První dojmy: Síla se probouzí je úžasná pocta Star Wars. Škoda že uvízla v zajetí nostalgie

Marek Pros Marek Pros
16. 12. 2015 16:02
Fanoušci si můžou oddychnout, J. J. Abrams a Disney jim milované Star Wars nezničili. Přemírou odkazů a dějových šablon citujících původní trilogii jim vykouzlí galaktický úsměv na tváři. Abrams natočil úžasný hollywoodský velkofilm, kterému by akorát po obsahové stránce slušela větší dávka odvahy.
Star Wars: Síla se probouzí
Star Wars: Síla se probouzí | Foto: Lucasfilm

Sedmé Star Wars jsou návratem do starého známého světa v daleké, předaleké galaxii. J. J. Abrams se rozhodl navázat na poetiku původní trilogie, podřídil tomu dějovou linku i filmové triky. Je to film natočený fanouškem Star Wars pro fanoušky Star Wars.

Síla se probouzí není divokou změtí CGI efektů, po galaxii se až na výjimky netoulají digitální obludy a monstra, ale herci v maskách a kostýmech, exteriéry jsou opravdu natáčené na rozlehlých vyprahlých pouštích. Fikční svět tak působí živě, autenticky, navíc je s úžasnou lehkostí a dravostí nasnímaný a Abrams provází diváka mezi jednotlivými planetami a soustavami s takovou sebejistotou, že mu odpustíte určitou plochost postav a logické lapsy v ději.

Neokoukaná ústřední dvojice Daisy Ridleyová a John Boyega je na svůj úkol zachránců galaxie možná až příliš mladá a naivní, jejich iniciační linka a motivace jsou pouze načrtnuté a film s jasným záměrem přibližují mladšímu, Star Wars nepolíbenému publiku.

Distributor i producenti až úzkostlivě tají hlavní zápletku, novináři se mají ve svých recenzích vyvarovat spoilerům. Příběh sedmé epizody volně navazuje na události šestého dílu, znovu proti sobě stojí síly dobra a zla, do jejichž boje se promítnou rodinné vztahy. Na scénu se vrací staří známí v podobě Hana Sola, Žvejkala nebo princezny Leiy (někdy až na hranici karikatury, že Hane?), jejichž vztahy/dialogy film nenuceně oživují; chtě nechtě se od řady z nich autoři budou muset v příštích epizodách odstřihnout a naplno vsadit na nové hrdiny.

Star Wars: Síla se probouzí se až ustrašeně drží ve starých kolejích původní trilogie, což je dobrá i špatná zpráva zároveň. Obavy, že Disney filmovou ságu zprzní a udělá z ní space operu pro teenagery, se nepotvrdily. Abrams natočil úžasný hollywoodský velkofilm, kterému by slušela po obsahové stránce větší dávka odvahy.

Recenze filmu Star Wars: Síla se probouzí vyjde na Aktuálně.cz ve čtvrtek ráno.

 

Právě se děje

Další zprávy