš Weinreb a Petr Kazda vypraví životní příběh poslední ženy popravené v bývalém Československu. Titulní roli v černobílém snímku ztvárnila polská herečka Michalina Olszańská, která v lednu zaujala Ameriku na festivalu Sundance v dramatu The Lure.
Ptejte se polské herečky Michaliny Olszańské
Dotazovaný právě odpovídá
Rozhovor s odpověďmi na vaše dotazy bude publikován 17. března.
Přejít k dotazům

Film Já, Olga Hepnarová režisérů Petra Kazdy a Tomáše Weinreba popisuje případ ženy, která v roce 1973 v Praze úmyslně najela autem do skupiny lidí a osm jich zabila. Za svůj čin byla o dva roky později jako poslední žena v Československu popravena.

Snímek měl mezinárodní premiéru na festivalu v Berlinale, kde posbíral vesměs kladné recenze. Do české distribuce se film dostane 24. března. 

Filmový příběh české masové vražedkyně a poslední popravené ženy u nás zaujal i distributory v USA, Kanadě či Brazílii. Film se bude promítat na 14 festivalech po celém světě. Tvůrci ho představí v Austrálii, Hongkongu či Mexiku.

Výkon třiadvacetileté Polky v českém snímku Já, Olga Hepnarová vyzdvihl i prestižní časopis Variety, podle kritika Guye Lodge ztvárnila Olszańská hromadnou vražedkyni s "oddanou intenzitou", rovněž chválí "citlivé pojetí frustrované homosexuality Hepnarové".

"Musela jsem odhalit své nejtemnější stránky," popsala po premiéře v Berlinale Olszańská hereckou výzvu spojenou s rolí. "Jde o monstrum, ale nenarodila se tak, stvořila ji společnost."

Ptejte se Michaliny Olszańské, jak náročné bylo ztvárnit ve filmu Olgu Hepnarovou, jak se na roli připravovala, jaká byla mezinárodní premiéra na prestižním festivalu Berlinale, i na to, co dalšího ji čeká v herecké kariéře. 

Na 15 vybraných čtenářských dotazů odpoví Michalina Olszańská v příštím týdnu. 

Ptejte se polské herečky Michaliny Olszańské

Dotazovaný právě odpovídá
Rozhovor s odpověďmi na vaše dotazy bude publikován 17. března.
Aktualizovat reportáž
 

Právě se děje

Další zprávy