Rozdělená společnost, box a swing. Na obrazovky míří pokračování seriálu První republika

ČTK ČTK
26. 8. 2018 13:25
První zářijový týden začne Česká televize vysílat novou řadu populárního seriálu První republika. Tvůrci upozorňují na taneční scény ve swingovém klubu nebo boxerské scény v dobovém ringu, kde se utkají herci Adam Mišík a Vladimír Polívka.
V boxerské scéně se utkají nováček herecké sestavy Adam Mišík (vpravo) a Vladimír Polívka. | Video: Česká televize

Třetí řada seriálu První republika se bude odehrávat mezi podzimem 1930 a následujícím létem, tedy v období hospodářské krize, kdy se rodina Valentů musí přizpůsobit nástrahám doby. Seriál nabídne kriminální zápletky, milostný trojúhelník, box i swing, avizují tvůrci.

Režie třinácti nových dílů se stejně jako v případě předchozích sérií ujal ostravský režisér bulharské národnosti Biser A. Arichtev.

Česká televize začne třetí řadu seriálu vysílat 7. září, na obrazovce bude každý pátek od 20 hodin.

"Historie nezadržitelně posunuje hrdiny a příběhy První republiky do těžkých let hospodářské krize a prohlubujících se národnostních konfliktů mezi českými a německými občany země," představuje novou řadu kreativní producent Jan Maxa.

Vedoucí projektu David Musil dodává, že situace té doby kopírují dnešek z hlediska rostoucího rozdělení společnosti, problémů s držením zbraní nebo otráveným alkoholem.

Tvůrci se zaměřili i na taneční éru swingu nebo vztahy mezi tělovýchovnými spolky Sokol a německého Turneru.

"V době krize lidi vždy utíkali od starostí. K tanci, sportu a zábavě," vysvětluje režisér Arichtev. "Chtěli jsme ukázat, že to byla doba, kdy se hodně sportovalo. Mohutně se rozvinula sokolská organizace, stoupl i její společenský význam. Zvedala se také úroveň některých vrcholových sportů," doplňuje.

Natáčení scén v boxerském ringu předcházel trénink u slavného boxera Rostislava Osičky. V jedné ze scén se pod jeho vedením utkají herecký nováček v seriálu Adam Mišík a Vladimír Polívka.

Mišík přiznává, že příprava na tyto scény byla náročná. "Rosťa Osička si v seriálu zahrál rozhodčího, takže nás korigoval i při natáčení. Musel jsem trochu upravit životosprávu, aby bylo vůbec uvěřitelné, že se boxu mohu věnovat," poznamenává jinak úspěšný popový zpěvák Mišík, jehož prý boxování bavilo. "Doporučuji mlátit popové hvězdy, to je velká zábava," dodává s nadsázkou jeho seriálový rival Polívka.

Pro taneční scény se tvůrci během stavby kulis v ateliéru na Kavčích horách nechali inspirovat renomovaným tanečním barem Trilobit. "Postavili jsme krásný podnik ve stylu art deco, který diváci jen tak neuvidí," tvrdí režisér Arichtev.

Ve třetí řadě seriálu dojde k proměně vztahů mezi Jaroslavem Valentou, kterého hraje Jiří Vyorálek, a jeho seriálovým bratrem Vladimírem v podání Jána Koleníka. "Třetí řada už není tolik o našem soupeření. Máme to spolu už víceméně vyříkané a navíc se objeví společný nepřítel zvenku. Myslím, že nakonec k sobě budeme mít nejblíž, jak jsme kdy měli," přibližuje Vyorálek.

Do nových situací se dostanou i další protagonisté. Irena si těžce zvyká na novou roli manželky, Vladimír se opět sbližuje s Magdalénou. Eliška končí studium medicíny, Marie se snaží být srdcem domu, ale sama se stává příčinou svárů. A zdánlivě stojaté vody rozčeří Vladimír, když se přiotráví jedovatým alkoholem.

Předchozí řady První republiky zaujaly také zahraniční diváky. Podle autora seriálu a producenta Filipa Bobiňského expanze pokračuje rovněž s novou řadou. "Nově jsme seriál prodali do Maďarska a Chile. V minulosti se seriál vysílal v USA, Jižní Americe, Číně, Persii i Polsku," poznamenává.

 

Právě se děje

Další zprávy