Nepopsatelná krása i kýč. Nový film Terrence Malicka

Kultura Kultura
10. 2. 2015 8:57
Jaké jsou reakce na nový film Terrence Malicka Knight of Cups? Snímek s hollywoodskými herci Christianem Balem a Natalií Portman měl premiéru na festivalu Berlinale.
Rytíř pohárů
Rytíř pohárů | Foto: THR

Berlín – V soutěžní sekci letošního Berlinale měl světovou premiéru film Knight of Cups amerického režiséra Terrence Malicka. Do hlavních rolí obsadil Christiana Balea, Natalii Portman nebo Cate Blanchett.

Filmař s výrazným vizuálním stylem své fanoušky, ale i kritiky většinou rozděluje na dva nesmiřitelné tábory. Jeho dva poslední filmy Strom života (2011) a K zázraku (2012) jsou tak označovány jako nesmírně působivé spirituální a poetické snímky, ale také jako laciné kýče opakující tytéž motivy.

Podívejte se na trailer k filmu Knight of Cups
Podívejte se na trailer k filmu Knight of Cups

Knight of Cups (Rytíř pohárů) vypráví o scenáristovi z Los Angeles (Bale), který se snaží pochopit podivné události, které se kolem něj dějí. Peter Bradshaw ve své recenzi pro The Guardian snímek porovnává s předchozími filmy Malicka a konstatuje, že Knight of Cups má sice úchvatné vizuální momenty, ale filmařův styl stagnuje. Režisér se dle něj uchyluje k manýrismu, klišé i sebeparodii. Hlavní postava podle Bradshawa prochází tou nejnezajímavější duchovní krizí v historii. Recenzi uzavírá shrnutím, že na každý verš poezie filmu jsou v něm kilogramy neuspokojivé a nenápadité prózy. Filmu udělil dvě z pěti hvězdiček.

Oproti tomu Alex Billington z The Firstshowing.net ocenil film 9,5 body z 10. Napsal, že film může zahltit diváka tím, že obsahuje tolik různých záběrů. Jsou to různé náhodné umělecké momentky, diskuse, dialogy, scény kontemplativních interakcí a mnohé další, že je těžké vše během jednoho zhlédnutí vstřebat. Na rozdíl od jiných recenzentů pozitivně hodnotí komentující voice-over, který napomáhá vytvořit něco mnohem hlubšího, než autor textu čekal. Malick se svým filmem ještě více vzdálil klasickému narativu a přesunul se ke zkoumání existenciálních pocitů jako ve Stromu života. Na konci recenze Billington shrnuje film takto: "Knight of Cups je krásný, fascinující a hloubavá cesta do poznávání toho, kdo jsme a proč jednáme tak, jak jednáme."

 

Právě se děje

Další zprávy