První filmový festival po pandemii. Dny evropského filmu přinesou přes 40 snímků

ČTK ČTK
16. 6. 2020 8:08
V Praze v úterý začíná filmový festival Dny evropského filmu, který je jednou z prvních větších kinematografických akcí po koronavirové krizi. V hlavním městě bude přehlídka do 21. června, poté v Ostravě a Brně a v rámci festivalových ozvěn se přesune do dalších šesti měst. Festival se zaměřuje výhradně na současnou evropskou tvorbu a letos představí přes 40 filmů z téměř 30 evropských zemí.
Festival Dny evropského filmu je jednou z prvních větších filmových akcí pořádaných po koronavirové krizi.
Festival Dny evropského filmu je jednou z prvních větších filmových akcí pořádaných po koronavirové krizi. | Foto: ČTK

V šesti programových sekcích uvede oceňované animované snímky, filmy pro mladší publikum, rodiny s dětmi i díla starých mistrů. Doprovodný program pak reflektuje aktuální témata, o kterých se bude debatovat s českými ekology, cestovateli, ekonomy, hudebníky, právníky či politology.

Zahajovacím filmem festivalu je v úterý večer v pražském kině Lucerna duchařské dobrodružství Extra Ordinary. Vypráví o instruktorce z autoškoly, která musí zkrotit nadpřirozenou moc, jež se rozpíná po irském venkově. Debut Mikea Aherna a Endy Loughmana podle pořadatelů rozpustile boří žánrové hranice a nechává za sebou nevídanou komediální spoušť.

 

Právě se děje

Další zprávy