První recenze bondovky Spectre: Craig je jako 007 úžasný, vyrovná se i Connerymu

Marie Dostálová
23. 10. 2015 16:39
Zahraniční ohlasy na bondovku Spectre v hlavní roli s Danielem Craigem jsou veskrze pozitivní. Recenzenti chválí Craigův výkon, kterým se vyrovnává Seanu Connerymu, jenž Bonda v 60. letech ztvárnil. Vyzdvihována je také první hodina filmu, kde je patrná Mendesova režijní bravura. Negativní recenze filmu vyčítají přílišné zaměření na lokace a odsun dialogů až na druhou kolej. Spectre má podle recenzentů očekávatelné zvraty a je na něm patrné přepisování scénáře.
Spectre
Spectre | Foto: Columbia Pictures

Praha – První zahraniční recenze na novou bondovku Spectre jsou pozitivní. Na stránce RottenTomatoes, která je jejich agregátorem, má snímek oscarového režiséra Sama Mendese zatím od kritiků průměrné hodnocení sedm bodů z deseti.

Z celkových 30 recenzí je pouze pět negativních.

Nicolas Barber z BBC udělil filmu 4/5 hvězdiček a vyzdvihuje Craigův herecký výkon, který je podle něj lepší než jindy.

Scénu, kdy mají záporáci schůzku, označuje jako "nejtišší a mrazivě nejzlověstnější scénu ze všech bondovek". Dialogy jsou podle něj zábavnější a vytříbenější než obvykle. Upozorňuje, že Spectre se často odkazuje na starší bondovky.

Peter Bradshaw z The Guardian v nadšené recenzi píše: "Daniel Craig je zpět v ohromně vzrušujícím, velkolepém a až operně opojném dobrodružství 007." Podle něj je herec jedním z nejlepších Bondů a dorovnal Conneryho. Scénář "jede bez vykolejení a má skvělé zvraty a gagy".

Stephen Dalton neskrývá v recenzi pro The Hollywood Reporter smíšené dojmy. "První akt je skvělý, plný temných předzvěstí a filmařská bravura v něm vzkvétá." Zklamáním je pro něj poslední hodina s příliš mnoha standardními zvraty. Spectre hodnotí jako horší film než Skyfall, uchyluje se totiž ke klišé a konvenci.

Negativní recenze filmu často vyčítají, že pro režiséra jsou exotické lokality a efektní výprava důležitější než postavy. Wendy Ide v recenzi pro The Wrap označuje Spectre za "frustrující neuspokojivý zážitek" a prohlašuje: "Spectre je jen o prostředí. Vývoj postav a dialogy jsou na vzdáleném druhém místě."

Oliver Lyttelton ze serveru The Playlist udělil snímku hodnocení C- a nejvíce kritizuje příběh. "V celku to působí jako film poslepovaný dohromady z nekonečných uspěchaných přepisů scénáře," napsal.

Danny Leigh v recenzi pro Financial Times film porovnává s předchozí bondovkou a říká: "Po půlhodině se Spectre budete mít Skyfall ještě více raději než v roce 2012." Spectre udělil pouhé 2 hvězdy z 5.

Do českých kin snímek dorazí 5. listopadu.

Trailer k filmu Spectre | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy