První předzvěst Oscarů: Kritici z NY vyzdvihli Chlapectví

Kultura Kultura
2. 12. 2014 14:56
Newyorští filmoví kritici zvolili filmem roku Chlapectví a Richarda Linklatera označili jako nejlepšího režiséra.
Chlapectví.
Chlapectví. | Foto: kviff

New York - Snímek Chlapectví, který režisér Richard Linklater natáčel dvanáct let se stejnými herci vyzdvihli newyorští kritici, když mu udělili své New York Film Circle Awards v nejdůležitějších kategoriích - nejlepší film, režie a nejlepší herečka ve vedlejší roli pro Patricii Arquette.

Ocenění, které kritici poprvé udělili v roce 1935 patří mezi nejstarší v oblasti novinářských cen a bývají obvykle velmi důležitým ukazatelem pro vrchol oscarové sezony, který má letos naplánované datum 22. února. Vyhlášení cen newyorské kritiky je naplánované na 5. ledna.

V kategorii nejlepší herec v hlavní roli si cenu letos odnesl Herec Timothy Spall, kterého proslavil Červíček v sérii Harry Potter, za roli slavného britského malíře Williama Turnera v životopisném dramatu Mr. Turner. Mezi herečkami kritici vyzdvihli výkony Marion Cotillard hned ve dvou filmech - Dva dny, jedna noc v režii bratří Dardennů a v historickém thrilleru The Immigrant, který natočil James Gray.

Mezi herci ve vedlejší roli uspěl J. K. Simmons, který mistrně zvládl zahrát krutého učitele hudby, který terorizuje svého studenta v dramatu Whiplash, jež letos v zimě vyhrálo na nezávislém festivalu Sundance.

Za nejlepší animovaný film pak kritici vybrali LEGO příběh, jako nejlepší zahraniční film označili drama Ida polského režiséra Pawla Pawlikovského. V kategorii dokumentů vyhrál snímek Citizenfour režisérky Laury Poitras, která se zabývala příběhem Edwarda Snowdena, jenž zveřejnil informace o masivním celosvětovém sledování telefonů a elektronické komunikace ze strany bezpečnostních služeb USA.

Nejlepší scénář podle newyorských kritiků napsal Wes Anderson ke snímku Grandhotel Budapešť, zatímco nejlepším kameramanem byl zvolen Darius Khondji za snímek The Immigrant. Nejlepším debutem byl jmenován thriller režisérky Jennifer Kent The Babadook.

 

Právě se děje

Další zprávy