První střih měl přes sedm hodin. Tvůrci filmu o Gottovi zveřejnili první záběry

ČTK ČTK
14. 7. 2020 10:53
Tvůrci celovečerního dokumentárního filmu o Karlu Gottovi v úterý zveřejnili první záběry. Symbolicky se tak stalo v den zpěvákových nedožitých 81. narozenin. Snímek nazvaný jednoduše Karel začnou česká kina promítat 15. října.
"Mám modrý. To se líbilo mamince. Říkala: ne jak zpíváš, ale ty tvoje modrý oči," vzpomíná Karel Gott v první ukázce z dokumentu. | Video: Bontonfilm

"Je to náš dar k narozeninám, dar, který sice nemůžeme předat osobně, který nás ale naplňuje radostí," říká režisérka filmu Olga Malířová Špátová, která už o zpěvákovi v roce 2009 natočila pětaosmdesátiminutový dokument Fenomén Gott.

Karel Gott zemřel 1. října před půlnocí ve své vile na pražské Bertramce. Léčil se s akutní leukemií. Slavnému interpretovi populární hudby, která ovlivnila několik generací posluchačů, bylo 80 let. Fanoušci se s oblíbeným zpěvákem mohli rozloučit v pátek 11. října v paláci Žofín, kam přišlo zhruba 49 tisíc lidí.

O den později se konala zádušní mše ve svatovítské katedrále, kam Gotta přišli uctít příbuzní, přátelé, spolupracovníci, politici, zpěváci, herci či sportovci. Sobota byla zároveň dnem státního smutku.

"Měl by být pro nás vzorem tím, jak byl slušný a gentlemanský. Nikdy jsem nezažila člověka s tak velkou kariérou, tak velkým talentem a současně tak slušného a s takovou pokorou," dodává Špátová.

Jejím cílem při natáčení bylo zachytit autenticky Gotta jako fenomenálního zpěváka, malíře, ale zároveň milujícího manžela a otce svých dětí. Film však nemá být jen přehlídkou Gottovy nesporné slávy.

"Proto ani není možné srovnávat můj předchozí film Fenomén Gott s tímto nynějším. Každý je jiný. Minimálně tím, že jsme je natáčeli v jiné životní etapě Karla Gotta, a to se velmi projeví v jeho osobní, až intimní zpovědi, kterou nám poskytl a která nás všechny utvrdila v tom, s jakou legendou máme možnost pracovat," tvrdí Špátová.

Karel Gott a režisérka filmu Olga Malířová Špátová.
Karel Gott a režisérka filmu Olga Malířová Špátová. | Foto: Karel Gott Agency

Při natáčení prý pořídila víc unikátních záběrů, než se do celovečerního filmu vejde. Dát snímku výslednou podobu byl náročný úkol, zabralo to půl roku. "První střih měl přes sedm hodin," podotýká Špátová.

"Musely jsme se střihačkou Šárkou Sklenářovou dále zkracovat, až jsme došly k momentu, kdy už jsme nic dalšího vystřihnout nemohly a film měl stále přes dvě hodiny."

Tvůrci tak nakonec museli vyřadit i ty sekvence a záběry, s nimiž původně napevno počítali. "Mnoha takových částí opravdu lituji. Střih filmu byla doba, při níž se zvláštně mísila radost z práce a smutek z nutnosti některé záběry a scény oželet. Často jsme neměli daleko k slzám," dodává režisérka, která nechtěla, aby byl snímek příliš dlouhý, zároveň si ale přála dodržet přání hlavního aktéra. "Náš film nesmí být nuda," říkal prý režisérce Gott.

Šestatřicetiletá Špátová natočila 30 autorských filmů, za které získala ceny na domácích a zahraničních festivalech. Například za snímek Dobře placená procházka '07 z roku 2008 získala Grand Prix Vojtěcha Jasného.

O rok mladší titul Fenomén Gott se stal nejsledovanějším televizním filmem roku. Dále je Špátová třeba autorkou Oka nad Prahou z roku 2010, které vyhrálo hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu ve Varšavě. Natočila také dva klipy k písním zpěvačky Anety Langerové, oba získaly cenu Anděl.

Po letech mi Karel přiznal, že některé písně Semaforu nenáviděl, naše cesty se nerozešly kvůli režimu, nesoudil jsem ho, zpěv byl jeho všechno. | Video: DVTV, Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy