První známý vítěz letošních Oscarů

Hej, ČTK
12. 1. 2006 11:00
Los Angeles - Čestného Oskara za celoživotní dílo letos zcela zaslouženě získá režisér Robert Altman.

Robert Altman byl už pětkrát nominován na Oskara (za filmy MASH, Nashville, Hráč, Prostřihy a před čtyřmi lety za Gosford Park), zatím ho ale nikdy nezískal. Mezi nejzajímavější snímky z jeho filmografie patří krom výše zmíněných například Svatba (1978) či Prêt-à-Porter (1994). Zatím poslední Altmanův film A Prairie Home Companion půjde do kin v červnu, hrají v něm Woody Harrelson, Kevin Kline a Meryl Streepová.

Podle včerejšího vyjádření Americké filmové akademie má čestný Oscar ocenit Altmanovu "kariéru, během níž opakovaně inovoval uměleckou formu a inspiroval filmaře i diváky". "Je to pan filmař a tuto cenu si naprosto zaslouží," dodal prezident akademie Sid Ganis.

Robert Altman loni oslavil už osmdesáté narozeniny, narodil se v roce 1925 v Kansas City. Za svou kariéru režíroval 86 filmů (včetně televizních), produkoval dalších 39 a napsal 37 snímků. Ve své tvorbě se nevyhnul ani žánrovým filmům, s žánrovými klišé ale vždy dovedl zacházet inovativně a i díky tomu je považován za jednoho z umělecky nejodvážnějších režisérů Hollywoodu. Pro jeho styl je typické rozvíjení příběhu ve více dějových rovinách, velké množství postav (obsazené často hereckými hvězdami), překrývající se dialogy či dlouhé mnohaminutové záběry bez střihu.

Slavnostní vyhlášení Oscarů včetně předání čestného Oskara Robertu Altmanovi proběhne 5. března a na Aktuálně vás o něm budeme dále informovat.

 

Právě se děje

Další zprávy