První Oscary sezony mají Oprah a hlas Dartha Vadera

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 11. 2011 10:41
Čestnou sošku má i maskér Amadea Dick Smith
Foto: Reuters

Los Angeles - Skandály a zmatky okolo organizování Oscarů vystřídaly o víkendu první ceny. Americká moderátorka Oprah Winfreyová v sobotu v Los Angeles převzala čestného Oscara za charitativní činnost. Ocenění udílí americká Akademie filmových věd a umění za mimořádnou činnost v této oblasti.

Kromě Winfreyové čestné Oscary letos dostali americký herec James Earl Jones a maskér Dick Smith, který se podílel například na filmu Amadeus. Oba akademici ocenili za dlouholetou kariéru.

"Každý z nás může pomocí našich životů něco změnit," řekla podle agentury Reuters dojatá herečka a moderátorka, která pochází ze skromných poměrů a již časopis Forbes letos zařadil mezi dvacítku nejmocnějších žen světa. Cenu Jeana Hersholta v podobě sošky Oscara převzala na výročním zasedání akademie od ženy, jíž grant moderátorčiny nadace umožnil studovat.

Sedmapadesátiletá Winfreyová byla nominována na Oscara jako nejlepší herečka za svoji filmovou prvotinu Purpurová barva z roku 1985.

Foto: Aktuálně.cz

Smith, který je považován za otce maskérů, získal zlatou sošku Oscara v roce 1984 za film Amadeus režiséra Miloše Formana. Mezi jeho další filmy patří Kmotr, Vymítač ďábla a Taxikář.

 Osmdesátiletý filmový veterán James Earl Jones účinkoval ve více než 50 filmech. V roce 1971 byl nominován na Oscara výkon v dramatu ze sportovního prostředí The Great White Hope (Velká naděje bílých). Mladší fanoušci znají jeho hlas jako Dartha Vadera ve Hvězdných válkách. Objevil se například ve filmu Hon na ponorku, v současné době účinkuje ve hře Řidič slečny Daisy v londýnském divadle Wyndham's Theater, kde mu také cenu v sobotu předal herec Ben Kingsley.

Jones se tak stal prvním oceněným letošní sezony udílení Oscarů. Slavnostní ceremoniál udílení cen se v Los Angeles uskuteční až 26. února. Jeho podoba doznala změn poté, co odešel nejdříve producent oscarové show a následně i moderátor večera Eddie Murphy. Toho poté vystřídal americký herec a komik Billy Crystal.

Za noficiální začátek oscarové sezony je považován festival v Torontu, kde se představují adepti na prestižní sošky. Další spekulace ohledně favoritů se začnou objevovat poté, co začnou svoje výroční ceny rozdávat novinářská sdružení.

 

Právě se děje

Další zprávy