První cenu za přínos kinematografii má Jiří Krejčík

Kultura Kultura, Red Kul
30. 10. 2009 12:00
Trofej znovu rozšiřuje miniterská ocenění
Premiéra Hlídač č. 47, Jiří Krejčík
Premiéra Hlídač č. 47, Jiří Krejčík | Foto: Jiří Herman

Praha - První Cenu za přínos v oblasti kinematografie udělil ministr kultury Václav Riedlbauch režisérovi Jiřímu Krejčíkovi. Jednadevadesátiletý režisér cenu spojenou s odměnou 300 000 korun převzal e čtvrtek v pražském kině Ponrepo.
 
Cena za kinematografii se přidává k ministerským oceněním v oblasti kultury, které založil bývalý ministr kultury Pavel Dostál v roce 2004. Ty se zase připojila ke státáním cenám za literaturu a překlad, jejichž tradici po listopadu obnovil ministr kultury Pavel Tigrid.

Ceny byly původně tři - pro divadlo, hudbu a oblast výtvarného umění a architektury. Letos se osamostatnila cena za přínos v oblasti architektury a dostala ji Eva Jiřičná. Za divadlo letos ministr ocenil Ivana Vyskočila, v hudbě Milana Slavického in memoriam a cenu v oboru výtvarného umění dostal sklářský výtvarník Vladimír Kopecký.

Ministerská ocenění se udílejí vždy u příležitosti státního svátku 28. října. Cena za přínos v oblasti kinematografie se udílí k 27. říjnu u příležitosti Světového dne audiovizuálního dědictví.

Čtěte také:
Státní ceny dostali Rotrekl, Jindra, Vyskočil i Jiřičná

V prvním ročníku byli vedle Krejčíka nominováni ještě Břetislav Pojar a Jan Jíra. Krejčík patří k nejvýznamnějším českým filmovým tvůrcům. Natočil snímky Vyšší princip, Morálka paní Dulské, Svatba jako řemen či Penzion pro svobodné pány.

Ve filmech Pelíšky a Slavnosti sněženek vystoupil jako herec. Získal mnohá ocenění, v roce 2005 obdržel na karlovarském festivalu Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu.

Po roce 1989 se věnoval spíše dokumentu a televizním inscenacím, snímek Národ v sobě například sledoval kauzu sporné restituce jedné z budov Národního divadla. Maturita v listopadu je dokument o studentech jednoho gymnázia během událostí listopadu 1989, který Krejčík původně chystal jako hraný film.

Klasik českého filmu byl vždy aktivní i ve věcech veřejných. Známý je především Krejčíkův protest spolu s Věrou Chytilovou proti privatizaci Barrandova.

 

Právě se děje

Další zprávy